Στην Κομοτηνη το πρωτο περιφερειακο παραρτημα του ΣΕΓΕ

Την Πέμπτη η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το ΕΒΕΡ και την υποστήριξη της Επιτροπής Ισότητας Φύλου της ΠΑΜ-Θ

Μνημόνιο συνεργασίας αναμένεται να υπογράψουν αύριο, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας, με την υποστήριξη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας ΑΜΘ, που θα αφορά στην δημιουργία και λειτουργία του πρώτου περιφερειακού τμήματος του ΣΕΓΕ στην Ελλάδα, που θα εδρεύει στην Κομοτηνή.

Το πρώτο περιφερειακό τμήμα του ΣΕΓΕ αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του άμεσα, «φιλοξενούμενο» στον χώρο του ΕΒΕΡ, κατόπιν πρότασης της κ. Φελίνας Καζάκου, συμβούλου επιχειρήσεων και μέλος του ΣΕΓΕ, η οποία έγινε αποδεκτή από το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου και πλέον γίνεται πραγματικότητα.

Στην λειτουργία του τμήματος θα συμμετέχουν το σύνολο των Επιμελητηρίων της ΠΑΜ-Θ όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ.Καζάκου, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα ανάπτυξης της ποικίλης δραστηριότητας του ΣΕΓΕ και στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Η ίδια έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο ΣΕΓΕ αυτή τη στιγμή αναπτύσσει δραστηριότητα σε πληθώρα τομέων, όπως ο τουρισμός, η έρευνα, το εμπόριο, η αγροτική οικονομία, η καινοτομία, αλλά και η οικοτεχνία που θα μπορούσε να αναπτυχθεί ως μικρή μορφή επιχειρηματικότητας στην περιοχή, ενώ λειτουργεί συμβουλευτικά και με διάφορα σεμινάρια και mentoring.

Η πρώτη ενεργειακή κοινότητα Γυναικών στην Ευρώπη

Η ίδια αναφέρθηκε και στο καινοτόμο παράδειγμα της πρώτης ενεργειακής κοινότητας Γυναικών στην Ευρώπη που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία δώδεκα Ελληνίδων γυναικών, για την οποία μάλιστα φέτος έλαβαν και την πρώτη διάκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σκοπός του περιφερειακού τμήματος της ΑΜ-Θ όπως τόνισε είναι να λειτουργήσει συμπληρωματικά και όχι να αντικαταστήσει επίσημους φορείς του κράτους. «Ο ΣΕΓΕ έχει τη δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες οι οποίες ουσιαστικά στηρίζουν επιπλέον τις επιχειρήσεις των γυναικών και προσφέρουν επιπλέον χρηματοδότη» ανέφερε εξηγώντας πως ό,τι σήμερα λειτουργεί και «τρέχει» από πλευράς του ΣΕΓΕ γίνεται κατόπιν ενδελεχούς και συγκεκριμένης έρευνας και αποτελεσμάτων.

Ανάγκη υιοθέτησης κουλτούρας συνεργασίας

«Σκοπός μας είναι και να βρούμε επιπλέον χρηματοδοτήσεις, πράγμα που φυσικά δεν μπορούν να προσφέρουν τα Επιμελητήρια για κάθε επιχείρηση μεμονωμένα, και να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν κάποιες επιχειρήσεις» ανέφερε, δίνοντας το παράδειγμα της συμμετοχής που εξασφάλισαν για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο πρόγραμμα που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανάδειξη ελληνικών επιχειρήσεων και τη συμμετοχή τους στην εξαγωγική ομάδα των Ευρωπαϊκών που εξάγουν τα προϊόντα τους στην Αμερική.

«Καταφέραμε μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα, βρήκαμε την αγορά που ενδιαφέρεται για συγκεκριμένα προϊόντα γυναικείων επιχειρήσεων καθώς και προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούν τέτοιες δράσεις. Επομένως χτυπήσαμε την πόρτα αυτών των επιχειρήσεων, ήρθαμε σε συνεννόηση μαζί τους, αυτές οι επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν επιπλέον από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να εξάγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ» ανέφερε, τονίζοντας πως ναι μεν υπάρχουν μεμονωμένες προσπάθειες επιχειρήσεων και στην ελληνική περιφέρεια ωστόσο αυτό που πρέπει να κατακτηθεί είναι η κουλτούρα της συνεργασίας.

«Το να είσαι κάτω από την “ομπρέλα” ενός φορέα που μπορεί να σε υποστηρίξει να συμμετάσχεις σε μια έκθεση στο Ντουμπάι, να συμμετάσχεις σε μια ευρωπαϊκή συνάντηση όπου γίνεται παρουσίαση και ενημέρωση για διάφορες τάσεις της αγοράς κ.ο.κ. είναι πολύ σημαντικό. Αυτό που μας λείπει είναι η ενημέρωση, η πληροφόρηση και η συνεργασία. Οπότε θα έχουμε τη δυνατότητα πλέον, με αφορμή και τη δημιουργία του φορέα αυτού, να συζητήσουμε περαιτέρω για όλα αυτά και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που θα δοθούν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.