SOS για την ανεργια στη Β. Ελλαδα

Εως και το 1/3 του εργατικού δυναμικού προσεγγίζει η πραγματική ανεργία σε περιοχές της Β. Ελλάδας, σύμφωνα με τους εκπροσώπους 12 Εργατικών Κέντρων που περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση της απασχόλησης στους νομούς τους, σε σύσκεψη που είχαν χθες στη Θεσσαλονίκη, εν όψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ το απόγευμα του Σαββάτου.

Στο 30% προσδιόρισαν την ανεργία στους Νομούς Κοζάνης και Δράμας οι πρόεδροι των αντίστοιχων Εργατικών Κέντρων, Αρ. Κουρκούτας και Χρ. Βασιλειάδης, ενώ ένας στους τέσσερις είναι άνεργος στον Νομό Φλώρινας και ένας στους πέντε στον Εβρο, σύμφωνα με τους εκεί συνδικαλιστές.

“Το 2000 έμπαιναν στη Βιομηχανική Περιοχή 17.000 εργαζόμενοι και τώρα δεν μπαίνουν ούτε 1.500” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Κ. Κομοτηνής, Π. Μαγαλιός. Ο ομόλογός του της Καβάλας, Π. Τιάκας, ανέφερε πως έξι στις δέκα συμβάσεις πλήρους απασχόλησης στον νομό του έχουν μετατραπεί σε μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας, ενώ το ίδιο έχει γίνει στο 50% των συμβάσεων στις Σέρρες, σύμφωνα με τον εκεί πρόεδρο του Ε.Κ. Α. Απιδόπουλο.

Στη Χαλκιδική, ένας στους δύο εργαζόμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις είναι ανασφάλιστος, ενώ από τους 12.500 ξενοδοχοϋπαλλήλους δούλεψαν φέτος λίγο παραπάνω από τους μισούς (6.500), όπως είπε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Χαλκιδικής, Α. Πράτσας. Οι συνδικαλιστές χαρακτήρισαν καταστροφικό το ενδεχόμενο εξομοίωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές, όπου ο χειμώνας διαρκεί 6 μήνες.
“Στη Φλώρινα η ανεργία φτάνει το 25% και 250 μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν μόνο τον τελευταίο χρόνο. Αν ανεβεί και το πετρέλαιο, λόγω του κλίματος στην περιοχή, δεν θα μπορεί να ζήσει εργαζόμενος εκεί τον χειμώνα” είπε ο πρόεδρος του Ε.Κ. του νομού, Στ. Μπύρος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.