Στην πανελληνια συσκεψη κτηνοτροφων ο Κτηνοτροφικος Συλλογος Ροδοπης

Μετά από τις ανησυχητικές εξελίξεις στο θέμα της τιμής του γάλακτος, που ουσιαστικά είναι ίδιο με το κόστος παραγωγής

Θέματα για το κόστος τόσο παραγωγής όσο και λειτουργίας έθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σάκης Κοσουτζής

Την ανησυχία του για το μέλλον της κτηνοτροφίας στην περιοχή αλλά και σε όλη τη χώρα εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ροδόπης κ. Σάκης Κοσουτζής στην Πανελλαδική Σύσκεψη κτηνοτρόφων που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, έπειτα από κοινό κάλεσμα που απευθύνθηκε προς όλους τους αιγοπροβατοτρόφους, με συμμετοχή σε αυτή από την ΣΕΚ, την ΠΕΚ και το Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Αντικείμενο της αποτέλεσε το θέμα των χαμηλών τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, σε σχέση με το κόστος παραγωγής, που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των κτηνοτρόφων, και της αιγοπροβατοτροφίας γενικότερα.

Ο κ. Κοσουτζής έθιξε τρία θέματα, το κόστος παραγωγής, το κόστος της λειτουργίας, αλλά και το τελικό κόστος προς τον καταναλωτή, πόσο δηλαδή θα υποχρεωθεί να πληρώσει για την φέτα, και αν αυτή θα φτάσει σε τιμή που θα μειώσει την αγοραστική προτίμηση του κοινού.

Όπως ανέφερε το κοστολόγιο ανέρχεται στα 1,63 ευρώ το λίτρο για το πρόβειο, και ενώ δεν έχουν κλείσει ακόμα οι τιμές, τα πρώτα μηνύματα είναι ανησυχητικά. Και αυτό γιατί όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, ο Συνεταιρισμός προβατοτρόφων Λιβαδίου Ελασσόνας έκλεισε συμφωνία με γαλακτοβιομηχανία για τιμή 1,65 ευρώ στο πρόβειο γάλα και 1 ευρώ το λίτρο στο κατσικίσιο.

Με αυτή η τιμή μετά βίας θα μπορέσουν να βγάλουν τα έξοδά τους οι κτηνοτρόφοι, εξήγησε ο κ. Κοσουτζής, διερωτώμενος: «τι θα γίνει με αυτή η κατάσταση;». «Η κτηνοτροφία σβήνει, χάνεται, βαδίζουμε για το 2023 σε αδιέξοδο, αν καταφέρουμε να φτάσουμε εκεί» υπογράμμισε ο ίδιος.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, οι συμμετέχοντες συζήτησαν πως θα εμφανιστούν ενωμένοι αυτή την περίοδο για να διεκδικήσουν τιμές που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στο επάγγελμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.