Σκυλακακης: Υποθεση λιγων μηνων η λειτουργια του σταθμου FSRU στην Αλεξανδρουπολη

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist «The Third Thessaloniki Metropolitan Summit»,

Την πεποίθηση ότι σύντομα θα είναι πλήρως λειτουργική η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ενότητα «Δημιουργία αξιόπιστων ενεργειακών συνεργασιών στην Περιφέρεια» του συνεδρίου του Economist «The Third Thessaloniki Metropolitan Summit», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα ήταν αρκετά προνοητική ώστε να μην είναι απόλυτα εξαρτώμενη για θέματα φυσικού αερίου μόνο από το εξωτερικό και έτσι ξεκίνησε τις εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα». Παράλληλα πρόσθεσε: «μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαμε και στην Αλεξανδρούπολη τον FSRU και σύντομα θα είναι πλήρως λειτουργικός. Έτσι θα μπορούμε να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες μας χωρίς να κάνουμε χρήση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου και αυτό βοηθά τους στόχους μας».

Εξάλλου, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι η Ευρώπη καθυστερεί στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εκτίμησε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν πολλές δυνατότητες για off shore εκμετάλλευση, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης καθώς θα παρείχε τη διαφοροποίηση στην ενεργειακή προμήθεια από άλλες περιοχές (από τη βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή). Για να συμβεί όμως αυτό, όπως συμπλήρωσε, χρειάζεται ένα πολύ φιλόδοξο δίκτυο στην Ευρώπη. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι γίνονται προσπάθειες και για το ελληνικό δίκτυο ώστε να ενσωματωθούν σε αυτό η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Σκέρτσος: Περισσότερο από 40% του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση

Η Μεσόγειος είναι ένα από τα hot spots της κλιματικής κρίσης και χρειάζεται να επανεξετάσουμε τα κονδύλια που κατανέμουμε για την προσαρμογή των χωρών μας στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Δαπανούμε πολλά χρήματα για να μετριάσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα για το σκέλος των άμεσων επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις από τις φυσικές καταστροφές, συμπλήρωσε ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αφιερώνει περισσότερο από 40% του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στόχος της επόμενης 4ετίας στην Ελλάδα είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος ευρύτερα στην ατζέντα της κυβέρνησης, αφού υπενθύμισε ότι η Ελλάδα επί χρόνια ήταν ουραγός στους ευρωπαϊκούς δείκτες. Ο ίδιος μίλησε για προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει τα εισοδήματα στην Ελλάδα, τα οποία αναγνώρισε ότι έχουν να αντιπαλέψουν και το κύμα της ακρίβειας.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, η κυβέρνηση δεν θα διακυβεύσει την κεκτημένη δημοσιονομική υπευθυνότητα –σημείωσε ότι το 2023 το πρωτογενές πλεόνασμα ενδεχομένως θα ξεπεράσει ακόμη και το 0,7% του ΑΕΠ, αν λάβει κανείς υπόψη τις θετικές ειδήσεις από τις επιδόσεις στον τουρισμό.

ot.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.