Στη συνεργασια και την ποιοτητα το μελλον του Ελληνικου Βαμβακιου

Οι ανάγκες και οι κατευθύνσεις απέναντι στις προκλήσεις που φέρνουν τα επόμενα χρόνια συζητήθηκαν στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι στην Κομοτηνή

Επιβεβαίωσε την συνέχιση της στήριξης της πολιτείας στην καλλιέργεια ο ΥΠΑΑΤ Γιώργος Γεωργαντάς

Το παρόν, αλλά και το μέλλον του Ελληνικού Βαμβακιού, σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς, συζήτησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή και την μεταποίησή του, στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι, που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.

Το συνέδριο διοργάνωσαν η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και  με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής.

Το συνέδριο απασχόλησαν μια σειρά από θέματα, από την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής, την γεωργία ακριβείας, την πράσινη συμφωνία και πώς αυτή επηρεάζει την νέα ΚΑΠ, αλλά κι οι προοπτικές της αγοράς για το Ελληνικό Βαμβάκι, με αναφορά και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια του, ενώ συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς, στελέχη της ΔΟΒ, του ΕΛΓΟ, αλλά και φορέων και επιχειρήσεων που εμπλέκονται στο βαμβάκι.

Συνέχιση της στήριξης του βαμβακιού από την πολιτεία

Στην τοποθέτησή του στο Συνέδριο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε πως το πιστοποιημένο ελληνικό βαμβάκι, είναι μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της οικονομίας μας, καλύπτοντας το 80% του συνόλου της παραγωγής της Ε.Ε., και είναι ένα προϊόν ιδιαίτερα σημαντικό και για τη Θράκη.

Για αυτό και κατέχει εμβληματική θέση στο στρατηγικό σχέδιο για την Κοινή Γεωργική Πολιτική, με τον κ. Γεωργαντά να στέκεται στην προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ για τη διατήρηση και διασφάλιση των πόρων της ΚΑΠ για το βαμβάκι,  το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί, αφού και με τη νέα ΚΑΠ το πλαίσιο διατηρείται ως έχει με μικρή μείωση της ειδικής ενίσχυσης ως συνέπεια σχετικής οριζόντιας μείωσης. Το ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης έχει συνολικό προϋπολογισμό 184 εκ. ευρώ, ο οποίος ισχύει από το 2021.

Πέρα όμως από τα όσα έχουν γίνει, τόνισε, πάγιος στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας, η στήριξη της ΔΟΒ καθώς και ολόκληρου του τομέα και για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί από το έτος 2016, ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από την παραγωγική αλυσίδα του βαμβακιού (βαμβακοπαραγωγοί, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργοί, σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις), καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες από διάφορες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κλπ.

Ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι οι προοπτικές του βαμβακιού είναι μεγάλες και πως η πολιτεία θα συνεχίζει να στηρίζει, όπου πρέπει και όσο μπορεί, το εμβληματικό αυτό προϊόν, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο ευρωπαϊκό και εθνικό πόρο.

Σημαντική σε αυτό το σημείο είναι και η συμβολή της επιστήμης, μέσα από την οποία θα υπάρχουν οι νέες μέθοδοι, οι πρακτικές και να γίνει προσαρμογή ώστε να μπορέσουν να έχουν προστιθέμενη αξία σε ένα πολύ σημαντικό προϊόν για όλη την Ελληνική ύπαιθρο.

Μάλιστα σημείωσε ότι οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευοίωνες καθώς η ανάγκη της αγοράς για πιο φιλοπεριβαλλοντικά προϊόντα ήδη περιορίζει την χρήση της πλαστικής ίνας οπότε έτσι δημιουργείται νέο πεδίο για το βαμβάκι.

Ερωτηθείς για τις τιμές του βαμβακιού, και πως η πτώση τους επηρεάζει την καλλιέργεια, τόνισε πως οι παγκόσμιες συνθήκες τις έχουν επηρεάσει, όμως μπορεί αν έχει ευοίωνες προοπτικές στο μέλλον, για αυτό πρέπει να διατηρηθεί η ποιότητά του, που είναι εξαιρετική, αλλά και να προωθηθεί σωστά στις αγορές, και με το σωστό τρόπο.

Έρχονται περιβαλλοντικές προκλήσεις για την καλλιέργεια

Από την πλευρά της ΔΟΒ ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Κουρκούτας αναφέρθηκε στη φιλοξενία του Συνεδρίου στην περιοχή μας, μετά από πρόταση του ίδιου και τη συμφωνία όλων των μελών της Διεπαγγελματικής, τονίζοντας πως το βαμβάκι είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την αγροτική οικονομία, αλλά για το σύνολο της οικονομίας της περιοχής μας.

Τα θέματα που τρέχουν είναι πολλά μαζί με τις προσκλήσεις, για αυτό και θα προσπαθήσουν να δώσουν λύσεις μέσα από το διάλογο. Αυτό που εμπνέει αισιοδοξία για το μέλλον, ανέφερε, είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη, και συμμετέχουν αξιόλογοι ομιλητές από όλο τον κλάδο.

Ο κ. Κουρκούτας συμμετείχε στο Συνέδριο κάνοντας αναφορά στην Πράσινη συμφωνία και τη νέα ΚΑΠ, τονίζοντας πως αυτή επηρεάζει όλους τους οικονομικούς κλάδους, και ιδιαίτερα τον αγροτικό.

Για αυτό και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ανταπεξέρθουν στις προκλήσεις και να τις αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να μην κινδυνεύσει η καλλιέργεια του Βαμβακιού.

Εργαλεία υπάρχουν για την βελτίωση της παραγωγής

Στον εθνικό φάκελο ποιότητας, που ξεκίνησε το 2016, αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος στο Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος κ. Μωχάμεντ Νταράουσε, με την χώρα να αποκτά για πρώτη φορά ένα πληροφοριακό σύστημα, και να γνωρίζει πλέον τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών και την απόδοση.

Για να έχουν αυτά τα εργαλεία αποτέλεσμα, όμως, όπως εξήγησε ο ίδιος θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και συνεργασία, με συλλογικά σχήματα βαμβακιού καλύτερης ποιότητας και σε μεγαλύτερη ποσότητα, που θα μετρά στην αγορά, κάτι που απαιτεί βελτίωση σχέσεων στην αλυσίδα του βάμβακος.

Τόνισε δε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα του χρώματος, ενώ εντόπισε αδυναμίες στην εξάρτηση από τις αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου, οι κρίσεις στις οποίες επηρεάζουν τους ρυθμούς πώλησης των προϊόντων, καθιστούν απαραίτητη την αναζήτηση νέων αγορών, που όμως απαιτούν καλύτερη ποιότητα. «Αν το πετύχουμε αυτό, θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο επίπεδο της Αυστραλίας, που θεωρείται κορυφαία στην παραγωγή» εκτίμησε κλείνοντας.

Παρεμβάσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την ποιότητα του βαμβακιού

Η Ελλάδα είχε πολλές μεγάλες εμβληματικές καλλιέργειες, πολλές από τις οποίες πλέον έχουν χαθεί, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν. Το βαμβάκι είναι και αυτό μια εμβληματική καλλιέργεια, με την χώρα μας να είναι η μοναδική που παράγει τέτοιες ποσότητες, σημείωσε, για αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε το βαμβάκι σαν προϊόν, και να επενδύσουμε στην ποιότητα και την καινοτομία.

Αυτός είναι και ο στόχος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, που έχει αναπτύξει το σήμα Agro2-4 για το βαμβάκι, που το έχουν ισοσταθμίσει με το μεγαλύτερο σήμα ποιότητας στον κόσμο, το BCI. Στοχεύουν δε στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, με λιγότερες ανάγκες σε νερό, καλύτερες περιβαλλοντικές επιδόσεις και καλύτερη ποιότητα.

Προτεραιότητα οι υποδομές για την ΤΑ

Την χαρά του για την διοργάνωση του Συνεδρίου στην Κομοτηνή εξέφρασε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, τονίζοντας πως πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αγροτικές παραγωγές για τον τόπο μας, για ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, εξαγώγιμο, που βοηθά και στην οικονομία της περιοχής.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, τόνισε πως το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας συνδέεται άμεσα με έργα άρδευσης, από τα φράγματα μέχρι τα δίκτυα, ενώ μετέφερε και την ανησυχία των καλλιεργητών για τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ.

Αναλυτικότερα η τοποθέτηση του κ. Γκαράνη:

Η βαμβακοκαλλιέργεια αποτελεί πολύ σημαντική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα για τη Θράκη, τη Ροδόπη, την Κομοτηνή. Χαίρομαι που η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος επέλεξε την Κομοτηνή να φιλοξενήσει το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι. Η φετινή χρονιά είναι δύσκολη γιατί οι παραγωγοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπέρογκα καλλιεργητικά κόστη, την ίδια στιγμή πολλοί από αυτούς παρέδωσαν βαμβάκι με χαμηλή τιμή, με συνέπεια τη σοβαρή μείωση του εισοδήματός τους.

Οι θεματικοί άξονες του συνεδρίου δίνουν την ευκαιρία στους παραγωγούς, τους γεωτεχνικούς αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους με το προϊόν να ενημερωθούν κυριολεκτικά από την πηγή για την επόμενη μέρα του κλάδου. Στόχος είναι να παράγεται πιστοποιημένο βαμβάκι που θα εφαρμόζει τους ποιοτικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητούν οι διεθνείς αγορές, στις οποίες απευθύνεται η χώρα μας.

Η κύρια εκτατική καλλιέργεια του τόπου μας δε χρειάζεται μόνο επιστημονική επάρκεια για να στηριχθεί. Διαθέτουμε άλλωστε σοβαρούς επαγγελματίες αγρότες, αξιόλογους γεωπόνους, ισχυρούς εκκοκκιστές, αλλά μας λείπουν τα έργα υποδομής. Έργα αναδασμών και μεγάλα έργα αρδευτικά.

Πριν ένα μήνα περίπου, ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν στην περιοχή μας, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού ήταν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο έγινε αναφορά από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, τον κ. Παπαγιαννίδη, στα μεγάλα αρδευτικά έργα σε επίπεδο περιφέρειας. Εκεί, ειπώθηκε για το Φράγμα του Κομψάτου (στον Ίασμο Ροδόπης) ότι θα επανεξεταστεί. Να θυμίσουμε ότι η κατασκευή του είναι καθολικό αίτημα όλων των φορέων της Ροδόπης και δίκαια θεωρείται το εμβληματικό έργο του νομού. Ένα έργο που θα αρδεύσει τουλάχιστον 200.000 στρέμματα στον τόπο μας.

Κύριε υπουργέ, εκ μέρους του αγροτικού κόσμου του τόπου ζητώ τη στήριξή σας για την υλοποίηση του έργου που θα έχει τεράστια ανταποδοτικότητα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει γιατί χωρίς σοβαρές υποδομές άρδευσης το μέλλον του «λευκού χρυσού» μας και όλων των καλλιεργειών θα είναι αβέβαιο. Για να παραμείνει χρυσάφι το βαμβάκι πρέπει η καλλιέργεια να είναι ανταγωνιστική και κερδοφόρα για τους παραγωγούς.

Το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας συνδέεται άρρηκτα με την οικονομία της Ροδόπης και δε μπορεί να στηριχτεί πάνω στις 5.000,υφάλμυρες στην πλειοψηφία τους γεωτρήσεις, επιβάλλει σοβαρά έργα υποδομής.

Κύριε υπουργέ, εισπράττουμε τον προβληματισμό και την αγωνία των παραγωγών για τη νέα ΚΑΠ.

Ενώ τα χρήματα της νέας προγραμματικής περιόδου παραμένουν τα ίδια για τη χώρα μας φαίνεται ότι αλλάζουν αποδέκτες. Οι βαμβακοπαραγωγοί μας θα υποστούν μείωση των άμεσων ενισχύσεων αλλά θα έχουν και απώλεια εισοδήματος από τη μη επαναπροκήρυξη των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια στην περιοχή μας, όπως είναι το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης. Χρειάζεται, επομένως, επαναπροκήρυξη ανάλογου αγροπεριβαλλοντικού μέτρου, στις επιταγές της νέας ΚΑΠ, για προστασία του περιβάλλοντος και στήριξη του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.

Κυρίες και κύριοι

Μπορούμε και οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη βαμβακοκαλλιέργεια, να την προστατεύσουμε, να την κατευθύνουμε στους δρόμους που είναι σύμφωνοι με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και αξίζουν στο ελληνικό βαμβάκι.

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας. 

Την ανάγκη για στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας τόνισαν οι βουλευτές Ροδόπης

Την ημερίδα χαιρέτησε δια ζώσης ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος ζήτησε από το συνέδριο να στηρίξει την προτεραιοποίηση του Φράγματος Κομψάτου στον Ίασμο που αποτελεί ώριμο προς ένταξη έργο εθνικής εμβέλειας.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, απέστειλε χαιρετισμό στον οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας, που είναι αναγκαίο σήμερα, και οφείλει να στοχεύει στην παραγωγή ποιοτικού βάμβακος, που είναι και το μέλλον της καλλιέργειας.

Ε. Στυλιανίδης: Σημαντική μονοκαλλιέργεια το Βαμβάκι

Στην παρέμβαση του ο Ευριπιδης Στυλιανίδης τόνισε:

«Κυρίες και κύριοι

Σας καλωσορίζουμε στην Κομοτηνή και στην Ροδόπη και σας ευχαριστούμε που επιλέξατε τον τρίτο παραγωγικό κάμπο της Ελλάδας, τον κάμπο του λευκού χρυσού, όπου το βαμβάκι αποτελεί μαζί με τα καπνά σημαντική μονοκαλλιέργεια, για τις εργασίες του 3ου Πανελλήνιου συνεδρίου σας.

Ήταν 28 Μαΐου 1979 όταν στο Ζάππειο Μέγαρο υπογράφηκε η συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και σε αυτή την πράξη στο πρωτόκολλο 4 λήφθηκε μέριμνα από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή να θεσμοθετηθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στο βαμβάκι. Χωρίς αυτές τις ενισχύσεις σήμερα ίσως να μην μιλούσαμε με αυτή τη βάση καθώς από τότε εισέρευσαν στην Ελλάδα αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές και ευρώ αργότερα και ο κλάδος γνωρίζει άνθιση εδώ και δεκαετίες.

Η σημερινή κατάσταση στον κλάδο δίνει ακόμη πιο αισιόδοξα μνήματα, γιατί παρατηρούμε την σύμπνοια, την κοινή στόχευση και την λειτουργία με υγιείς και μοντέρνους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανακύπτουν.

Γνωρίζουμε τις προσπάθειές σας για ποιοτική αναβάθμιση και πιστοποίηση του κυρίως εξαγώγιμου ελληνικού εκκοκκισμένου βαμβακιού. Τα σήματα EU-COTTON και τα πρότυπα Agro που συμβαδίζουν με τα διεθνή BCI δίνουν την ευχέρεια να πάρουν μια τίμια υπεραξία οι μπάλες του εκκοκκισμένου βαμβακιού και να κερδίσει όλη η «αλυσίδα» του προϊόντος αλλά και η Εθνική Οικονομία από αυτό.

Η συνέχιση της καλλιέργειας και τα οφέλη που προκύπτουν από τον κύκλο εργασιών γύρω από  τον «λευκό χρυσό» δίνουν ευκαιρίες, και οι ευκαιρίες αυτές είναι που θα κρατήσουν τους νέους στον τόπο τους προσφέροντας δυνατότητες για περισσότερες θέσεις εργασίας.

Σας καλώ να συνεχίσετε την έρευνα γύρω απ΄το προϊόν και να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που δίνει η νέα ΚΑΠ για ένα βαμβάκι, που θα βοηθήσει τον πλανήτη να επιβραδύνει την καθημερινά διαπιστούμενη κλιματική κρίση.

Όπως πρόσφατα επεσήμανε μετά την Ουκρανική κρίση ο Γάλλος πρόεδρος MACRON, η επόμενη κρίση θα είναι διατροφική, διότι Ρωσία και Ουκρανία ελέγχουν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών. Αυτό σαφώς θα επηρεάσει συνολικά την πολιτική στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε κυρίαρχος. Για να μετατρέψουμε όμως την κρίση σε ευκαιρία και να εδραιώσουμε τον στρατηγικό ρόλο του Υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης διασφαλίζοντας προοπτική και για το βαμβάκι, οφείλουμε να μετεξελίξουμε το Υπουργείο αυτό από τροχονόμο επιδοτήσεων σε πρώτο τη τάξει Υπουργείο, διαμορφωτή εθνικής αγροτικής στρατηγικής που θα εδραιώνει τον ευρωπαϊκό ρόλο των Ελλήνων παραγωγών και θα κατοχυρώνει τα συμφέροντα της Ελληνικής υπαίθρου και για τις επόμενες δεκαετίες.

Μια πρόταση που έχω υποστηρίξει επίμονα για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος παραγωγής που προκύπτει μεταξύ άλλων και από την πολυδιάσπαση του κλήρου ή το κόστος της ενέργειας είναι

η συμβολαιακή Γεωργία με συντονιστικό ρόλο στους μεταποιητές – αγοραστές του προϊόντος, η πρόσθετη στήριξη από τους αναπτυξιακούς νόμους, των μεταποιητών που αγοράζουν τοπικά αγροτικά προϊόντα, η Γεωργία ακριβείας και φυσικά μια ολοκληρωμένη πολιτική υδροικονομίας και ενεργειακής αυτάρκειας των παραγωγών.

Σε τοπικό επίπεδο της Ροδόπης, αλλά και της Θράκης, τα προβλήματα είναι γνωστά. Οι απανωτές παγκόσμιες κρίσεις δεν έδωσαν την ευκαιρία στην κυβέρνηση αυτή να μεριμνήσει περισσότερο στα έργα, που τόσο πολύ ανάγκη έχει ο τόπος μας. Οι προσπάθειες που κάνει το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 να καλύψει κενά δεκαετιών με αρδευτικά έργα σε όλη την Ελλάδα είναι σημαντικές, αλλά υπάρχουν ακόμη περιοχές όπως η Ροδόπη με προβλήματα λειψυδρίας και υφαλμύρισης των υπόγειων νερών. Είναι γνωστό ότι ο πολυτεμαχισμός του κλήρου δεν αφήνει να επιτευχθούν οικονομίες μεγέθους και είναι μεγάλη η ανάγκη αναδασμών.

Είναι χρήσιμο σήμερα να πούμε ότι σε λίγο θα έχουμε επικαιροποιημένη την ήδη ολοκληρωμένη μελέτη του φράγματος του Ιάσμου που θα αρδεύσει 250.000 στρέμματα, θα μειώσει το κόστος παραγωγής βελτιώνοντας την ποιότητα, θα σφραγίσει και θα εμπλουτίσει 5.000 γεωτρήσεις αντιμετωπίζοντας την υφαλμύρωση που μας απειλεί, θα προστατεύσει τους βιοτόπους δημιουργώντας πρόσθετα .έσοδα από τον αγροτοτουρισμό. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία που θα στοιχίσει 213 εκ ευρώ και θα αποδώσει πολλαπλάσια. Ελπίζω και παλεύω για να μη χαθεί.

Η σημερινή σας παρουσία μου επιτρέπει να ζητήσω από το συνέδριο σας στα σημερινά του συμπεράσματα να μας στηρίξει στη διεκδίκηση αυτή.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας. Είμαστε μαζί με τον Έλληνα βαμβακοπαραγωγό και τον Έλληνα επιχειρηματία που προσπαθεί και ρισκάρει για να πετύχει την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Δ. Χαρίτου: Μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της βαμβακοκαλλιέργειας στην περιοχή

Στην παρέμβαση του ο Δημήτρης Χαρίτου ανέφερε:

«Θέλω να συγχαρώ όσους εμπνεύστηκαν και την Διεπαγγελματική Οργάνωση, που οργάνωσε την διεξαγωγή του 3ο Συνεδρίου Βαμβακιού στην πόλη της Κομοτηνής. Σε μια περιοχή που η καλλιέργεια αναπτύσσεται δυναμικά, έχει δυνατότητες και προοπτικές, με μεγάλες αποδόσεις, που προσδίδει εισόδημα στον παραγωγό και στηρίζει την τοπική οικονομία.

Είναι αλήθεια ότι η ανεξέλεγκτη εκτίναξη όλων των συντελεστών του κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα του ενεργειακού κόστους και των εφοδίων, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών του σύσπορου βάμβακος έχουν προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στην καλλιέργεια, στο εισόδημα των παραγωγών, αλλά και σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής έως τις μονάδες μεταποίησης.

Δυστυχώς σε τέτοιες συνθήκες κρίσης οι επιπτώσεις είναι ακόμη πιο έντονες εκεί όπου υπάρχουν χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, όπως στην περιοχή μας. Από τον κατακερματισμένο κλήρο, το δημογραφικό με την ηλικιακή σύνθεση έως τη μη αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων πρακτικών.

Σε τέτοιες συνθήκες φαίνονται ακόμη πιο έντονα οι συνέπειες της έλλειψης των αναγκαίων αρδευτικών έργων όπως το φράγμα του Κομψάτου, τα δίκτυα στο φράγμα Ιασίου στους ταμιευτήρες της περιοχής. Γι’ αυτό και προκάλεσε ανησυχία η μετάθεση χρονικά πολύ πίσω του έργου του Κομψάτου, όπως ακούσαμε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό.

Η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός ροκανίζουν σημαντικά τους πόρους της νέας ΚΑΠ, που θα βρεθεί σε αδυναμία να υπηρετήσει τους στόχους που αυτή θέτει με συνέπειες κυρίως στους παραγωγούς.

Στη χώρα μας η έλλειψη σοβαρού διαλόγου και προετοιμασίας για τη νέα ΚΑΠ είναι πιθανό να οδηγήσει σε απώλεια πόρων για τους παραγωγούς και καταλογισμούς στη χώρα. Είναι ανάγκη να διεκδικηθούν νέοι πόροι για τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ και βέβαια να προετοιμαστεί, έστω και τώρα, η χώρα για την υλοποίηση της.

Αγαπητοί φίλοι

Πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της βαμβακοκαλλιέργειας στην περιοχή μας. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της, που είναι αναγκαίο σήμερα, οφείλει να στοχεύει στην παραγωγή ποιοτικού βάμβακος, που είναι και το μέλλον της καλλιέργειας.

Την ανάπτυξη συστήματος ποιοτικού ελέγχου και ταξινόμησης του σύσπορου βάμβακος.

Την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών.

Την ενσωμάτωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος και κοινωνικών όρων σε όλη την διαδικασία της παραγωγής. Ώστε το παραγόμενο βαμβάκι να αποκτήσει υψηλή προστιθέμενη αξία η οποία οφείλει να αποδίδεται σε αυτόν που το παράγει, τον παραγωγό.

Ένα ποιοτικό βαμβάκι με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να κερδίσει τη θέση που του αξίζει σε πιο απαιτητικές αγορές.

Εύχομαι οι εργασίες του Συνεδρίου να δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την καλλιέργεια, τους παραγωγούς σε όλους όσους συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της.

Θα ήθελα ειλικρινά να παρακολουθήσω τις εργασίες του, όμως η εξόδιος ακολουθία σήμερα στη Ρόδο του εκλιπόντος συναδέλφου Νεκτάριου Σαντορινιού δε μου το επιτρέπει.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.