«Στην Αττικη συννεφιασε και στην Ελλαδα βρεχει»…

Νέα «σύννεφα» μαζεύονται πάνω από τα φαρμακεία της Αττικής και η «μπόρα» είναι πιθανό να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, μετά την αθέτηση άλλης μιας κυβερνητικής υπόσχεσης προς τους φαρμακοποιούς και –κατ’ επέκταση- προς τους ασφαλισμένους του δημοσίου.

Ανυποχώρητοι πλέον οι φαρμακοποιοί της Αττικής, σταμάτησαν από την πρωτομαγιά την εκτέλεση συνταγών για τους ασφαλισμένους του Ο.Π.Α.Δ. του Τ.Σ.Α.Υ., του Ο.Α.Ε.Ε., της Δ.Ε.Η. και του Ο.Τ.Ε. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) είχαν δεσμευτεί εδώ και έναν μήνα ότι θα εξοφληθούν από τον Ο.Π.Α.Δ. οι οφειλές του προς τους φαρμακοποιούς της Αθήνας, μέχρι τις 30 Απριλίου. Όπως σημειώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας, αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να αναστείλει την εκτέλεση συνταγών ως μόνο μέτρο για τη διεκδίκηση των οφειλομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και μήνες, οι φαρμακοποιοί δεν χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους των ταμείων της Εμπορικής Τράπεζας και των συμβολαιογράφων.

«Όπως καταλαβαίνετε αλλά και όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, η υπομονή όλων των φαρμακοποιών της Αττικής είναι από καιρό εξαντλημένη και δεν έχουμε άλλα περιθώρια οικονομικής αιμορραγίας. Ως εκ τούτου, σας ανακοινώνουμε ότι σε περίπτωση που δεν πληρωθούμε το μεγαλύτερο μέρος από τα ανωτέρω ποσά, θα διακόψουμε την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων για τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία», διεμήνυε με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, αλλά εις μάτην… Με τον πρόεδρό του Κωνσταντίνο Λουράντο να υπογραμμίζει: «Είναι γνωστή η λαϊκή παροιμία που λέει ότι “ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται”. Εμείς, μαζί με τον ψεύτη και τον κλέφτη, θα προσθέταμε και τον συκοφάντη. Πέρασε ένας μήνας από τις γνωστές πλέον διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας ότι ο Ο.Π.Α.Δ. θα υλοποιούσε τις υποσχέσεις του περί εξόφλησης των φαρμακοποιών εντός του Απριλίου 2011. Μάλιστα, προσπαθώντας να πείσει και εμάς τους… άπιστους, έθετε θέμα παραίτησης του σε περίπτωση που δεν θα υλοποιούταν οι υποσχέσεις του! Ο ψεύτης και ο κλέφτης -μαζί και ο συκοφάντης- τον πρώτο χρόνο χαίρονται και ευχόμαστε η σοφή αυτή παροιμία να είναι η προειδοποίηση που θα σας κάνει να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, έστω και την τελευταία στιγμή».

Το προσκήνιο και το παρασκήνιο

Η αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του δημοσίου και των άλλων πέντε ταμείων, ενεργοποίησε τα ανακλαστικά του προέδρου του Ο.Π.Α.Δ. Κυριάκου Σουλιώτη, λίγες μέρες πριν από τα πρώτα γενέθλιά του στην προεδρία του οργανισμού.

Ο συγγραφέας του –μεταξύ άλλων- βιβλίου «Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό σύστημα υγείας» και λέκτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος), έσπευσε να δηλώσει ότι «το 2011 οι φαρμακοποιοί θα πληρώνονται νωρίτερα απ’ ό,τι τώρα, κάθε τρίμηνο, από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου». Και αυτό την ώρα που ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Λουράντος διαμηνύει ότι ο Ο.Π.Α.Δ. οφείλει στα φαρμακεία της Αττικής περισσότερα από εκατό εκατομμύρια ευρώ (από τον Ιούλιο του 2008), τα ταμεία της Δ.Ε.Η. και του Ο.Τ.Ε. από επτά εκατομμύρια ευρώ και ο Ο.Α.Ε.Ε. δωδεκάμισι εκατομμύρια ευρώ…

Ωστόσο, ο κ. Σουλιώτης επεσήμανε ότι «ο Ο.Π.Α.Δ. μείωσε ήδη τον χρόνο αποπληρωμής των φαρμακοποιών στους πέντε από τους οκτώ μήνες» και πρόσθεσε: «Όπως γίνεται αντιληπτό, συνολικά εντός τριών μηνών καλύπτονται οφειλές προς τους φαρμακοποιούς που αντιστοιχούν σε διάστημα επτά μηνών, με την καταβολή ενός ποσού που υπερβαίνει τα 350 εκατομμύρια ευρώ». Υπενθυμίζοντας παράλληλα στους φαρμακοποιούς ότι το φάρμακο αποτελεί «κοινωνικό αγαθό και αποζημιώνεται από την κοινωνική ασφάλιση για την προστασία πρωτίστως αυτών που το έχουν ανάγκη».

Τα παραπάνω δεν αρκούν φυσικά για να ικανοποιήσουν τους φαρμακοποιούς, που υπενθυμίζουν «τις υποσχέσεις του Ο.Π.Α.Δ. και των αρμοδίων περί εξόφλησης όλων των οφειλομένων εντός του Απριλίου». Μάλιστα, ο κ. Σουλιώτης έσπευσε να εκδώσει δελτίο τύπου την πρωτομαγιά (!), στο οποίο λέει ότι τον Μάιο ο Ο.Π.Α.Δ. θα οφείλει στους φαρμακοποιούς τρεις μήνες (Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2010 και Απρίλιο του 2011), διότι όπως αναφέρουν τα χαρτιά του όλα έχουν τακτοποιηθεί! Κι ας… φωνάζουν οι φαρμακοποιοί ότι ο Ο.Π.Α.Δ. οφείλει τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2010 και σε κάποιους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2011. «Μπορεί γραφειοκρατικά να έχουν λυθεί τα προβλήματα του Ο.Π.Α.Δ.» λένε, «στους λογαριασμούς όμως των φαρμακοποιών δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως διαφορά».

Από την πλευρά του ο Ο.Α.Ε.Ε. δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τις συμβάσεις που έχει συνάψει με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου, ο διοικητής του Ο.Α.Ε.Ε. Γ. Βουδούρης, τον ενημέρωσε ότι προτίθεται να ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να διαφυλάξει την ομαλή και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του οργανισμού, αλλά και να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον. Υπενθυμίζεται ότι ο Ο.Α.Ε.Ε. θεωρεί τις ενέργειες των φαρμακοποιών καταχρηστικές απέναντι στη σύμβαση που έχει υπογράψει ο οργανισμός με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τονίζει ότι όλες οι περιφερειακές διευθύνσεις της Αττικής έχουν πληρώσει τα φαρμακεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2010.

 

«Σε διαδικασία ενεργοποίησης των τοπικών υποκαταστημάτων του Ο.Π.Α.Δ.»

Και ενώ τα παραπάνω είναι τα μαντάτα που έρχονται από την πρωτεύουσα και διασταυρώνονται μέσα από τον κεντρικό τύπο, οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής και να μην προχωρούν σε αντίστοιχα δυναμικές αντιδράσεις.
«Εμείς δεν αναστέλλουμε την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων του δημοσίου, γιατί κινήθηκε κάποια διαδικασία» λέει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης Δέσποινα Κάλφα και εξηγεί: «Το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε τα επιτροπικά εντάλματα, τα απέστειλε και αποσπάσθηκαν τα χρήματα πριν από μερικές ημέρες. Βρισκόμαστε σε διαδικασία ενεργοποίησης των τοπικών υποκαταστημάτων του Ο.Π.Α.Δ. για να μας πληρώσουν, κάτι που γίνεται όταν έρχεται σε κάθε νομό ένας επίτροπος και τα υπογράφει. Εφ’ όσον γίνει αυτό μέσα στις επόμενες μέρες όπως λένε, δεν υπάρχει λόγος να κόψουμε τη σύμβαση και είμαστε σε αναμονή».
Σε ερώτησή μας για τις αντιδράσεις των εν Αττική συναδέλφων τους, η πρόεδρος των Ξανθιωτών φαρμακοποιών απαντά: «Η Αττική ξεσηκώθηκε περισσότερο για να πιέσει την κατάσταση, αφού δεν πιστεύει ότι θα τελεσφορήσει το ζήτημα. Έχουν και δίκιο, γιατί μέχρι τα τέλη Απριλίου είχαν υποσχεθεί να μας αποπληρώσουν τα χρωστούμενα ως τον Οκτώβριο του 2010 και να μείνουν μόνο αυτά των Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Κάτι που δεν έγινε…». Και επεκτείνει τη συζήτηση, λέγοντας: «Η πονηριά όμως ήταν άλλη: πληρωθήκαμε τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2011, γιατί από τον Μάρτιο του 2011 αρχίζουν να ισχύουν άλλα πράγματα. Εφ’ όσον ένα ταμείο θα πληρώνει μέσα σε 45 μέρες, θα κάνει κράτηση κάποιου ποσοστού ανάλογα με τον τζίρο. Πλήρωσαν αυτοί για Ιανουάριο και Φεβρουάριο και θα αρχίσουν να πληρώνουν κανονικά για το 2011, για να παρακρατούν από εμάς τα χρήματα… Κι έτσι έμειναν πίσω οι οφειλές για το 2010, που χρονολογούνται από τον περασμένο Ιούνιο».
Η κ. Κάλφα σημειώνει ότι «είπαν ότι θα παίρναμε τα οφειλόμενα ως τον Οκτώβριο, ας τα πάρουμε και δεν θέλουμε τίποτε άλλο…». Και όσον αφορά στο προσεχές μέλλον και για την περίπτωση που –για άλλη μια φορά- δεν τελεσφορήσουν τα αναμενόμενα, λέει: «Θα δούμε… Αν τυχόν δεν τηρηθούν οι αποφάσεις μέχρι τις 20 Μαΐου, θα αποφασίσουμε όλοι μαζί τη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.