Σταδιακα στο Δημοσιο 21.000 απο προκηρυξεις που εκκρεμουν

Ρυθμίσεις για τις προσλήψεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με τα οικονομικά μέτρα που ψηφίστηκε την Παρασκευή από τη Βουλή, ενώ αναφέρει και τη διαδικασία διορισμού 21.000 επιτυχόντων από προκηρύξεις που εκκρεμούν.
 

Ειδικότερα, υπάρχει μέριμνα για τις προκηρύξεις εκείνες που είχαν εκδοθεί και είχε ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής πριν από το «πάγωμα» των προσλήψεων. Για προκηρύξεις τακτικού προσωπικού του ΑΣΕΠ και των φορέων, για τους οποίους είχαν εκδοθεί οριστικά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2009, προβλέπεται ο σταδιακός διορισμός τους βάσει της σειράς επιτυχίας από την 1η Ιουλίου 2010 και έως το τέλος του 2011. Θα προηγηθεί η τοποθέτηση των κατηγοριών που εξαιρούνται από την αναστολή προσλήψεων και κατά το τρέχον έτος, δηλαδή πρόκειται για θέσεις που είχαν προκηρυχθεί στους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας, καθώς και για τους αποφοίτους των Σχολών Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για παράδειγμα, περιλαμβάνονται οι 232 θέσεις για το ΕΚΑΒ (προκήρυξη 1Κ/2009) ή όσοι δεν έχουν ακόμη διοριστεί από την προκήρυξη των 1.603 θέσεων σε νοσοκομεία (5Κ/2008).

 

Παράλληλα, όσες προκηρύξεις είχαν προχωρήσει αλλά η έκδοση των αποτελεσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη και τα οριστικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2010, ορίζεται πως μετά την ανάρτηση των τελικών πινάκων θα διοριστούν οι επιτυχόντες σταδιακά και πάλι βάσει σειράς επιτυχίας από το 2011 έως το τέλος του 2013.

 

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται, για παράδειγμα, οι προκηρύξεις 495 θέσεων ΠΕ και ΤΕ (3Κ/2009) και 276 θέσεων ΔΕ (5Κ/2009) σε διάφορους φορείς του Δημοσίου, για τις οποίες μέχρι το τέλος του 2009 είχαν εκδοθεί μόνον τα προσωρινά αποτελέσματα και όχι τα οριστικά. Αντίστοιχη περίπτωση είναι και μέρος των θέσεων της προκήρυξης για 2.035 προσλήψεις στη ΔΕΗ.

 

Αντιθέτως, προκηρύξεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί εγκριτικές αποφάσεις της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής αλλά δεν είχε προχωρήσει η έκδοσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως παύουν να ισχύουν και δεν θα πραγματοποιηθούν.

 

Διάταξη υπάρχει και για το προσωπικό ορισμένου χρόνου, για το οποίο αναφέρεται πως οι εγκρίσεις πρόσληψης στην κατηγορία αυτή για το 2010 θα περιοριστούν κατά 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες εγκρίσεις που έγιναν το 2009 και είχαν ξεπεράσει τις 75.000 θέσεις. Για τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού που θα γίνουν από το 2011 ορίζεται ότι για κάθε πρόσληψη προβλέπονται πέντε αποχωρήσεις. Όπως αναφέρεται, οι αποχωρήσεις υπολογίζονται την 31η Δεκεμβρίου του αμέσως προηγούμενου έτους. Για τον υπολογισμό του αριθμού του προσωπικού που θα προσληφθεί θα πρέπει να συνυπολογίζεται και ο υποχρεωτικός διορισμός των αποφοίτων των Σχολών Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και ο διορισμός που διενεργείται βάσει ειδικών διατάξεων.

 

Αναφέρεται πάντως πως εάν για κάποιον λόγο το σύνολο των προσλήψεων είναι μικρότερο της αναλογίας ένα προς πέντε, τότε με απόφαση του υπουργού μπορούν να μεταφέρονται οι υπολειπόμενες προς κάλυψη θέσεις σε επόμενο έτος. Ειδικά για το εκπαιδευτικό προσωπικό, τα Σώματα Ασφαλείας, το Λιμενικό Σώμα, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προβλέπεται πως η αναλογία θα είναι για κάθε αποχώρηση να γίνεται μία πρόσληψη.

 

Ρυθμίσεις υπάρχουν και για τις αποσπάσεις. Έτσι, το εκπαιδευτικό προσωπικό απαγορεύεται από τη δημοσίευση του νόμου να αποσπάται σε θέσεις χωρίς πλήρη εκπαιδευτικά και διδακτικά καθήκοντα. Επίσης, ορίζεται πως με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας οι ήδη υπηρετούντες εκπαιδευτικοί με απόσπαση θα πρέπει να μειωθούν κατά 70% μέχρι τις 30 Αυγούστου 2010.

 

Αντίστοιχη απαγόρευση αποσπάσεων σε καθήκοντα διαφορετικά από την ειδικότητά τους προβλέπεται για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό (συμπεριλαμβανομένων του τεχνικού προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και του προσωπικού του ΕΚΑΒ), καθώς και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος.

 

Και για τις κατηγορίες αυτές προσωπικού ο νόμος ορίζει πως όλες οι υφιστάμενες αποσπάσεις ανακαλούνται μέχρι 30 Απριλίου 2010 με ευθύνη των αρμόδιων υπουργών. Σε περίπτωση, τέλος, για κατά νόμο υποχρεωτικές μετατάξεις, προβλέπεται πως θα συνοδεύονται με κατάργηση ή μεταφορά των αντίστοιχων οργανικών θέσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.