Στα 2 ευρω το λιτρο «σκαρφαλωνει» το πετρελαιο κινησης

Μετά και το τέλος στη επιδότηση 15 λεπτών ανά λίτρο - Θα ξεπεράσει και την τιμή της βενζίνης προειδοποιούν οι βενζινοπώλες

«Ακριβότερα της αμόλυβδης αυτή τη στιγμή τα ειδικά προϊόντα πετρελαίου» τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βενζινοπωλών Ροδόπης Χρήστος Ταπατζάς

Ακριβότερο από τη βενζίνη θα είναι στο εξής το πετρέλαιο κίνησης, η τιμή του οποίου, μετά και το τέλος της επιδότησης των 15 λεπτών ανά λίτρο στην αντλία που αποφάσισε η κυβέρνηση, αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις να εκτοξευτεί στα 2 ευρώ, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι σε κάποιες των περιπτώσεων θα αγγίξει και τα 2,20 ευρώ.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου κίνησης άγγιξε το 1,858 ευρώ, ενώ στην Ροδόπη έφτασε στα 1,867 ευρώ το λίτρο, με τους εκπροσώπους των σωματείων βενζινοπωλών να προειδοποιούν για εκτόξευση που θα ξεπεράσει και μάλιστα κατά πολύ τα 2 ευρώ το λίτρο, οδηγώντας σε αδιέξοδο τους οδηγούς ΙΧ και φορτηγών αυτοκινήτων.

Η κατάργηση της επιδότησης των 15 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο συνδυαστικά με την αυξητική τάση που υπάρχει στην διεθνή τιμή, φέρνει επιπλέον αυξήσεις σε όλη την χώρα εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βενζινοπωλών Ροδόπης κ. Χρήστος Ταπατζάς κάνοντας λόγο για αρνητική εξέλιξη, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι τόσο ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται στην κορύφωση των εργασιών του και θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες, όσο και η βιομηχανία που αναμένεται να επηρεαστεί πολύ.

Γέμισαν τα ντεπόζιτα για να προλάβουν τις αυξήσεις

Οι τιμές των καυσίμων ήδη σε πολλές των περιπτώσεων είναι απαγορευτικές για τα ελληνικά νοικοκυριά που έρχονται αντιμέτωπα με ολοένα και μεγαλύτερη ακρίβειας, εξήγησε ο ίδιος, γνωστοποιώντας πως η προαναγγελία της κατάργησης της επιδότησης έφερε κόσμο σε πρατήρια που «έτρεξαν» να προμηθευτούν καύσιμα, ώστε να προλάβουν τις αυξήσεις.

 «Κέρδισαν» έδαφος έναντι της Βουλγαρίας τα ελληνικά πρατήρια αλλά…

Ο κ. Ταπατζάς εξέφρασε την διαφωνία του με την κατάργηση της επιδότησης τονίζοντας πως το μέτρο στην περιοχή υποβοήθησε και στην ανάσχεση του κύματος φυγής, για λόγους ανεφοδιασμού, και στην γειτονική Βουλγαρία, λόγω του χαμηλότερου φόρου κατανάλωσης. «Τους τελευταίους μήνες είδαμε ότι ήρθαμε πιο κοντά, ως κλάδος, σε όσους αναζητούν φθηνότερο καύσιμο στην Βουλγαρία και άρα δεν υπήρχε και η ανάλογη “αιμορραγία” προς την γείτονα χώρα» επεσήμανε ο ίδιος προαναγγέλλοντας πως η  εκ νέου μείωση της κατανάλωσης στην περιοχή θα διαφανεί τους επόμενους μήνες.

Ήδη όπως τόνισε ο ίδιος οι τιμές σε προϊόντα όπως το πετρέλαιο κίνησης, είναι ακριβότερα από ότι η τιμή της βενζίνης για να υπογραμμίσει πως «όπως καταλαβαίνετε η τιμή όχι απλά έχει έρθει στα ίσια, αλλά έχει ξεφύγει και πάνω». «Αυτό έγινε τις τελευταίες ημέρες που είχαμε τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα, όπου βλέπαμε το πετρέλαιο κίνησης να ανεβαίνει 20-25 λεπτά την φορά, ενώ η αμόλυβδη ανέβαινε μόλις 3-4 λεπτά του ευρώ» σημείωσε για να εξηγήσει πως «έτσι ήρθαν σχεδόν στα ίδια και αυτή τη στιγμή τα ειδικά προϊόντα του πετρελαίου πωλούνται πιο ακριβά από ότι πωλείται η απλή αμόλυβδη».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι πρέπει να γίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βενζινοπωλών σημείωσε πως τα περιθώρια διόρθωσης των τιμών είναι μικρά, με μοναδικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να φέρουν αποτέλεσμα στην ουσιαστική μείωση της τιμής, να είναι μέτρα όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

«Πονοκέφαλος» το πετρέλαιο θέρμανσης

Ο ίδιος έκανε λόγο για έναν δύσκολο Χειμώνα που έπεται τονίζοντας πως αυτό που απασχολεί τον κλάδο είναι και το πετρέλαιο θέρμανσης η διάθεση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.

«Εκεί είναι ο μεγάλος μας πονοκέφαλος, γιατί βλέπουμε ότι με αυτές τις τιμές δεν θα μπορέσουν να ζεσταθούν πολλά νοικοκυριά» ανέφερε τονίζοντας πως «αν σκεφτεί κανείς ότι ο κόσμος ζοριζόταν να αγοράσει με 0,80 και 0,90 ευρώ το πετρέλαιο, φέτος που αν ξεκινούσαμε σήμερα την διάθεση η τιμή του θα ήταν κάπου στο 1,50 ευρώ αντιλαμβάνεστε ότι θα αδυνατούσε να το αγοράσει». «Αυτό είναι και το μεγάλο μας ερώτημα, πως θα αγοράσει ο κόσμος πετρέλαιο θέρμανσης την ώρα που ακόμα και η επιδότηση που δίνεται δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα» κατέληξε για να ευχηθεί για έναν ήπιο Χειμώνα ώστε να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς το βασικό αγαθό της θέρμανσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.