Στηριξη της ΕΕΤΑΑ στους υποστελεχωμενους μικρους Δημους

Ενημέρωση των Δήμων στην Κομοτηνή για τις νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες της επόμενης περιόδου

Σπύρος Σπυρίδων, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ

«Δεν έχω δει περίοδο που λόγω συγκυριών, υπάρχουν τόσα χρηματοδοτικά προγράμματα»

Χωρίς την παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου η Ημερίδα για την έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία των Ο.Τ.Α., για την αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου στην Κομοτηνή.

Στόχος της ημερίδας, που διοργάνωσε η ΕΕΤΑΑ σε συνεργασία με την Επιτροπή ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ ΑΜΘ, ήταν να δώσει μια ιδέα στους Δήμους για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα είναι διαθέσιμα την επόμενη προγραμματική περίοδο, με τους διαθέσιμους πόρους μόνο για τους ΟΤΑ να αναμένεται να ανέλθει σε αρκετά δις ευρώ.

Για αυτό και πραγματοποιήθηκε ενημέρωση τόσο για το ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίο είναι το γνωστότερο εργαλείο άντλησης πόρων, αλλά και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πράσινο Ταμείο και άλλα.

Σημαντικές ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο ρόλος της ΕΕΤΑΑ την επόμενη περίοδο θα είναι σημαντικός, σημείωσε ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, μιας και πέρα από την ενημέρωση των Δήμων για τα θέματα των διαφόρων ταμείων, δίνουν την ευκαιρία να στηρίξουν τους Δήμους στα τεχνικά προγράμματα και να υλοποιήσουν έργα.

«Δεν έχω δει περίοδο που λόγω συγκυριών, υπάρχουν τόσα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης που θα φτάσει στα 4 δις, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το πράσινο Ταμείο κα» ανέφερε.

Όλα αυτά τα διαθέσιμα προγράμματα, αποτελούν σημαντική ευκαιρία για τους Δήμους, όμως πολλοί από αυτούς, ιδιαίτερα οι μικρότεροι αντιμετωπίζουν σημαντική υποστελέχωση σε επίπεδο τεχνικών υπηρεσιών, ενώ δεν έχουν και τη δυνατότητα να ενημερωθούν κατάλληλα για τις ευκαιρίες που υπάρχουν.

Σε αυτό το πρόβλημα θέλει να απαντήσει η ΕΕΤΑΑ, μέσα από τη δημιουργία μιας τεχνικής υπηρεσίας που θα απαρτίζεται από περίπου 70 μηχανικούς, για να λύσει τα πρόβλημα μικρών δήμων.

Παράλληλα δημιουργεί μητρώο μελετητών το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν οι Δήμοι, και δημιουργεί ηλεκτρονικό οδηγό χρηματοδοτήσεων.

Όλα αυτά, συνθέτουν μια μεγάλη πρόκληση για την συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Σπυρίδων πάντως προειδοποίησε τους παριστάμενους, ότι η εμπειρία 30 ετών στα ευρωπαϊκά προγράμματα, έχει δείξει πως το σημαντικότερο δεν είναι η απορρόφηση, αλλά ο σωστός σχεδιασμός. Όπως τόνισε, πέρασε πακτωλός χρημάτων από τη χώρα μας, πολλά από τα έργα όμως δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους πολίτες. Για αυτό πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός, τόσο από την Περιφέρεια που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ όσο και από άλλους φορείς, «ώστε να έχουμε προστιθέμενη αξία στα έργα, που θα συνθέσουν μια αναπτυξιακή πρόταση» προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, ανέφερε.

Έργα σκοπιμότητας και όχι βιτρίνας

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Βασίλης Μαυρίδης, σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να σχηματοποιείται η συνεργασία των δήμων με την ΕΕΤΑΑ, που ήταν βέβαια πάντα καλή, θεωρώντας θετικό το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η ΕΕΤΑΑ ρίχνει το βάρος στους μικρούς δήμους.

Ο κ. Μαυρίδης μίλησε και αυτός για έργα σκοπιμότητας και όχι βιτρίνας, που θα είναι λειτουργικά. Μέσω της συνεργασίας, τόνισε, διευρύνουν τους ορίζοντες και τις γνώσεις των Δήμων, και με περίπου 1 δις να αναμένεται να κατευθυνθεί προς αυτούς τα επόμενα χρόνια, η αξιοποίηση των πόρων καθίσταται ακόμα πιο σημαντική.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ΑΜΘ έχει όραμα και όρεξη για να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας» σημείωσε, σε μια κρίσιμη δεκαετία που έρχεται, για να μειωθεί το έλλειμα των υποδομών και να αυξηθούν τα όσα παρέχουν στους πολίτες.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, έκανε ειδική μνεία στο ΕΣΠΑ που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια ΑΜΘ την επόμενη περίοδο, που θα ανέρχεται στα 640 εκ ευρώ.

Παρουσίασε δε τους 5 γενικούς στόχους του νέου ΕΣΠΑ, και αναφέρθηκε στους ειδικούς στόχους, τους οποίους εξειδίκευσε αργότερα ο Προϊστάμενος, ΕΥΔ ΕΠ ΠΑΜΘ κ. Βασίλης Πιτσινίγκος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.