Στενοτερη συνεργεια Ελλαδας-Βουλγαριας στα πλαισια του Προγραμματος INTERREG

Προώθηση λύσεων σε κοινά προβλήματα και προκλήσεις μέσω διασυνοριακής συνεργασίας

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία, δύο γειτονικές χώρες με πλούσιο παρελθόν, από το τέλος της δεκαετίας του 1990 έχουν μπει σε μια εποχή στενότερης συνεργασίας, χάρη στο Πρόγραμμα INTERREG «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020».

Η βασική ιδέα πίσω από το «INTERREG» είναι ότι οι χώρες αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα τα οποία μπορούν να επιλυθούν καλύτερα αν εργαστούν μαζί με τους γείτονες τους παρά αν παραμείνει ο καθένας περιορισμένος στα σύνορά του. Γι’ αυτόν τον λόγο, στο Πρόγραμμα INTERREG προωθούνται δραστηριότητες που φέρνουν τους δύο λαούς πιο κοντά.

Δεν χρειάζεται να κοιτάξει κανείς πιο πέρα από τη γη και τα ποτάμια και να συνεχίσει με τους δρόμους και μετά με τον πολιτισμό, το φαγητό και τις παραδόσεις, που μοιράζονται οι δύο χώρες. Σε κάθε περίπτωση ό,τι συμβαίνει στη μία πλευρά των συνόρων επηρεάζει και την άλλη. Η ανάγκη για κοινές δράσεις γίνεται σταδιακά η συνήθεια παρά η εξαίρεση.

Επίκεντρο του έργου είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Νότια Βουλγαρία γύρω από το κοινό γεωγραφικό σύνορο. Όλες οι δράσεις γίνονται στην περιοχή του Έβρου, της Καβάλας, της Ξάνθης, της Ροδόπης, της Δράμας, της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και του Μπλαγκόεβγκραντ, του Σμόλυαν, του Κάρτζαλι, του Χάσκοβο.

Σε συνεργασία με δημόσιους και άλλους φορείς, και στις δύο πλευρές των συνόρων, ερευνώνται μέθοδοι που μπορούν να ωφελήσουν και να επηρεάσουν θετικά τον μέγιστο δυνατό αριθμό κατοίκων, χρηματοδοτώντας μια μεγάλη ποικιλία δράσεων που ανήκουν στους τομείς της ανταγωνιστικότητας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, των μεταφορών, της υγείας και των κοινωνικών θεμάτων.

Γι’ αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Ελλάδα και την Βουλγαρία ενισχύουν τις σχετικές δράσεις με 130.000.000 €, από το 2014 μέχρι το 2020.

Οι συμμετέχοντες φορείς του Προγράμματος βελτιώνουν τη συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής με ένα πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο. Ο απώτερός σκοπός του INTERREG είναι μια καλύτερη καθημερινή ζωή για όλους.

Info

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα INTERREG «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου seeg.rodopicci.gr.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.