Σημαντικο εργαλειο για τις επιχειρησεις και της Ροδοπης η παρουσια σε εκθεσεις οπως η ΔΕΘ
Ελάχιστες οι επιχειρήσεις από την περιοχή μας που βρέθηκαν στην έκθεση, παρά την δυνατότητα που έδωσαν τα Επιμελητήρια της Ροδόπης
Σημαντικός παράγοντας εξωστρέφειας αποτελεί ακόμα η ΔΕΘ, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει την αίγλη που είχε παλιότερα, τονίζει ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πώλησης τοπικών προϊόντων “eKom” κ. Σίμος Δαλκυριάδης.
Ο κ. Δαλκυριάδης και η επιχείρησή του βρέθηκαν για ακόμα μια χρονιά στην έκθεση, βοηθώντας τόσος την προβολή των προϊόντων που έχουν, αλλά και στη διασύνδεση όσων τους εμπιστεύονται, κάτι το οποίο θεωρεί το σημαντικότερο από την παρουσία στην έκθεση. Για αυτό και θεωρεί απογοητευτικό το γεγονός ότι για ακόμα μια χρονιά, ήταν ελάχιστες οι επιχειρήσεις που είχαν παρουσία στην έκθεση, έστω και μέσω των Επιμελητηρίων.

Πάντα θετικό αποτύπωμα στην έκθεση
Η πραγματοποίηση της έκθεσης, τόνισε, έχει πάντα ένα θετικό αποτύπωμα, όπως και η παρουσία μιας επιχείρησης, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, γνωστοποιώντας την ύπαρξή της στην αγορά.
Βέβαια η ΔΕΘ έχει χάσει την αίγλη της, και δεν είναι αυτό που ήταν στο παρελθόν, σημείωσε, λόγω των πολλών κλαδικών εκθέσεων, που απορροφούν το ενδιαφέρον, αλλά και ίσως λόγω της πραγματοποίησης της κάθε έτος, σε αντίθεση με πολλές διεθνείς εκθέσεις που γίνονται ανά διετία, αν και οι εξελίξεις σε πολλούς τομείς ίσως και να δικαιολογεί τη συνέχισή της κάθε χρόνο.
Άλλωστε και φέτος είχε υψηλή επισκεψιμότητα, με τους επισκέπτες να ξεπερνούν τις 200.000, κάτι στο οποίο βοηθούν και οι παράλληλες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί.
Ισχνή η παρουσία των επιχειρήσεων της Ροδόπης
Όσο για την παρουσία της Ροδόπης σε αυτή, τα Επιμελητήρια κάνουν ένα πολύ μεγάλο αγώνα για να υπάρχει μια εξωστρέφεια, και να έχουν παρουσία στη ΔΕΘ και στην έκθεση που γίνεται στο Σύνταγμα για τα τοπικά προϊόντα, όμως δεν φαίνεται πως ανταποκρίνονται τα μέλη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι παρόλο που είχαμε δύο Επιμελητήρια στη ΔΕΘ, οι επιχειρήσεις που εξέθεσαν τα προϊόντα τους ήταν ελάχιστες, με πολύ μικρή παρουσία.
Και ενώ η eKom πήγε στην έκθεση φέτος, εκπροσωπώντας μέσω της πλατφόρμας της πολλούς παραγωγούς και επαγγελματίες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει παρουσία της τοπικής αγοράς, ιδιαίτερα όταν το ενδιαφέρον είναι πρακτικά ανύπαρκτο στους υπόλοιπους. Παρόλο που δεν γνωρίζει πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο, θεωρεί πως θα πρέπει να πείσουν τα μέλη τους, ιδιαίτερα το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό που είχε εξαιρετικά ισχνή παρουσία στην έκθεση, να έχουν παρουσία και να συμμετέχουν σε αυτή. «Πρέπει να κάνουν κάτι ώστε να πειστούν τα μέλη τους για την σημασία της παρουσίας τους σε τέτοιες διοργανώσεις» ανέφερε ο κ. Δαλκιριάδης.

Βοηθούν σημαντικά οι εκθέσεις
Άλλωστε ο κύριος λόγος που έχουν παρουσία στις εκθέσεις, κάτι για το οποίο είναι πολύ περήφανοι, είναι να υλοποιήσουν το όραμά τους που δεν είναι άλλο από το να βγάλουν τις τοπικές επιχειρήσεις έξω από τα στεγανά της πόλης και της Ροδόπης. Κάτι που κατάφεραν με τα προϊόντα να διακινούνται πλέον σε όλη την Ελλάδα. Είναι δε σημαντικό πως μέσα από την παρουσία τους στην έκθεση κατάφεραν μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Βορείου Ελλάδας, η Voria.gr να κάνει αφιέρωμα σε πρώτη φάση σε συνεργάτη τους, που ήδη δημοσιεύτηκε, και θα κάνει κάτι ανάλογο για την eKom.
Αυτοί έφεραν σε επαφή την εφημερίδα με ανθρώπους που παρασκευάζουν νέα και καινοτόμα προϊόντα, και αν δεν είχαν παρουσία στις εκθέσεις, αυτή η επαφή θα γινόταν πολύ πιο δύσκολη.
Για αυτό και θα βρίσκονται στο χώρο και αυτό το Σαββατοκύριακο, στο Flea Market που λαμβάνει χώρα, προωθώντας και τα τοπικά προϊόντα της Ροδόπης, κάτι που ωφελεί όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τους παραγωγούς τους.
Για παράδειγμα στην έκθεση που έλαβε χώρα στον σταθμό Συντάγματος στην Αθήνα, αποτέλεσαν τον καταλύτη ώστε παραγωγός από τη Ροδόπη να συνάψει συνεργασία με εταιρεία στην Κρήτη, και αυτό θεωρεί ότι πρέπει να αποτελεί στόχο όλων με τη συμμετοχή στις εκθέσεις.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
