Στη Γενικη Συνελευση του Σωματειου Εποχικων Πυροσβεστων ΑΜΘ ο κ. Πεταλωτης

Η 10η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εποχικών Πυροσβεστών Αν. Μακεδονίας και Θράκης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στο αίθουσα του Πολιτιστικού Κύτταρου REΧ, όπου παρευρέθηκε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιώργος Πεταλωτής. Το κύριο θέμα συζήτησης της Γενικής Συνέλευσης ήταν η ρύθμιση, που περιλαμβάνει ο νέος νόμος του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη, με τίτλο «Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης», βάσει της οποίας, οι εποχικοί πυροσβέστες δύνανται πλέον, αφού υπηρετήσουν για πέντε συναπτά έτη στο πυροσβεστικό σώμα, να καταθέσουν αιτήσεις, προκειμένου να παραμείνουν στο σώμα μέχρι και τη συνταξιοδότησή τους. Η εν λόγω ρύθμιση λύνει πλέον ένα από τα χρονίζοντα προβλήματα των εργαζόμενων του κλάδου, εξαλείφοντας την αβεβαιότητα, που μέχρι σήμερα ίσχυε και δίνοντας τη δυνατότητα να υπηρετήσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τους πολίτες. Στη γενική συνέλευση των συμβασιούχων πυροσβεστών παραβρέθηκαν επίσης η βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ, κ. Χαρά Κεφαλίδου και ο συνάδελφός της από την Καβάλα, κ. Δημήτρης Παπουτσής.

Γιάννης Παπαναστασίου «Ένα χρόνιο αίτημά μας παίρνει σάρκα και οστά»

Με ικανοποίηση έγινε δεκτό το νέο μέτρο από το Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον πρόεδρό του, κ. Γιάννη Παπαναστασίου, ότι αυτό «αποτελούσε χρόνιο αίτημα εδώ και δεκαετίες των συμβασιούχων πυροσβεστών και πλέον παίρνει σάρκα και οστά». Σημείωσε δε ότι «επρόκειτο και για μια προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού το 2009». Περαιτέρω, ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη διευθέτησης των ζητημάτων, που προκύπτουν για τους σημερινούς συμβασιούχους πυροσβέστες, που δεν καλύπτουν τα κριτήρια, που θέτει ο νέος νόμος, ώστε να ενταχτούν στη ρύθμιση. «Επειδή όλα αυτά τα χρόνια αγωνιζόμαστε μαζί και στις φωτιές, αλλά και στο συνδικαλιστικό αγώνα», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου, «ζητήσαμε για αυτούς τους συναδέλφους να τους κρατήσουν με συμβάσεις μέχρι τη συνταξιοδότησή τους». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι και αυτή η προσπάθεια θα έχει ευτυχή κατάληξη. Όσον αφορά τον αριθμό των εποχικών πυροσβεστών από την Ανατολική Μακεδονία -Θράκη, που θα ενταχτούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, αν και με τις αρχικές εκτιμήσεις υπολογιζόταν στους 260 από σύνολο 370, όπως πλέον καταρτίζονται τα κριτήρια, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. Σε μια γενικότερη τοποθέτησή του, τέλος, για τα μέτρα προστασίας, που απολαμβάνουν οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι και κατά πόσον αυτά κρίνονται ικανοποιητικά, ο κ. Παπαναστασίου εκτίμησε ότι μετά την καταστροφική περίοδο του 2007 τα μέσα ατομικής προστασίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, αλλά επισήμανε τις ανάγκες, που υπάρχουν σε ό,τι έχει να κάνει με τα οχήματα, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 30-40 έτη παλαιότητας και πρέπει να αντικατασταθούν.

Γιώργος Πεταλωτής «Είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι στην εποχή του αυστηρού περιορισμού των προσλήψεων επιλέχθηκε αυτός ο δίκαιος τρόπος»

Από τη μεριά του ο Υφυπουργός, κ. Πεταλωτής, υπογράμμισε ότι «επιλέχθηκε η λύση του θεσμού των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, διότι έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε τις αβεβαιότητες και τις ανασφάλειες, τόσο των εργαζομένων, όσο και των πολιτών που δέχονται τις υπηρεσίες τους». «Έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση», συνέχισε, «με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι στην εποχή του αυστηρού περιορισμού των προσλήψεων επιλέχθηκε αυτός ο δίκαιος τρόπος». Τόνισε δε μεταξύ άλλων, ότι ήταν και προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού η τακτοποίηση του δημοσίου τομέα, που ασχολείται με την πυροσβεστική υπηρεσία, καθότι υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων και μορφών εργασίας. Αναφέρθηκε ακόμη στα μεγάλα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν επί δεκαετίες στο δημόσιο τομέα και ειδικότερα επί Κυβέρνησης της Ν.Δ., όπου οι πελατειακές σχέσεις και οι αθρόες χωρίς κριτήρια προσλήψεις, τον διόγκωσαν και τον επιβάρυναν με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε σήμερα τη γνωστή κατάσταση. Ακόμη, ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τις Ενώσεις των Περιφερειακών Οργάνων προκειμένου να ρυθμιστούν και οι λεπτομέρειες της προκήρυξης, που καλύπτει 4.000 εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους προσφέρουν ήδη τις υπηρεσίες τους εδώ και πολλά χρόνια. Όπως δήλωσε, «αφού καθοριστούν οι λεπτομέρειες θα έχουμε ένα Πυροσβεστικό Σώμα στην υπηρεσία του πολίτη και με πιο στέρεες βάσεις». «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό γίνεται με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον», συνέχισε, «και όχι για να «τακτοποιήσουμε» πελατειακά κάποιους ανθρώπους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πρέπει να αποκτήσει την τάξη, που όφειλε να έχει εδώ και πολλά χρόνια».


Σχόλιο του Γιώργου Πεταλωτή για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής «Μια μεγάλη ανάσα, αλλά απαιτείται απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων μας»

 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιώργος Πεταλωτής, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις διαπραγματεύσεις και αισιόδοξος για το μέλλον της δημοσιονομικής μας πορείας, κάνοντας λόγο για «μια πολύ μεγάλη ανάσα και ανακούφιση για το δανειακό πρόγραμμα της χώρας μας». Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην πολιτική, που άσκησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή «ένα χρόνο πριν μας είχε καταστήσει ως την πλέον αναξιόπιστη χώρα της Ευρώπης». Αντιπαραβάλλοντας δε με την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, υπογράμμισε ότι «πήγαμε με μοναδικό όπλο την αξιοπιστία πλέον της χώρας». «Πάμε πλέον στο 2021 για να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας», συνέχισε, «και από εδώ και πέρα βέβαια, αυτό προϋποθέτει να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας, να έχουμε μια σοβαρή πολιτική και να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια βελτίωσης, τα οποία είναι πάρα πολλά, αφού υπάρχει ένα πεδίο, στο οποίο επί χρόνια υπάρχουν πάρα πολλά κενά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.