Στα σκαρια η δημιουργια αιολικου παρκου στα συνορα Ροδοπης και Ξανθης

Επέκταση αιολικού (και) στα Αρριανά

Η δημιουργία ενός αιολικού πάρκου στα σύνορα Ξάνθης και Ροδόπης, και η επέκταση ενός υφιστάμενου στην περιοχή των Αρριανών προωθούνται στην περιοχή μας, και βρίσκονται στην διαδικασία έγκρισης των φακέλων Περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το πρώτο είναι ο Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 55,8 MW στους Δήμους Ιάσμου και Ξάνθης σε Ροδόπη και Ξάνθη αντίστοιχα, με φορέα υλοποίησης του έργου την WINDSPUR ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ.

Το δεύτερο είναι η επέκταση του εν λειτουργία ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 35,2 MW «ΚΕΡΒΕΡΟΣ & ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΪΚΑ» και των συνοδών έργων αυτού, των Δήμων Αρριανών και Μαρωνείας – Σαπών, της Π.Ε. Ροδόπης κατά 9,8MW.

Το νέο αιολικό χωροθετείται στη θέση «ΝΥΦΗ» στις Δημοτικές Ενότητες Αμαξάδων και Ξάνθης, των Δήμων Ιάσμου και Ξάνθης, στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Το έργο αφορά τη διαμόρφωση 9 πλατειών για την εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών (Α/Γ), ονομαστικής ισχύος 6,2 MW έκαστη. Για την πρόσβαση στον ΑΣΠΗΕ προβλέπεται η διάνοιξη εσωτερικού οδικού δικτύου (νέου και βελτιώσεων υφιστ. οδών) συνολικού μήκους 6.115 m. Η πρόσβαση πραγματοποιείται με αφετηρία υφιστάμενο αγροτοδασικό οδικό δίκτυο στα ανατολικά του οικισμού Σούνιο της Π.Ε. Ξάνθης.

Μετρώντας σε ευθεία γραμμή η θέση του έργου βρίσκεται περίπου 27km δυτικά της πόλης της Κομοτηνής και 12km ανατολικά-βορειοανατολικά της πόλης της Ξάνθης. Ο πλησιέστερος οικισμός από την κοντινότερη προς αυτόν Α/Γ είναι ο οικισμός του Υδροχωρίου/Μεγαλοχωρίου που εντοπίζεται σε απόσταση 610m βόρεια της Α/Γ3, ενώ ο αμέσως εγγύτερος είναι ο οικισμός «Κορήνη», δίπλα στο Υδροχώρι προς τα δυτικά, που εντοπίζεται σε απόσταση 630m βόρεια της Α/Γ 1. Ευρύτερα μέσα σε εύρος 2 km εντοπίζονται: ο οικισμός Αλικοχώρι που βρίσκεται σε απόσταση 930m βορειοδυτικά της Α/Γ 1, ο οικισμός Πελεκητόν σε απόσταση 1,18km νοτιοανατολικά της Α/Γ 5, ο οικισμός Κετίκιον στα 1,52km βόρεια της Α/Γ4 και ο οικισμός Γιαλιστερόν στα 1,77km βορειοδυτικά της Α/Γ4. Από την άλλη οι πολυπληθέστεροι οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή είναι του Ιάσμου (με 2.586 κατοίκους) σε απόσταση 10,44χλμ. νοτιοανατολικά της Α/Γ 9 και ο οικισμός των Κιμμερίων (με 3.644 κατοίκους) σε απόσταση 8,85χλμ. νοτιοδυτικά της Α/Γ 1.

Το έργο χωροθετείται εκτός των ορίων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 αλλά κατά ένα τμήμα – τμήμα του νότιου πολυγώνου που περιλαμβάνει και την Α/Γ 9 – εντός των ορίων της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΣΠΠΕ) με κωδικό GR009 («Κοιλάδα Κομψάτου»).

Επέκταση αιολογικού στο Δήμο Αρριανών

Όσο για την επέκταση του υφιστάμενου έργου, στο Δήμο Αρριανών, (Δ. Ε. Αρριανών και Κέχρου), κατά 9,8MW, αυτό αφορά την εγκατάσταση δυο Α/Γ 4,9MW έκαστη

Επίσης αφορά την κατασκευή τμήματος νέας οδοποιίας συνολικού μήκους 936,38 m, ενώ οι αποστάσεις των γειτονικών οικισμών από τις κοντινότερες προς αυτούς Α/Γ (προς τροποποίηση τμήμα) είναι οι εξής:

• Από τον οικισμό του Κάμπου 3 km, περίπου

• Από τον οικισμό Μικρός Κέχρος 4,4 km, περίπου

• Από τον οικισμό της Στροφής 7,2 km, περίπου

Το υπό εξέταση έργο βρίσκεται εντός της χαρακτηρισμένης περιοχής SPA με κωδικό GR1130011 και ονομασία “Κοιλάδα Φιλιουρή”.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.