Στα 2,58 δισ. ευρω ο λογαριασμος του ΕΝΦΙΑ φετος

Αυξήθηκαν οι δικαιούχοι έκπτωσης, αλλά και ο συμπληρωματικός φόρος φυσικών προσώπων

Στα 2,58 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο «λογαριασμός» του φετινού ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπως αυτά προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης για 6,2 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Τα στατιστικά των εκκαθαριστικών, που αναρτήθηκαν προχθές στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στην ιστοσελίδα myAADE.gov.gr,

Συνολικά η βεβαίωση του φετινού φόρου ανήλθε σε 29,5 εκατ. ευρώ παραπάνω από πέρυσι κι έτσι 6.214.444 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά 2,587 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στη συγκέντρωση περισσότερων δικαιωμάτων ακινήτων σε λιγότερα φυσικά πρόσωπα, κάτι που φαίνεται και από την αύξηση του συμπληρωματικού φόρου φυσικών προσώπων κατά 10 εκατ. ευρώ.

Επίσης επηρεάστηκε και από τις αλλαγές που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι στο Ε9 μετά την υποχρέωση δήλωσης των «αδήλωτων τετραγωνικών» στους δήμους, όπου διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές και στην εφορία.

Οι δικαιούχοι έκπτωσης 50% έφτασαν το 1.272.745, δηλαδή 52.269 παραπάνω από πέρυσι. Οσον αφορά, δε, το κόστος αυτών των εκπτώσεων, ανέβηκε κατά 3,5 εκατ. ευρώ κι έφτασε τα 80,781 εκατ. ευρώ. H αύξηση των δικαιούχων είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης κατά το προηγούμενο έτος των εισοδημάτων, συνεπεία της πανδημικής κρίσης. Ουσιαστικά, τα εισοδήματά τους μειώθηκαν τόσο ώστε να γίνουν δικαιούχοι της έκπτωσης 50%.

Αντίθετα, έχουν μειωθεί οι φορολογούμενοι με πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Το περυσινό έτος περίπου 64.414 δεν κατέβαλαν τον ΕΝΦΙΑ καθώς πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια, ενώ φέτος ο αριθμός των δικαιούχων της πλήρους απαλλαγής περιορίστηκε σε 62.236.

Από το ποσό των 2,58 δισ. ευρώ, 860 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, καθώς η δόση του Οκτωβρίου είναι διπλή (περιλαμβάνει και τη δόση του Σεπτεμβρίου).

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

1. Ο συνολικός φόρος που βεβαιώθηκε ανήλθε σε 3,25 δισ. ευρώ. Ο κύριος ΕΝΦΙΑ ανήλθε σε 2,6 δισ. ευρώ και ο συμπληρωματικός φόρος σε 646,38 εκατ. ευρώ. Μετά τις μειώσεις και τις απαλλαγές ύψους 667,69 εκατ. ευρώ ο φόρος περιορίζεται στα 2,58 δισ. ευρώ.

2. Ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στο ποσό των 2,093 δισ. ευρώ, ενώ των νομικών προσώπων στα 494 εκατ. ευρώ.

3. Οι μειώσεις 10%-30%, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας, διαμορφώθηκαν σε 578,93 εκατ. ευρώ.

Ο φόρος θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη τον Σεπτέμβριο. Οσοι επιθυμούν μπορούν να πληρώσουν διπλή δόση τον Οκτώβριο (δηλαδή και του Σεπτεμβρίου) χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί τον Φεβρουάριο του 2022. Για όσους χρειάζονται περισσότερες δόσεις υπάρχει η πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που προσφέρει έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει το 5,32% για τις 12 δόσεις και το 6,82% για τις 24 δόσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.