Στηριξη 10.000 ανεργων απο ευπαθεις ομαδες

Το ποσό των 6 δισεκατομμυρίων δραχμών ρίχνει στη «μάχη» για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε 10.000 ανέργους που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις μέσα σ τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια θα βγει νέα προκήρυξη που θα καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής.

Στους όρους του προγράμματος τονίζεται χαρακτηριστικά πως «στόχος είναι η παροχή συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξή τους στην αγορά εργασίας και να προληφθεί το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού».

Σε πρώτη φάση προβλέπεται η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, η υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά και η προκατάρτιση των ενδιαφερομένων (για παράδειγμα μαθήματα γλώσσας και γραφής για τους μετανάστες).

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αρθούν τα εμπόδια για την ένταξη των ατόμων αυτών στα προγράμματα κατάρτισης, προκειμένου να μπορέσουν στη συνέχεια να κατακτήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας.

Στο τελικό στάδιο προβλέπεται η ένταξη μέρους των καταρτισθέντων στα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης, που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ (όπως για παράδειγμα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας και νέων ελεύθερων επαγγελματιών).

Δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής στην προσπάθεια έχουν τα άτομα με αναπηρίες, οι παλιννοστούντες, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, τα άτομα με ψυχικές ασθένειες που διαβιούν εκτός ιδρυμάτων, οι φυλακισμένοι, οι αποφυλακισμένοι, οι ανήλικοι παραβάτες, οι ειδικές πολιτισμικές ομάδες (π.χ. Τσιγγάνοι – Πομάκοι) , ειδικές κατηγορίες γυναικών που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό, οι μακροχρόνιοι άνεργοι άνω των 45 ετών, άτομα που μένουν σε περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεργίας, πρώην χρήστες ουσιών ή άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης, οροθετικοί αλλά και λοιπές κατηγορίες ατόμων που απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας.

Ποιοι φορείς μπορούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα

Την υλοποίηση των προγραμμάτων για την καταπολέμηση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας μπορούν να αναλάβουν:

Κέντρα Συνοδευτικών Υποστηρικτικών υπηρεσιών, που πιστοποιήθηκαν από το ΕΚΕΠΙΣ και υλοποίησαν ενέργειες παροχής συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών στο Β΄ ΚΠΣ.

Εξειδικευμένα Κέντρα, που πιστοποιήθηκαν από το ΕΚΕΠΙΣ, και υλοποίησαν ολοκληρωμένα προγράμματα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Καταπολέμηση του Αποκλεισμού από τη Αγορά Εργασίας».

Οργανισμοί της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και Επιχειρήσεις των ΟΤΑ (του άρθρου 277). Επίσης Διαδημοτικές Επιχειρησιακές και Αστικές Εταιρείες που έχουν συσταθεί από τους φορείς της Τοπικής αυτοδιοίκησης που διαθέτουν οργανωμένη υπηρεσία στην παροχή σχετικών ενεργειών.

Φορείς του Δημοσίου, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που έχουν εφαρμόσει και στο παρελθόν ανάλογες δράσεις.

Κέντρα Παροχής Υποστηρικτικών Υπηρεσιών.

Μη κυβερνητικές Οργανώσεις με εμπειρία στην παροχή συναφών υπηρεσιών.

Κέντρα του Υπουργείου Υγείας, εφόσον έχουν συσταθεί και είναι σε λειτουργία μόνο για τα άτομα με αναπηρίες.

Οργανώσεις των χρηστών.

Ειδικά Επαγγελματικά Σωματεία και

Σύλλογοι γονέων ατόμων με νοητική υστέρηση, καθώς και των ατόμων με ψυχικές ασθένειες που διαβιούν εκτός Ιδρυμάτων.

Στις περιπτώσεις αυτές, στα καταστατικά των εν λόγω φορέων απαιτείται διάταξη που προβλέπει τη λειτουργία επιστημονικού συμβουλίου.

Οι παραπάνω φορείς για να υποβάλουν πρόταση συμμετοχής στην προσπάθεια πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 3ετή εμπειρία στην παροχή ανάλογων υπηρεσιών για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Όσον αφορά την επιλογή των φορέων που θα αναλάβουν την υλοποίηση των προγραμμάτων, αυτή θα γίνει με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν. Συγκεκριμένα, λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία τους (συντελεστής βαρύτητας 30%), η παρουσίαση του σχεδίου δράσης (50%) και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από τις δράσεις (20%).

Παλιννοστούντες – Μετανάστες

Για τους παλιννοστούντες και τους μετανάστες θα εφαρμοστεί το “mainstreaming” στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που τους αφορούν.

Ο όρος αυτός σημαίνει ότι τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, εφόσον έχουν τη δυνατότητα, θα εντάσσονται σε προγράμματα κατάρτισης του γενικού πληθυσμού και όχι σε “ειδικά” προγράμματα.

Οι δράσεις αυτές ξεκινούν στο τέλος του 2001 και θα συνεχιστούν μέχρι το 2006, ενώ θα ωφεληθούν περίπου 7.000 άτομα. Ο προϋπολογισμός για τη διετία υπολογίζεται σε 6 δις.

Στους ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ θα χορηγείται Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας το οποίο θα τους παρέχει τη δυνατότητα να εργάζονται ελεύθερα στην Ελλάδα και να λαμβάνουν χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια.

Παράλληλα, δημιουργείται νομικό πλαίσιο για την νομιμοποίηση των αλλοδαπών που διαβιούν στην Ελλάδα προκειμένου να κατοχυρώσουν βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Ευπαθείς ομάδες

Επόμενος στόχος του σχεδίου για την ενσωμάτωση ευπαθών ομάδων είναι η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας σε θύλακες ανεργίας ή σε περιοχές με υψηλό ποσοστό συγκέντρωσης ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην παρακίνηση και την προσφορά ευκαιριών απασχόλησης και κατάρτισης προκειμένου να επανενταχθούν στο απασχολούμενο δυναμικό. Αυτό θα επιτευχθεί με την ενεργοποίηση των τοπικών εργοδοτών προκειμένου να συνδεθούν οι ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας με την εξειδικευμένη περίπτωση κάθε ανέργου. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε άτομα με νοητική υστέρηση ή ψυχικές ασθένειες που ζουν εκτός ιδρυμάτων, πρώην χρήστες ουσιών, ανέργους άνω των 45 ετών, ανέργους σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.