Σταυρολεξο για… λιγους Ροδοπιτες τα χρωματιστα τιμολογια ρευματος

Ένα μήνα μετά την εφαρμογή του μέτρου οι δυσκολίες κατανόησης παραμένουν

«Θολό» φαίνεται πως παραμένει το τοπίο αναφορικά με τα χρωματιστά τιμολόγια στο ρεύμα για τους πολίτες. Ένα μήνα μετά την εφαρμογή του μέτρου που σκοπό έχει να «τονώσει» τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιριών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και να πιέζει τις τιμές προς τα κάτω προς όφελος των καταναλωτών, πολίτες της Κομοτηνής, δηλώνουν πως δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις διαφορές μεταξύ των διαφορετικών ειδών τιμολογίων και τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Δεν τους αδικούμε!

Τα είδη των τιμολογίων

Καταρχάς, υπάρχουν τριών ειδών τιμολόγια (σταθερά, κυμαινόμενα και δυναμικά) και ο καταναλωτής (είτε πρόκειται για νοικοκυριό είτε για επιχείρηση) επιλέγει αυτό που κρίνει ότι είναι το πιο συμφέρον για εκείνον. Πιο συγκεκριμένα:

  • Σταθερά είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.
  • Κυμαινόμενα, είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτά, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: i. με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και ii. με καθορισμό τιμής εκ των υστέρων.
  • Δυναμικά, τα οποία αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με διαφορετικές τιμές -ακόμα και μέσα στη διάρκεια της ημέρας- με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

Για τη διευκόλυνση του καταναλωτή, τα τιμολόγια συνδέθηκαν με ένα χρώμα. Με το μπλε τα σταθερά, με το κίτρινο τα κυμαινόμενα και με το πορτοκαλί τα δυναμικά.

Ταυτόχρονα υπάρχει και το ειδικό τιμολόγιο, πράσινου χρώματος, που το ειδικό χαρακτηριστικό του είναι πως η δομή του είναι απλή και κοινή, επιτρέποντας τη συγκρισιμότητα, για όλους τους παρόχους. Σε αυτό έχουν ενταχθεί όλοι οι καταναλωτές οι οποίοι δεν επέλεξαν κάποιο συγκεκριμένο είδος τιμολογίου. Το βασικό πλεονέκτημα του πράσινου τιμολογίου είναι πως διευκολύνει, για πρώτη φορά, τη σύγκριση των τιμών μεταξύ παρόχων και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση των καταναλωτών για τις τιμές των παρόχων.

Μπερδεμένοι οι πολίτες

Ο ΠτΘ βρέθηκε στο κέντρο της Κομοτηνής συλλέγοντας τις απόψεις των πολιτών για τα καινούργια τιμολόγια ρεύματος, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους δηλώσαν πως δεν έχουν καταλάβει πώς λειτουργούν τα καινούρια τιμολόγια ρεύματος.

Ο κ. Γιάννης έθιξε την ελλιπή ενημέρωση από πλευράς πολιτείας, δηλώνοντας πως  ο ίδιος προτίμησε να ενταχθεί αυτομάτως στο πράσινο τιμολόγιο, για την ώρα όμως καθώς στην πορεία θέλει να δει πώς θα είναι οι τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος και τότε θα κάνει την δική του έρευνα για το αν τον συμφέρει να επιλέξει κάποιο άλλο τιμολόγιο. Όσο για τον λογαριασμό δήλωσε πως είναι αυξημένος σε σχέση με παλαιότερα χρόνια, κάτι που τον έκανε να αλλάξει και τη συμπεριφορά του ως προς τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών στο σπίτι.

Στον αντίποδα, κατασταλαγμένος στο πράσινο τιμολόγιο ήταν ο κ. Δημήτρης το οποίο επέλεξε εξ αρχής, διότι θεωρεί πως αυτό είναι το καλύτερο για το δικό του σπίτι. Ο ίδιος βλέπει μικρότερο συγκριτικά με άλλες χρονιές το ποσό που καταβάλει για ηλεκτρικό ρεύμα. Κατέθεσε ωστόσο την άποψη πως αυτό συναρτάται και από τις συσκευές που χρησιμοποιεί κανείς για βασικές ανάγκες όπως η θέρμανση. «Εγώ προσωπικά έχω pellet οπότε δεν καίω τόσο air condition στο σπίτι. Τις προηγούμενες χρονιές που είχα air condititon ήταν λίγο πιο αυξημένο» μας είπε χαρακτηριστικά.

Την άγνοια της όσον αφορά την λειτουργία των χρωμάτων στα τιμολόγια  κατέθεσε η κ. Ελένη, ενώ στο ερώτημα αν έχει αυξηθεί ο λογαριασμός ρεύματος και τι κάνει για να τον περιορίσει έθεσε την παράμετρο του εκσυγχρονισμού των ηλεκτρικών συσκευών στο σπίτι και την αντικατάσταση τους με νέα μοντέλα λιγότερο ενεργοβόρα. «Φυσικά και έχει αυξηθεί ο λογαριασμός. Προσπαθούμε να μειώσουμε όσο μπορούμε τη λειτουργία τους και κοιτάμε να παίρνουμε λευκές συσκευές καλύτερης ενεργειακής κλάσης όταν έχουμε τη δυνατότητα» ανέφερε. 

Μπερδεμένη δηλώνει η κ.Ξανθούλα η οποία όπως αναφέρει ο λογαριασμός ρεύματος του σπιτιού της έχει μια μικρή αύξηση και θα κάνει την δική της έρευνα για το πού οφείλεται. «Φουσκωμένους» λογαριασμούς διαπιστώνει και η κ. Μαρίνα, που αποδίδει το ράλι των τιμών στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος το πράσινο χρώμα στο τιμολόγιο ρεύματος έχει επιλέξει ο κ. Στράτος ο οποίος δήλωσε πως ο λογαριασμός ρεύματος είναι αρκετά αυξημένος με αποτέλεσμα ο ίδιος να αναγκάζεται να περιορίσει τα προσωπικά του έξοδα προκείμενου να μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του μήνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.