Στην τελικη ευθεια ο αγωγος IGB

Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός στο επίκεντρο συνάντησης των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας

Την στήριξή τόσο της ελληνικής όσο και της βουλγαρικής κυβέρνησης στην κατασκευή του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού επαναβεβαίωσαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης και η ομόλογός του Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, σε συνάντηση που είχαν με την ευκαιρία της τελετής εγκαινίων του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP.
 
Κατά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί ανέλυσαν τις προοπτικές που διαμορφώνονται στον ενεργειακό τομέα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκφράζοντας την κοινή τους πεποίθηση ότι σε συνδυασμό με τον TAP, ο αγωγός φυσικού αερίου IGB που προορίζεται να συνδέσει την Ελλάδα με την Βουλγαρία και η παράλληλη ανάπτυξη του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, μπορούν να ωφελήσουν τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή.
 
Άλλωστε ήδη είχαν πραγματοποιήσει συνάντηση με τις ΔΕΠΑ, Gastrade, Cheniere, Bulgartransgaz, Bulgargaz και Bulgarian Energy Holding (BEH), εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή διερευνούν τη συμμετοχή τους στο έργο κατασκευής και λειτουργία του πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. 

Μετά τα market tests οι δεσμευτικές προτάσεις

Όσο για τον IGB, αυτός βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των market tests που αξιολογούν την βιωσιμότητά του και τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχουμε την τελική φάση των τεστ όπου θα κατατεθούν και οι δεσμευτικές προτάσεις των ενδιαφερόμενων εταιρειών, οι οποίες θα δεσμεύσουν ποσότητες φυσικού αερίου.

Πάνος Σκουρλέτης «Η σημερινή κυβέρνηση κατορθώνει να ασκεί μία πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική»

«Η στήριξη τόσο της ελληνικής όσο και της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι δεδομένη και κατά συνέπεια όλα δείχνουν ότι αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί» σημείωσε μετά τις συναντήσεις ο Υπουργός ΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης, και συνέχισε:
 
«Τα εγκαίνια του αγωγού TAP ουσιαστικά συμπίπτουν με μία ευτυχή συγκυρία για τη χώρα μας, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σηματοδοτούν την είσοδο της Ελλάδας σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία. Ο TAP είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Οι άμεσες επιδράσεις αυτού του έργου στην Βόρεια Ελλάδα είναι ήδη γνωστές, περίπου 8.000 νέες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε συμβόλαια για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του. Ταυτόχρονα, σήμερα, με την Βουλγάρα ομόλογό μου συζητήσαμε για άλλα δύο εξίσου σημαντικά έργα, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB και τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η ολοκλήρωση αυτών των δύο έργων σε συνδυασμό με τον TAP, ουσιαστικά, καθιστούν την χώρα μας έναν ενεργειακό «παίχτη» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
 
Η σημερινή κυβέρνηση κατορθώνει να ασκεί μία πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, η οποία ανοίγει νέους δρόμους, χτίζει γέφυρες και ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή ώθηση της χώρας μας. Θεωρώ ότι ιδιαίτερα η Βόρειος Ελλάδα θα αντιληφθεί τις θετικές επιπτώσεις από αυτά τα έργα, το οποία σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.