Σταθερη η ζητηση, σταθερες και οι τιμες για τα καυσοξυλα στη Ροδοπη

Υπάρχουν διαθέσιμα καυσόξυλα, μιας και ο καλός καιρός, και η πτώση στις τιμές του πετρελαίου, συγκράτησαν τον όγκο των αγορών

Σταθερές παραμένουν οι τιμές για τα καυσόξυλα στη Ροδόπη, όπως και σε όλη τη χώρα, παρόλο που στην περιοχή μας, σε αντίθεση με άλλες, δεν παρατηρείται έλλειψη, με τις μάντρες να έχουν προμηθευτεί εγκαίρως ξύλα.

Αυτή τη στιγμή η τιμή των καυσόξυλων ανέρχεται στα 125 ευρώ ανά κυβικό μέτρο (250 ευρώ τον τόνο), σταθερή από την αρχή της χρονιάς, έχοντας σταματήσει την μεγάλη αύξηση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη περίοδο.

Την ίδια ώρα οι μάντρες έχουν διαθέσιμα ξύλα, μιας και ο παρατεταμένα ήπιος χειμώνας, αλλά και η πτώση στην τιμή του πετρελαίου σε συνδυασμό με την επιδότησή του, είχαν ως αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας να μην καταναλώσουν τις ποσότητες, έστω και μικρές, που προμηθεύτηκαν από την αρχή της χρονιάς, η να χρειαστούν νέες.

Άλλωστε από την αρχή της χρονιάς, οι καταναλωτές ήταν «μαζεμένοι» και επιφυλακτικοί, περιμένοντας σε πολλές περιπτώσεις να δουν πώς θα κινηθούν οι τιμές, μιας και η δραματική αύξηση της δεν επιτρέπει να κάνουν μεγάλες αγορές, γιατί δεν το αντέχει το πορτοφόλι τους.

Όλα αυτά, μαζί με το γεγονός ότι πολλοί αγόρασαν καυσόξυλα ακόμα από το καλοκαίρι, φοβούμενοι την αύξηση των τιμών, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει διαθέσιμη ξυλεία, η οποία, εκτός και αν έχουμε παρατεταμένο χειμώνα το 2023, δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθεί, τουλάχιστον για τις τοπικές ανάγκες.

Ανισότητα κατανομής και τιμών στη χώρα

Φέτος είδαμε πάντως, περισσότερο από άλλες, χρονιές, ανισότητες στις τιμές σε διάφορες περιοχές, αλλά και στη διαθεσιμότητα, απότοκο, όπως φαίνεται, της ενεργειακής κρίσης.

Σημαντικός παράγοντας είναι η μείωση των εισαγωγών από τη Βουλγαρία, που αποτελούσε για χρόνια ένα σημαντικό προμηθευτή όλης της χώρας (φαίνεται πως πηγαίνουν για εσωτερικές ανάγκες, αλλά και για πέλλετ), αλλά και η αύξηση της τιμής των καυσίμων, που αυξάνει το κόστος της μεταφοράς.

Από την άλλη τόσο η ξυλεία που διατίθεται μέσω των δασαρχείων, όσο και αυτή μέσω των συνεταιρισμών, παραμένει σταθερή, για αυτό και σε κάποιες περιοχές φαίνεται να υπάρχουν ελλείψεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.