Σταση αναμονης για την εξειδικευση των κριτηριων της νεας ενισχυσης κρατουν οι επαγγελματιες της εστιασης

Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος ΟΕΒΕΣ «Θετικές οι ανακοινώσεις, κρατάμε ωστόσο “μικρό καλάθι” μέχρι την επίσημη προκήρυξή του»

Θετικά κρίνουν τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης, των 330 εκατ. ευρώ της εστίασης, οι επαγγελματίες του κλάδου, κρατώντας ωστόσο στάση αναμονής για την εξειδίκευση των κριτηρίων που θα θεσπιστούν.

Αυτό επισήμανε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης σε συνέχεια των κυβερνητικών ανακοινώσεων τόσο για την νέα ενίσχυση όσο για τα ποσά που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στον κλάδο όπου σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. 

Ειδικότερα σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, η νέα δράση θα αφορά σε 330 εκατ. ευρώ για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Η δράση, που τίθεται σε εφαρμογή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, θα αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ αναμένεται να περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.

«Η αλήθεια όπως πάντα κρύβεται κάπου στην μέση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης χαρακτηριστικά εξηγώντας πως από τα βασικά κριτήρια θα είναι η μείωση του τζίρου του 2019, το 7% επί του οποίου θα δοθεί ως βοήθημα για την αγορά πρώτων υλών. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος οι εκπρόσωποι του κλάδου κρατούν στάση αναμονής για την έκδοση της σχετικής προκήρυξης, ούτως ώστε να λάβουν θέση επί των εξαγγελιών. «Σίγουρα δεν παύει να είναι ένα θετικό μέτρο, ωστόσο σίγουρα και αυτή τη φορά κάποιοι δεν θα καταφέρουν να ενταχθούν όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν με τις επιστρεπτέες προκαταβολές» σημείωσε υπογραμμίζοντας ως βασικό κριτήριο και τον χρόνο κατά το οποίο θα έρθει αυτή η ρευστότητα στα χέρια των επιχειρήσεων. Μάλιστα όπως επεσήμανε αυτό θα έπρεπε να γίνει πριν την επαναλειτουργία του κλάδου, δεδομένων των μεγάλων απωλειών των παρελθόντων μηνών, γεγονός που ωστόσο ο ίδιος έκρινε ως δύσκολο, ένεκα και της ελληνικής γραφειοκρατίας.

«Η κυβέρνηση δεν υπολογίζει με όρους πραγματικής οικονομίας»

Άλλωστε όπως εξήγησε εκ νέου ο ίδιος «η διαφωνία μας με την κυβέρνηση είναι ότι υπολογίζει τα δισεκατομμύρια λογιστικά και όχι με όρους πραγματικής οικονομίας». Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της ενίσχυσης αυτής ο κ. Βαφειάδης εξήγησε πως παρά τις εξαγγελίες περί fast track διαδικασιών, όλα εξαρτώνται από την έναρξη λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας.  

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια επαναλειτουργίας της εστίασης ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ τοποθέτησε ως προσφιλέστερο το σενάριο που αφορά στα τέλη Απριλίου ή τις πρώτες ημέρες του Μάϊου, καθώς όπως εξήγησε απαιτείται και ένα ικανό διάστημα προετοιμασίας. Ο κ.Βαφειάδης εξήγησε πως βρίσκεται εν εξελίξει η συνεργασία της ΠΟΕΣΕ με το Υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να εξειδικευτούν τόσο ο τρόπος λειτουργίας του κλάδου όσο και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που θα ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.