Στα 877 MW το ιδιωτικο εργοστασιο φυσικου αεριου στην Κομοτηνη

Συνεργασία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του εργοστασίου, με στόχο να ξεκινήσει η κατασκευή το 2021

Συνεργασία για την από κοινού ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, ανακοίνωσαν οι Όμιλοι ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η επένδυση θα έχει προϋπολογισμό ύψους 375 εκατ. ευρώ, και σύμφωνα με τις εταιρείες θα δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΤΕΡΝΑ έχει λάβει ήδη την έγκριση τόσο από τη ΡΑΕ, όσο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την κατασκευή μονάδας με ονομαστική μικτή ισχύ 665MW με εγγυημένο βαθμό απόδοσης 60,0% σε ISO συνθήκες.

Το θέμα της μονάδας μάλιστα είχε δημιουργήσει σημαντική αντιπαράθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, όσο αφορά στις ποσότητες οξειδίων του Αζώτου που θα εκλύονται στην ατμόσφαιρα, με το θέμα να εισάγεται και να αποσύρεται αρκετές φορές μέχρι τελικά να εγκριθεί κατά πλειοψηφία στα τέλη Ιουλίου 2020.

Η ΤΕΡΝΑ, που κατέχει την άδεια παραγωγής για την συγκεκριμένη μονάδα, υπέβαλλε στις 17 Μαΐου αίτηση τροποποίησης της εν λόγω Άδειας, λόγω αύξησης της αδειοδοτούμενης ισχύος από 665 MW σε 876,6 MW, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η άδεια ισχύει για 35 έτη με δυνατότητα παράτασης σύμφωνα με τον σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Παράλληλα η εταιρεία αιτήθηκε την μεταβίβαση της ανωτέρω άδειας  προς την εταιρεία «ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.».

50% συμμετοχή για την κάθε εταιρεία

Η τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού  που έχει επιλεγεί για το Σταθμό είναι η πλέον σύγχρονη, σημειώνουν οι δύο εταιρείες, και θα οδηγήσει σε πολύ υψηλούς βαθμούς συνολικής καθαρής απόδοσης.  Στόχος είναι η κατασκευή της νέας μονάδας να ξεκινήσει εντός του 2021, ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Τις εργασίες κατασκευής θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ.

Στην κοινή εταιρία που θα αναπτύξει το Σταθμό, καθένα από τα δύο μέρη θα συμμετέχει με ποσοστό 50%. Η ανωτέρω συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων Αρχών, που σημαίνει πως μάλλον σύντομα θα έχουμε νεότερα για την υπόθεση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.