Στα 39 ευρω στα νοικοκυρια η επιδοτηση στο ρευμα

Νέα παράταση για το «Εξοικονομώ» μέχρι τις 15 Μαρτίου

Τα νέα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε η κυβέρνηση δια του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. «Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε διαθέσει 1,7 δις. ευρώ για μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έλαβε τέτοια μέτρα προστασίας ανάλογα με τον πληθυσμό και τα ενεργειακά μεγέθη», είπε αρχικά ο κ. Σκρέκας.

Η κρατική στήριξη

Ως προς τα οικιακά τιμολόγια, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις κύριες κατοικίες όπως δηλώνονται στο Ε1 ανεξαρτήτως εισοδήματος και εμβαδού. Η μέση μηνιαία ενίσχυση θα είναι 39 ευρώ τον Φεβρουάριο.

Όσοι είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα λάβουν μέση μηνιαία ενίσχυση ύψους 51 ευρώ.

Ως προς τους βιομηχανικούς καταναλωτές, συμβεβλημένους σε πάροχο με κυμαινόμενα τιμολόγια, η μοναδιαία τιμή στήριξης ανέρχεται σε 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για το φυσικό αέριο

Ως προς το φυσικό αέριο, προβλέπεται επιδότηση λογαριασμού 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές.  Η ΔΕΠΑ θα προσφέρει 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλη την μηνιαία κατανάλωση.

Το συνολικό ποσό φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ και οι πόροι προέρχονται από τις δημοπρασίες ρύπων και το υπερπλεόνασμα του λογαριασμού ΑΠΕ.

Παράταση του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021»

Ο υπουργός ΠΕΝ ανακοίνωσε επίσης ότι η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ» θα είναι ανοικτή έως τις 15 Μαρτίου. Όπως δήλωσε, ήδη έχουν υποβληθεί 80.000 αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος, από ιδιοκτήτες μονοκατοικιών/μεμονωμένων διαμερισμάτων και η νέα παράταση δόθηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν τον πρώτο μήνα έναρξης του προγράμματος.

Οι σημαντικότερες αλλαγές του νέου «Εξοικονομώ», σε σχέση με το παρελθόν, αφορούν στην κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας στην αξιολόγηση των αιτήσεων, στη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων αξιολόγησης και στη δημιουργία λίστας επιλαχόντων. Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.