Στην Ξανθη συναντωνται τα Νομαρχιακα Τμηματα ΑΔΕΔΥ της Περιφερειας

Κοινή συνάντηση των Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στα γραφεία του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης στην Ξάνθη σε μια προσπάθεια των εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων να συντονίσουν τον αγώνα τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Παναγιώτης Τσουκαλάς, «Στόχος ο συντονισμός του αγώνα μας, γιατί τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα»

Την πρωτοβουλία της συνάντησης είχε το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ροδόπης που έθεσε να συζητηθούν συγκεκριμένα ζητήματα «διότι όσο προχωρά η κατάσταση γίνεται χειρότερη για τους δημοσίους υπαλλήλους», τονίζει ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Παναγιώτης Τσουκαλάς.

Τα θέματα που έχουν τεθεί για συζήτηση αφορούν στην διαμαρτυρία προς την Εκτελεστική Επιτροπή για τις κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα για την τετράωρη στάση εργασίας στις 10 του Φλεβάρη και την εικοσιτετράωρη κινητοποίηση στις 23 του ίδιου μήνα. «Εδώ και πολύ καιρό τονίζουμε ότι αυτές οι κινητοποιήσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, εφόσον μικρός είναι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετέχει σε αυτές και ότι θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι για να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας. Είναι ένα θέμα που το έχουμε θέσει και στο συνέδριο αλλά κανείς δεν μας ακούει».

Ένα επίσης θέμα που τίθεται επί τάπητος για συζήτηση είναι τα προβλήματα στέγασης των Νομαρχιακών Τμημάτων ΑΔΕΔΥ της Περιφέρειας. «Εξαιτίας της λειτουργίας του «Καλλικράτη» πρέπει να παραδώσουν τα γραφεία τα οποία τους είχαν παραχωρηθεί από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Εμείς στη Ροδόπη μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα, αλλά της Ξάνθης και της Καβάλας αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Πρέπει να πάρουμε μια θέση και να δούμε τι θα κάνουμε».

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πρόκειται να περικοπεί το επίδομα των παραμεθορίων περιοχών. Είναι ένα θέμα που απασχολεί τους δημοσίους υπαλλήλους και προς το σκοπό αυτό το θέτουν προς συζήτηση στην αυριανή τους συνάντηση. «Πρέπει να πιέσουμε ενόψει και της συζήτησης για το ενιαίο μισθολόγιο να μην γίνει κάτι τέτοιο. Ήταν ένα κίνητρο για να έρθουν οι συνάδελφοι να υπηρετήσουν στην παραμεθόριο και με το σκεπτικό της ισοπέδωσης που γίνεται με το νέο μισθολόγιο εκλείπουν οι λόγοι για να επιλέξει κάποιος να υπηρετήσει σε αυτήν».

Ένα επίσης θέμα που πρόκειται να συζητηθεί είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης εκδίκασης υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια σχετικά με διεκδικήσεις δημοσίων υπαλλήλων, «με αποτέλεσμα να κωλυσιεργούν και να χτυπούν πίσω οι υποθέσεις αυτές». Τέλος την συνάντηση θα απασχολήσει και η αύξηση ωραρίου εργασίας. «Πρόκειται για κάτι που είχε θεσπιστεί με παλιότερο νόμο. Το θέμα δεν είναι αν θα δουλέψει ένας δημόσιος υπάλληλος μισή ώρα παραπάνω. Εφαρμόστηκε και στο παρελθόν αυτό, αλλά με την έννοια της υπερωρίας και ο υπάλληλος δούλευε και το απόγευμα για να εξυπηρετήσει τους πολίτες, βέβαια αυτό είναι σε συνδυασμό και με το άνοιγμα των υπηρεσιών τις απογευματινές ώρες, το οποίο όμως δεν καρποφόρησε και δεν συνεχίστηκε διότι ο κόσμος δεν επισκεπτόταν τις υπηρεσίες τα απογεύματα. Το ζητούν κάποιες ομάδες αλλά δεν νομίζω ότι το θέλουν όλοι. Όταν είχε εφαρμοστεί το 1995 δεν λειτούργησε και καθόμαστε μέχρι τις εννέα το βράδυ και δεν πατούσε κανείς. Και σε αυτό να προσθέσω τα έξοδα της δημόσιας υπηρεσίας με το άναμμα των φώτων το βράδυ, το καλοριφέρ ειδικά το χειμώνα».

«Όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν κατά την διάρκεια της συνάντησης και όποιο βέβαια θέμα προκύψει κατά την διάρκειά της. Στόχος όμως αυτών των συναντήσεων είναι να βρισκόμαστε όλοι μαζί και να συντονίζουμε τον αγώνα μας γιατί τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα», τονίζει ο κ. Τσουκαλάς

Γενικό συμβούλιο προέδρων ΑΔΕΔΥ στις 16 Φεβρουαρίου

Μετά την τετράωρη στάση εργασίας στις 10 του Φλεβάρη οι πρόεδροι των νομαρχιακών τμημάτων θα συνεδριάσουν στις 16 του μήνα για να εξετάσουν τον τρόπο κινητοποίησης τους προκειμένου να θέσουν μπροστά στις ευθύνες τους όλους τους συνδικαλιστές των συλλόγων «γιατί δεν πάει άλλο, δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων να σηκώσουμε αυτό το βάρος αν δεν βοηθήσουν τα πρωτοβάθμια συνδικάτα. Διαπιστώνω ότι τελικά αν δεν κινηθούν και αυτοί δεν μπορεί να γίνει τίποτα», καταλήγει ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.