Στην ηγεσια της Καπνικης ο Εσατ Χουσειν

Επιδοτήσεις για τα καπνά, αποζημίωση για τον κορωνοϊό, και μέριμνα για την αύξηση του κόστους παραγωγής τα κύρια αιτήματα των καπνοπαραγωγών

Νέος πρόεδρος στην Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ένωση Καπνού Ελλάδος (Καπνική), εκπροσωπώντας 17 ενεργές ομάδες παραγωγών από όλη τη χώρα, αναδείχθηκε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Εσάτ Χουσεΐν, κατά την γενική συνέλευση της 31ης Οκτωβρίου.

Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει σε μια δύσκολη περίοδο για τους καπνοπαραγωγούς, μιας και έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας, για την οποία ακόμα εκκρεμούν οι αποζημιώσεις τους, αλλά και τις αυξήσεις των τιμών παραγωγής, που συμπιέζουν ακόμα περισσότερο το εισόδημά τους.

Την ίδια άρα διεκδικούν να ενταχθεί ξανά ο καπνός στα επιδοτούμενα προϊόντα, υπενθυμίζοντας πως γειτονικές χώρες, ακόμα και εντός ΕΕ όπως η Βουλγαρία, στηρίζουν τον καπνό.

Τρία τα κύρια προβλήματα

Ο κ. Εσάτ σημείωσε πως ήδη πριν την Γενική Συνέλευση είχε κρούσεις για την προεδρία, έχοντας από παλιά επαφή με όλες τις ομάδες παραγωγών που είναι ενεργές στη χώρα, όντας αντιπρόεδρος της Καπνικής. Όμως αφού έγινε η ψηφοφορία και βγήκε το νέο ΔΣ, δεχόμενος την ομόφωνη πρόταση των συναδέρφων του, εκλέχτηκε στην θέση.

Αυτό που έχει προτεραιότητα, σημείωσε, είναι να προχωρήσουν όλοι μαζί, ενωμένοι, για να αντιμετωπίσουν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Για αυτό και τις επόμενες ημέρες θα ζητήσουν ραντεβού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πρωτίστως, αλλά και τους τοπικούς πολιτικούς φορείς, ώστε να προωθήσουν και να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

Τα καυτά προβλήματα, σημείωσε, είναι τρία: Η ένταξη του καπνού στις καλλιέργειες που επιδοτούνται, η αποζημίωση από τον κορωνοϊό, αλλά και το κόστος παραγωγής, που είναι αυξημένο την τελευταία περίοδο.

Το θέμα της επιδότησης του καπνού, αποτελεί ένα πολύ παλιό αίτημα, και το οποίο θεωρούν πως είναι εφικτό μιας και ήδη η Βουλγαρία επιδοτεί με 2 λέβα (1 ευρώ) τον καπνό.

Για το θέμα της αποζημίωσης, έχουν κάνει πολλές φορές παρεμβάσεις στον αρμόδιο Υπουργό, τόσο μόνοι τους όσο και μαζί με τοπικούς βουλευτές, όμως κάθε φορά παρόλο που υπάρχουν δεσμεύσεις, φαίνεται να τελειώνουν οι πόροι λίγο πριν έρθει η σειρά τους.

Τέλος για το κόστος παραγωγής, ο κ. Εσάτ σημείωσε πως αυτές έχουν αυξηθεί σημαντικά, και πλέον κάνουν δύσκολη την επιβίωση των παραγωγών και των οικογενειών τους.

Διεκδίκηση για όλους τους καπνοπαραγωγούς

Η διεκδίκηση πάντως δεν αφορά μόνο τη Ροδόπη και τον μπασμά, αλλά όλους τους καπνοπαραγωγούς σε όλη τη χώρα, γιατί παρά τις όποιες διαφορές, τα κύρια ζητήματα είναι κοινά. «Δεν θα αφήσουμε κανένα πανελλαδικά εκτός» σημείωσε, τόσο γιατί οι διεκδικήσεις πρέπει να γίνονται συλλογικά, όσο και γιατί η κυβέρνηση πρέπει να έχει ίδια αντιμετώπιση σε όλους. Σαν καπνοπαραγωγοί της Ελλάδας, θα ζητήσουμε ενωμένοι τις ίδιες παροχές και τα ίδια δικαιώματα» ανέφερε, εκπροσωπώντας 12.000 οικογένειες, από τις οποίες οι 5.000 στην περιοχή μας.

Σχετικά καλή η φετινή χρονιά

Η χρονιά φέτος ξεκίνησε δύσκολα για κάποιους παραγωγούς, κυρίως σε πιο ορεινές περιοχές, γιατί την περίοδο της φύτευσης, καθυστέρησαν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να μαζεύουν ακόμα και τώρα.

Όμως στις υπόλοιπες περιοχές έχουν τελειώσει με τα καπνά, και φέτος είχαν βελτιωθεί λίγο τα πράγματα στην παραγωγή, γιατί είχαν συνέχεια βοριάδες, και κράτησε ο καιρός, δίνοντας πιο ποιοτικό προϊόν, παρόλο που υπάρχει πίεση στις τιμές, λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής από τις γύρω χώρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.