Στα χερια του Υπουργειου οι προτασεις της Αναπτυξιακης Ροδοπης για το νεο LEADER

Τους τομείς στους οποίους «απαντούν» αλλά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του παρουσίασε στο «Ράδιο Παρατηρητής» ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Λουρίκας

Τη διαδικασία υποβολής των αναγκαίων φακέλων – προτάσεων για το νέο πρόγραμμα LEADER 2023-2027 ολοκλήρωσε την τρέχουσα εβδομάδα η Αναπτυξιακή Ροδόπης, που αφορούν στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, σύμφωνα τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις της πρόσκλησης που είχε δημοσιεύσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο «φάκελος» της Αναπτυξιακής Ροδόπης είναι αποτέλεσμα 21 διαφορετικών ημερίδων διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τα στελέχη της προς τον τοπικό πληθυσμό και τους επαγγελματίες, μετά τις οποίες κατατέθηκαν όπως εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτρης Λουρίκας, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» τελικά 111 προτάσεις από ιδιωτικούς φορείς με τους τρόπους με τους οποίους επιθυμούν να αναπτύξουν την περιοχή.

Πρόκειται για το επόμενο στάδιο μιας διαδικασίας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022, με βασικό προαπαιτούμενο την συνεργασία  τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκομένων φορέων, ώστε οι προτάσεις να ανταποκρίνονται στον βασικό στόχο του προγράμματος LEADER, ήτοι την στήριξη του τοπικού πληθυσμού με δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και βελτίωσης της καθημερινότητας του με κεντρικό άξονα το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής παρέμβασης.

Αυξημένος από την αρχή ο προϋπολογισμός

Ο αρχικός αιτούμενος προϋπολογισμός όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ανέρχεται στα 6.204.000 ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να «ενισχυθεί» στο μέλλον, για να απαριθμήσει επίσης και τις κατηγορίες που αφορούν κατά κύριο λόγο οι κατατεθειμένες προτάσεις, ξεκινώντας από την  ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, την εκπαίδευση του τοπικού πληθυσμού, την ενδυνάμωση  του τοπικού κοινωνικού  ιστού, την βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού, την διατήρηση και βελτίωση του πολιτιστικού στοιχείου, όπου όπως τόνισε υπήρξαν αρκετές προτάσεις, η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος κυρίως από τους δημόσιους φορείς, η δικτύωση και η διατοπική συνεργασία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα φαίνεται πως δίνεται και στο φυσικό περιβάλλον, με τον ίδιο να αναφέρεται στα παραδείγματα ακόμα και συνεργατικών σχημάτων, που θα μπορούσαν να «εργαστούν» πάνω σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ αναφέρθηκε και στον κωδικό που αφορά στην στελέχωση των φορέων και επιχειρήσεων, που φαίνεται πως αποτελεί «βραχνά» τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Η Αναπτυξιακή Ροδόπης κατέθεσε τις προτάσεις αυτής, με στόχο να αξιολογηθούν και εφόσον εγκριθούν να «ανοίξουν» οι σχετικοί κωδικοί επί των οποίων οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν τις εξειδικευμένες πλέον, ανά τομέα, προτάσεις τους διεκδικώντας την ένταξή τους.

Το 2024 η έναρξη υλοποίησης των προτάσεων

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχετικά χρονοδιαγράμματα ο κ. Λουρίκας, εξήγησε πως πλέον οι φάκελοι βρίσκονται στα χέρια του Υπουργείου, προς έγκριση και εφόσον πάνε όλα καλά, εντός του 2024 θα ξεκινήσει η προκήρυξη των ενστάσεων, με στόχο την έναρξη των υλοποίησής τους, παράλληλα και με την ολοκλήρωση του «τρέχοντος» LEADER που λήγει το 2025.

Αναφορικά με το τελευταίο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής στάθηκε στις πιστοποιήσεις οι οποίες συνεχίζονται και εν μέσω θέρους, ώστε οι νυν ωφελούμενοι να λαμβάνουν τα χρήματά τους, για να υπογραμμίσει ακόμα μια φορά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται από τα στελέχη της εταιρείας, που παράμεινε το ίδιο, αριθμητικά, παρά τον πολλαπλασιασμό των προτάσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.