Στηριξη της επιχειρηματικοτητας και μετα την επανεκκινηση

Ζήτησαν οι Φορείς των επαγγελματιών από τον Ιλχάν Αχμέτ

Συνάντηση με τους προέδρους του ΕΒΕ, κ. Αντώνη Γραβάνη, της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, κ. Ανέστη Βαφειάδη και του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, κ. Κικής Κωνσταντινίδου, ενόψει της επανεκκίνησης του εμπορίου και των εορταστικών ημερών του Πάσχα και του Μπαϊραμιού που ακολουθούν, πραγματοποίησε την Τετάρτη 21 Απριλίου ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Οι φορείς παρέθεσαν τις θέσεις τους και τα αιτήματα για την επανεκκίνηση  της αγοράς στον κ. Αχμέτ, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε στις δικές του πρωτοβουλίες και τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για τον κόσμο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Ιλχάν Αχμέτ «Μετά από αυτή την φοβερή πανδημία, να στηρίξουμε την αγορά μας, και τους εμπόρους μας για να σώσουμε την πόλη μας»

Η παρουσία του στο Επιμελητήριο, τόνισε ο κ. Αχμέτ, έχει πρωταρχικό στόχο να στηρίξει τον εμπορικό κόσμο της Κομοτηνής και τα τοπικά προϊόντα, «Να δώσω το μήνυμα ότι μετά από αυτή την φοβερή πανδημία, και τις καταστροφικές συνέπειες που είχε στον εμπορικό κόσμο, να στηρίξουμε την αγορά μας, και τους εμπόρους μας για να σώσουμε την πόλη μας».

Παράλληλα όμως είχε την ευκαιρία να καταγράψει ξανά τις προτάσεις και τις απόψεις των φορέων, αλλά και να τους παρουσιάσει τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το προηγούμενο διάστημα στη Βουλή, καθώς και τις θέσεις του κόμματός του για τη στήριξη των επαγγελματιών και όλων των πολιτών.

«Θέλουμε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα, να εισακουστούν οι προτάσεις τους, ώστε να ικανοποιηθούν και να στηριχθούν για να κερδίσουμε το καλοκαίρι και τους επόμενους μήνες μας» εξήγησε ο βουλευτής.

Δεσμεύτηκε άλλωστε πως ο αγώνας του ίδιο και του ΚΙΝΑΛ για την διεκδίκηση του καλύτερου δυνατού για την περιοχή, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Αντώνης Γραβάνης: «Το σημείο μηδέν είναι η οριστική λύση των ζητημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία»

Τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες μετέφερε ο κ. Γραβάνης, σημειώνοντας πως η κούραση είναι μεγάλη και ψυχολογικά και οικονομικά.

Ελπίδα τους είναι, τόνισε, πως θα βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, με τη συνέχιση των εμβολιασμών, ώστε να απελευθερωθεί η επιχειρηματικότητά, ενώ θεωρεί πως χρειάζονται μεγάλα βήματα για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν ξανά και να σταθεροποιηθούν οι επιχειρήσεις.

Άλλωστε τα προβλήματα είναι πολλά, με επιχειρήσει που κοντεύουν σχεδόν 7 μήνες κλειστές, ενώ και αυτές που λειτουργούν επηρεάζονται από το γεγονός ότι η ψυχολογία των καταναλωτών είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, για αυτό και το ΕΒΕΡ έχει κάνει από την αρχή της πανδημίας πάνω από 20 παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση για θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα, αλλά και προτάσεις που ζητούν να υιοθετηθούν.

Ο κ. Αχμέτ, όλο αυτό το διάστημα έχει δείξει το ενδιαφέρον του για την επιχειρηματικότητα, μέσα και από τις παρεμβάσεις του στη βουλή, ενώ το Επιμελητήριο έχει μια πολύ καλή συνεργασία με όλους τους βουλευτές, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και πρέπει όλοι να τα αντιμετωπίσουν.

Το σημείο μηδέν, σημείωσε, είναι η οριστική λύση των ζητημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, και η επανέναρξη ολοκληρωτικά της οικονομίας.

Εκεί, σημείωσε, θα πρέπει να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις στήριξης στις επιχειρήσεις, που έχουν σώρευση χρεών, μείωση τζίρου, και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που σωρεύτηκαν

Ανέστης Βαφειάδης: «Αυτό που μας φοβίζει είναι ότι η όποια στήριξη θα αρθεί μαζί με τα μέτρα»

Την ελπίδα πως χάρη στον εμβολιασμό θα βγουν από αυτή τη δύσκολη ατραπό, εξέφρασε ο κ. Βαφειάδης, μιας και η επιχειρηματικότητα βίωσε το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, «σε αντίθεση με άλλες ομάδες που ουσιαστικά πέρασαν πιο χαλαρά και καλύτερα».

Και ενώ υπάρχει στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης, αν και όχι πάντα επαρκής, ζητούν από τον βουλευτή να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν και να συνεχίσουν την επόμενη μέρα.

«Αυτό που μας φοβίζει, και την αγορά, είναι ότι η όποια στήριξη θα αρθεί μαζί με τα μέτρα, και οι επιχειρήσεις θα αφεθούν να παλέψουν μόνες τους» σημείωσε.

Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι να μην ζητηθούν τα ποσά που δόθηκαν με την επιστρεπτέα προκαταβολή, και να τρέξουν προγράμματα στήριξης της εστίασης.

Υπάρχουν ήδη κάποιες προβλέψεις, όπως το πρόγραμμα ενίσχυσης της Εστίασης που θα ανοίξει στις 10 Μαΐου, με τα χρήματα να αναμένεται να μπουν στους λογαριασμούς μέσα σε ένα μήνα, για να τα χρησιμοποιήσουν οι επαγγελματίες για τις αγορές πρώτων υλών.

Ο κ. Βαφειάδης τόνισε όμως πέρα αυτού θα πρέπει να υπάρξουν και περαιτέρω προγράμματα τόσο για όλη τη χώρα, αλλά και για την Θράκη, μια περιοχή η οποία δεν είναι τουριστική, και σε αντίθεση με άλλες θα δει πτώση αντί για άνοδο τζίρου το καλοκαίρι.

Κική Κωνσταντινίδου: «Είμαστε μια επιχειρηματικότητα διασωληνωμένη»

Τέλος η κ. Κωνσταντινίδου τόνισε πως το λιανεμπόριο αλλά και όλη η αγορά έχει πολλά ζητήματα μπροστά από την επανεκκίνησή της, για να φτάσει σε μια κανονικότητα, ώστε λιανεμπόριο και επιχειρηματίες να δουλέψουν όπως έχουν συνηθίσει, και οι καταναλωτές να αισθανθούν ασφαλείς εντός των καταστημάτων.

Κρίσιμο σε αυτό θεωρεί πως θα είναι να δοθεί  ένα κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσουν να αγοράσουν νέα εμπορεύματα, μιας και η ρευστότητα είναι πολύ μικρή.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε μια επιχειρηματικότητα διασωληνωμένη, με παρατάσεις στις υποχρεώσεις μας και την κανονικότητα, και θέλουμε τουλάχιστον, όταν έρθει η στιγμή της επιστροφής στην κανονικότητα, να έχουμε μια βοήθεια για να μην δούμε άλλα λουκέτα και αύξηση της ανεργίας» ανέφερε, ευελπιστώντας πως στην ερχόμενη εορταστική περίοδο δεν θα υπάρχουν τουλάχιστον αλλαγές  ώστε να μπορέσουν να καλύψουν έστω εν μέρει το χαμένο έδαφος.

Απαραίτητη η βελτίωση των υποδομών στη Νυμφαία

Σχολιάζοντας την επαναλειτουργία, έστω και πιλοτικά, του Συνοριακού Σταθμού της Νυμφαίας, ο βουλευτής τόνισε πως είναι ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση, που θα πρέπει όμως να συμπληρωθεί και με άλλες προτάσεις που έχουν καταθέσει, όπως η διευκόλυνση της διάβασης από αυτόν με βελτίωση των υποδομών.

Παράλληλα θεωρεί πως θα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές και στο Τελωνείο των Κήπων, και να δοθεί η δυνατότητα, εφόσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, στους κατοίκους της Τουρκίας να έρθουν στην χώρα μας, κάτι που αποτελεί και αίτημα των ξενοδόχων της περιοχής, όπως γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.