Στα ορια της επαγγελματικης επιβιωσης οι εργοληπτες

Η 23η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Προεδρείων Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων έλαβε χώρα στην Κομοτηνή

Μαρία Τσιομπάνου, πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ: «Δεν ζητάμε να αυξηθεί το κέρδος μας, αλλά να μειωθεί η ζημιά μας»

Τα προβλήματα των εργοληπτών σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, και πώς αυτό επηρεάζει την ταχύτητα ολοκλήρωσης των έργων, συζήτησαν το πρωί του Σαββάτου στην Κομοτηνή εργολήπτες Δημόσιων έργων από όλη τη χώρα, στην 23η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Προεδρείων Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ).

Η συνδιάσκεψη έλαβε χώρα στην αίθουσα Γεώργιος Παυλίδης της παλιάς Νομαρχίας, και είχε ως θέμα τη λειτουργία των εργοληπτικών επιχειρήσεων σε περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας.

Όπως σημείωσε η κ. Μαρία Τσιομπάνου, πρόεδρος ΔΣ της ΠΕΣΕΔΕ, η ένωσή τους είναι κατ’ εξοχήν περιφερειακή επαγγελματική οργάνωση, για αυτό και η 23η Συνδιάσκεψή τους φιλοξενήθηκε στην Κομοτηνή.

Όσο για το θέμα της Συνδιάσκεψης, η κ. Τσιομπάνου τόνισε πως εδώ και πάνω από 10 χρόνια, λειτουργούν σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες και πολλαπλές κρίσεις.

Ξεκινώντας από την κρίση του ελληνικού χρέους, περάσαμε στην υγειονομική κρίση και τώρα βρισκόμαστε στην κρίση του πληθωρισμού, η οποία δεν φαίνεται πως θα βελτιωθεί.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι εργολήπτες δυσκολεύονται πολύ να εκτελέσουν τα έργα τους, διότι εκτελούν συμβάσεις οι όροι των οποίων είναι δεσμευτικοί για αυτούς, και κατακυρώθηκαν πριν τις ανατιμήσεις, και αν πουν ότι δεν θα τηρήσουν τους όρους της σύμβασης, θα έχουν πάρα πολλά προβλήματα, και κινδυνεύει η επαγγελματική τους επιβίωση.

Το θέμα των ανατιμήσεων παρουσιάστηκε στις αρχές του έτους, και παρόλο που το Υπουργείο είχε πάρει μέτρα, αφενός υλοποιούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, και δεν είναι ικανά να διορθώσουν την κατάσταση.

Τόνισε μάλιστα πως τα αιτήματα των εργοληπτών έχουν παρεξηγηθεί, μιας και «δεν ζητάμε να αυξηθεί το κέρδος μας, αλλά να μειωθεί η ζημιά μας», η οποία όμως μέχρι τώρα δεν έχει μειωθεί στο βαθμό που θα έπρεπε, ώστε να αντέξουν επιχειρηματικά.

Θέλησε δε να ξεκαθαρίσει και μια σημαντική διαφορά, ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις, δεν έχουν καμία σχέση με τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, που έχουν πολύ μεγάλο ανεκτέλεστο έργο, αλλά με πολύ χαμηλότερη έκπτωση.

Αντίθετα τα μέλη τους  έδωσαν πολύ μεγάλες εκπτώσεις, και αυτό εντείνει σημαντικά το πρόβλημα.

Η νομοθεσία προβλέπει την αναθεώρηση των τιμών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις των υλικών. Η παρέμβαση όμως γίνεται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Με την τελευταία τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, τον νόμο 4782/2021, ιδρύθηκε και το παρατηρητήριο τιμών, που θα παρακολουθεί τις τιμές ώστε αυτές να προσαρμόζονται ταχύτερα, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία.

Τέλος ένα ακόμα κρίσιμο σημείο, είναι η προβληματική χρηματοδότηση των έργων από το Δημόσιο, με τον εργολάβο να αποζημιώνεται πολύ σπάνια εγκαίρως για τις εργασίες του, με το Ελληνικό Δημόσιο να αποτελεί ένα κακοπληρωτή πελάτη, που δημιουργεί και καθυστέρηση στα έργα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.