Σπανε τα δεσμα των ενοικιων, αλλαγες στο bake off

Αλλαγές στο καθεστώς των επαγγελματικών μισθώσεων, αλλά και στην αγορά του bake off φέρνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και αφορά την «απλοποίηση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων».

 

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με τις οποίες τροποποιούνται οι όροι καταγγελίας της εμπορικής μίσθωσης από τον μισθωτή. Μια μίσθωση θα μπορεί πλέον να καταγγελθεί εφόσον έχει παρέλθει από την έναρξη της μίσθωσης χρονικό διάστημα ενός έτους αντί της προβλεπόμενης, σήμερα, διετίας. Επίσης, το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει από την καταγγελία περιορίζεται από έξι μήνες που είναι σήμερα σε τρεις μήνες, ενώ η αποζημίωση που θα καταβάλλει ο μισθωτής περιορίζεται από τέσσερα μηνιαία μισθώματα σε ένα.

 

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην αγορά του bake off, οι διατάξεις του νομοσχεδίου καθορίζουν νέες προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις παραγωγής και διάθεσης κατεψυγμένου ψωμιού. Ετσι, από 32 τ.μ. που απαιτείται σήμερα να είναι ο ελάχιστος χώρος, στο εξής τα τετραγωνικά θα καθορίζονται με βάση τη δυναμικότητα ημερήσιας παραγωγής που έχει ο αρτοκλίβανος που χρησιμοποιείται.

 

Για δυναμικότητα αρτοκλιβάνου από 2,001 τόνους μέχρι 3 τόνους ημερησίως ο απαιτούμενος χώρος είναι 32 τ.μ., για ημερήσια παραγωγή από 1,001 τόνο έως και 2 τόνους απαιτούνται 27 τ.μ., ενώ για αρτοκλιβάνους δυναμικότητας από 501 κιλά έως και 1 τόνο η επιφάνεια των χώρων εγκατάστασης θα πρέπει να είναι 26 τ.μ. Σε αρτοκλιβάνους ημερήσιας παραγωγής άνω των 3,001 τόνων και έως 5 τόνους απαιτούνται 38 τ.μ. και από 5,001 τόνους έως και 8 τόνους 42 τ.μ. Τέλος, σε ό,τι αφορά τα πρατήρια άρτου μέσα σε καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ τα απαιτούμενα τετραγωνικά είναι 12, ενώ για πρατήρια όπου πωλείται αποκλειστικά ψωμί τα απαιτούμενα τετραγωνικά είναι 10.

Διαφάνεια

Επίσης, με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο μπαίνουν κανόνες για τη διασφάλιση της ενημέρωσης των καταναλωτών σε ό,τι αφορά την αγορά των προϊόντων και των υπηρεσιών ώστε να μπορούν να επιλεγούν με βάση το συμφέρον τους. Σύμφωνα με την τροπολογία, στο μέλλον θα μπορούν να εξειδικεύονται οι κανόνες διαφάνειας κατά κλάδο προϊόντων και υπηρεσιών, όπου αυτό χρειάζεται.

 

Με αγορανομική διάταξη που υπέγραψε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη υποχρεώνονται όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (φροντιστήρια, ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί) να καταθέτουν σε ηλεκτρονική μορφή κάθε χρόνο, το αργότερο έως τις 31 Μαΐου, τιμοκατάλογο των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

1 δισ. ευρώ μέσω ΤΕΜΠΜΕ

Τέλος, αρχίζει και το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την κάλυψη δαπανών που αφορούν την αγορά πρώτων υλών. Το πρόγραμμα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας και όλων των εταιρικών μορφών, που απασχολούν ή θα απασχολήσουν λιγότερο από 50 εργαζομένους και είχαν κατά την τελευταία οικονομική τους χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ. Το ύψος των εγγυημένων δανείων αρχίζει από τα 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάνει συνολικά για τη διάρκεια του προγράμματος τα 300.000 ευρώ. Το ποσό του δανείου θα διοχετεύεται αυτόματα στους προμηθευτές με βάση τα τιμολόγια και άλλα νόμιμα παραστατικά.

 

Η διάρκεια των δανείων θα είναι 6 χρόνια, με 2 χρόνια περίοδο χάριτος, κατά τα οποία οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν μόνο τους τόκους, ενώ το ποσοστό κάλυψης εγγυήσεων από το ΤΕΜΠΜΕ είναι 80% και για δάνεια άνω των 40.000 ευρώ η δανειοδοτούμενη επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την τράπεζα, θα πρέπει να παρέχει εξασφαλίσεις ώς 10% του δανείου. Το πρόγραμμα θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2011, ενώ η προθεσμία για την κατάθεση αιτήσεων στις τράπεζες θα είναι έως τις 31 Αυγούστου 2011.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.