Στη Βουλη συζητηθηκε η επικαιρη ερωτηση του Δ. Χαριτου για την επαναλειτουργια της Shelman

«Δεν έχετε σχέδιο∙ οδηγείτε στην απαξίωση της βιομηχανίας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής Ροδόπης

«Δεν έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια» απάντησε ο Α. Γεωργιάδης

Στη Βουλή συζητήθηκε την Παρασκευή η επίκαιρη ερώτηση που κατάθεσε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, παρόντος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α.Γεωργιάδη.

Η συζήτηση  στη Βουλή έγινε μετά  τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο υπουργός για την επαναλειτουργία της Shelman, απαντώντας πριν από έναν χρόνο σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης.

Ο κ. Χαρίτου απευθυνόμενος στον υπουργό του υπενθύμισε ότι «πριν ένα ακριβώς χρόνο είχα ζητήσει από τη Βουλή την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman στη Κομοτηνή. Τότε κ. υπουργέ αναγνωρίσατε ότι υπάρχει βιώσιμο σχέδιο,  ότι υπάρχει πράγματι κατατεθειμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, και μου απαντήσατε λέγοντας “είναι θέμα ολίγων μόνο ημερών να ελεγχθούν τα proof of funds, τα χρήματα δηλαδή που έχουν κατατεθεί και βέβαια να προχωρήσει η Αναπτυξιακή Τράπεζα στη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου”».

«Όλα όσα είχατε δεσμευθεί εδώ στη Βουλή, δυστυχώς, διαψεύστηκαν» ξεκαθάρισε ο βουλευτής για να ρωτήσει μετ’ επιτάσεως τον υπουργό «Πιστεύετε ότι υπάρχει βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο; Εξακολουθείτε να θεωρείτε ότι υπάρχει αξιόπιστο, κατατεθειμένο, επενδυτικό ενδιαφέρον ή δεν υπάρχει;»

«Αλλιώς» αντέτεινε ο βουλευτής «όπως αφήνετε να σέρνετε το θέμα, απαξιώνεται μια σύγχρονη μονάδα και την οδηγείτε να πωληθεί ως σκραπ και το βασικότερο αποστερείτε από τη Θράκη μια επένδυση που τόσο πολύ έχει ανάγκη».

Η απάντηση Γεωργιάδη

Με την απάντησή του ο υπουργός κος Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αθέτησε πλήρως τις υποσχέσεις που είχε αναλάβει για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman, αλλά και τις δεσμεύσεις του ίδιου  του πρωθυπουργού ενώπιον των φορέων της περιοχής.  Δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε μπορεί εξ ολοκλήρου να στηρίξει οικονομικά, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το επιχειρησιακό σχέδιο για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας και παρέπεμψε αόριστα  στο ενδεχόμενο χρηματοδότηση της μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης! 

Ενώ ο υπουργός προκειμένου να καλύψει την στροφή αυτή της κυβέρνησης  κατέφυγε στην προσφιλή μέθοδο των υπουργών  να κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι να απαντούν, όπως οφείλουν, στα ερωτήματα για τα αποτελέσματα των  πολιτικών  της σημερινής κυβέρνησης.

«Υπάρχει το σχήμα που είναι ενδιαφερόμενο. Αυτό όμως το σχήμα δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να βρει την αναγκαία δικιά τους χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία της επιχείρησης» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης στην τοποθέτησή του για να αποκαλύψει πως «προχθές τους συνάντησα εκ νέου στο γραφείο μου να για δούμε αν μπορούμε να βρούμε κεφάλαια μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με ενδιαφέρει πολύ αυτή η επιχείρηση και συμφωνώ μαζί σας ότι μπορεί να γίνει παραγωγική μονάδα. Αν έρθουν οι επενδυτές με το business plan και το ιδιωτικό κεφάλαιο που χρειάζεται για να πάρει μπρος η επιχείρηση, αυτομάτως η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα βάλει το κομμάτι που της αναλογεί».

Παράλληλα ο ίδιος εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο δεν είχαμε εξελίξεις για την επιχείρηση ένα χρόνο πριν, επισημαίνοντας πως «πέρσι όταν κάναμε τη συζήτηση ήταν οι συζητήσεις με ένα fund σχεδόν ώριμες και πήγαιναν για ευοίωνη λήξη. Δυστυχώς όμως η περίοδος εκείνη ήταν στα πρώτα βήματα της πανδημίας και το fund αργότερα οπισθοχώρησε, τα λεφτά δεν μπήκανε, άρα το σχέδιο δεν μπόρεσε να ευοδωθεί».

«Αν είχατε σχέδιο, θα αξιοποιούσατε τη Shelman»

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής Ροδόπης είπε με έμφαση «πριν έναν χρόνο σε αυτήν την αίθουσα, μόνο καλά λόγια είχατε να πείτε, τότε που είχατε ανοίξει παράθυρο ελπίδας για τη βιομηχανία. Σήμερα παρουσιάζεται μία εντελώς διαφορετική εικόνα. Σας άκουσα προσεκτικά, δεν απαντήσατε στα συγκεκριμένα ερωτήματα που σας έθεσα. Αντίθετα με όσα είπατε, εσείς κάνετε αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψετε την στροφή στην πολιτική σας και την αθέτηση των υποσχέσεων που δώσατε για την επαναλειτουργία της Shelman.

Δε μπορείτε να συνεχίσετε να κλωτσάτε διαρκώς το τενεκεδάκι προς τα πίσω και να παραπέμπετε αόριστα στην χρηματοδότηση αυτή τη φορά από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Αν είχατε σχέδιο και βιομηχανική πολιτική για τον κλάδο του ξύλου, θα αξιοποιούσατε τη Shelman, για να δημιουργηθεί μία εθνική βιομηχανική μονάδα, αξιόπιστη και δυναμική που θα μπορούσε να σταθεί στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και να διεμβολίσει νέες αγορές. Όμως, δυστυχώς, δεν έχετε τέτοια πολιτική».

«Οδηγείτε στην απαξίωση της βιομηχανίας», τόνισε ο βουλευτής, ενώ έθεσε το θέμα της απειλής για την βιομηχανία από το νέο Πτωχευτικό Νόμο με τον κίνδυνο να πουληθεί σε εξευτελιστική τιμή και να χαθούν όλες οι δεσμεύσεις για τη βιώσιμη επαναλειτουργία της βιομηχανίας.

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του σημειώνοντας «διαψεύδεστε εσείς σήμερα στη Βουλή και διαψεύδεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που δεσμεύτηκε στους φορείς της περιοχής. Σας ζητώ να επανεξετάσετε συνολικά τη στάση σας απέναντι στη βιομηχανία και να μην ενταχθεί στο νέο Πτωχευτικό Νόμο ως παλιά πτώχευση η Shelman».

«Μέχρι να ‘ρθει κομμάτι ιδιωτικής χρηματοδότησης τα χέρια της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι δεμένα»

«Απαγορεύεται  το κράτος να βάλει τα λεφτά στη Shelman βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού. Μέχρι να ‘ρθει κομμάτι ιδιωτικής χρηματοδότησης τα χέρια της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι δεμένα» υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός κατά τη δευτερολογία του για να διαβεβαιώσει πως «δεν έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια για τη Shelman»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.