Στ.Πετσας: Επιπλεον χρηματοδοτηση των Δημων με προτεραιοτητα τη θερμανση των σχολικων ταξεων

Η απάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών σε ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου

Επιπλέον πόροι αναμένεται να δοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα προς όλους τους δήμους της χώρας, προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες τους και κυρίως για να καλυφθούν τα αυξημένα κονδύλια για την θέρμανση των σχολικών μονάδων.

Τη ενημέρωση αυτή έκανε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας στη βουλή ο οποίος ανέφερε γραπτώς ότι θα χορηγηθεί στους δήμους ποσό συνολικού ύψους 112.050.000€, προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων, εκ του οποίου έχει ήδη εκταμιευτεί ποσό ύψους 84.050.000,00€.

Ο υφυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή κ.Βασίλη Κεγκέρογλου ενημέρωσε ότι: Οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί στους δήμους της χώρας, από τους Κ.Α.Π. έτους 2022, ποσό συνολικού ύψους 112.050.000,00€, προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων, εκ του οποίου έχει ήδη εκταμιευτεί ποσό ύψους 84.050.000,00€. Επιπρόσθετα, με αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, κατανεμήθηκαν στους δήμους της χώρας, από τους Κ.Α.Π. έτους 2021 και 2022, ποσά ύψους 7.000.000,00€ και 28.000.000,00€ αντίστοιχα, συμπληρωματικά των προγραμματισθέντων κατανομών, για την κατά προτεραιότητα κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επιπλέον, με αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, κατανεμήθηκε εκτάκτως στους δήμους της χώρας, από τους Κ.Α.Π. έτους 2021, συνολικό ποσό ύψους 207.883.582,80€, προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών ή/και την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων. Για τον ίδιο σκοπό, κατανεμήθηκε εκτάκτως στους δήμους της χώρας, από τους Κ.Α.Π. έτους 2022, συνολικό ποσό ύψους 164.000.000,00€.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, προέβη στην κατανομή επιπλέον πιστώσεων ύψους 90.000.000,00€ του κρατικού προϋπολογισμού στους δήμους της χώρας, για την ενίσχυση της ρευστότητας και για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών, λόγω της επιβάρυνσης των προϋπολογισμών τους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

H ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου

Η ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, επιβάλλει την επιπλέον χρηματοδότηση των Δήμων για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης των σχολείων και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται σε ορεινές, ημιορεινές και περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, τα περισσότερα πρατήρια καυσίμων δεν δίνουν με πίστωση πετρέλαιο θέρμανσης παρά μόνο τοις μετρητοίς. Επειδή σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, απαιτούνται επιπλέον 60 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολικών μονάδων. Επειδή το θέμα της θέρμανσης των σχολικών μονάδων απασχολεί έντονα τους Δήμους που έχουν ζητήσει και σχετική χρηματοδότηση, αφού θέλουν να συγκεντρώσουν τα κονδύλια για να γεμίσουν τα ντεπόζιτα των σχολείων πριν ακόμα αρχίσουν οι κακοκαιρίες.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί: Θα προχωρήσετε σε έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων για κάλυψη των αυξημένων αναγκών λειτουργίας και θέρμανσης των σχολικών μονάδων, στις μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να μην κρυώνει κανένα παιδί την ώρα του μαθήματος;  Έχουν ληφθεί υπόψιν από τα συναρμόδια Υπουργεία οι πρωτόγνωρες αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ο διπλασιασμός σχεδόν της τιμής του ρεύματος, στα ποσά που δίνονται στους Δήμους για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.