Στα προθυρα της καταρρευσης η κτηνοτροφια στη Ροδοπη

Σάκης Κοσουτζής, πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης: «Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία μέχρι το Δεκέμβριο»

Όλο και χειρότερα πηγαίνουν τα πράγματα για την κτηνοτροφία στην περιοχή μας, με τους κτηνοτρόφους να οδηγούνται πλέον στην σφαγή και πώληση μέρος του κοπαδιού των αμνοεριφίων τους, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα δυσθεώρητα κόστη παραγωγής.

Αυτή τη στιγμή το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων κ. Σάκη Κοσουτζή, μόνο εντός του 2022, έχει αυξηθεί κατά 50%, τόσο λόγω ζωοτροφών, ρεύματος αλλά και καυσίμων.

Συγκεκριμένα οι ζωοτροφές έχουν αύξηση 50%, και αναμένεται να ανέβουν και άλλο, αν δεν ληφθούν μέτρα. «Ο δρόμος της κτηνοτροφίας έφτασε στο τέλος του» εκτίμησε ο κ. Κοσουτζής, και τόνισε πως «αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, δεν βλέπω να υπάρχει κτηνοτροφία στην Ροδόπη μέχρι το Δεκέμβριο» εξηγώντας πως το φθινόπωρο, όταν χρειάζονται περισσότερες ζωοτροφές για τα ζώα, δεν θα μπορούν να τα ταΐσουν.

Ήδη, τόνισε κάθε μέρα περίπου 100 με 200 ζώα, αρμεγόμενα, οδηγούνται για άμεση σφαγή, γιατί υπάρχει έλλειψη ρευστότητας στους κτηνοτρόφους, και με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να επιβιώσουν στο επάγγελμα. Για αυτό και ο κ. Κοσουτζής ζητά άμεση συνάντηση με τους πολιτικούς του τόπου, ώστε να δουν τι θα γίνει, και τι να κάνουν από εδώ και πέρα: να τα σφάξουν, ή να χρεώνονται.

Να θυμίσουμε πως ο κ. Κοσουτζής έχει τονίσει πως ήδη η κτηνοτροφία φθίνει στην περιοχή μας, με ελάχιστους νέους κτηνοτρόφους να μπαίνουν στο επάγγελμα, και πολλές φορές να το εγκαταλείπουν, ενώ όσοι συνταξιοδοτούνται, δεν βρίσκουν να πουλήσουν αλλού τα ζώα τους και τα οδηγούν σε σφαγή, μειώνοντας σημαντικά το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.

Η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τα πράγματα, με τους κτηνοτρόφους να ανησυχούν για την επιβίωση όχι μόνο των ιδίων, αλλά και της κτηνοτροφίας γενικότερα στην περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.