Σερβιτοροι, τραπεζοκομοι και μπαρμαν «σωζουν» τις προσληψεις για τον Ιουνιο

Αρνητικό το πρόσημο προσλήψεων αποχωρήσεων στη Ροδόπη

Συνέχιση και σταθεροποίηση των τάσεων ανάκαμψης της αγοράς εργασίας δείχνουν τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και για το μήνα Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες σχετικές εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.
 
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «ο μήνας αυτός είναι ο πέμπτος σε σειρά μήνας που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, η επίδοση του Ιουνίου 2016 είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου μηνός Ιουνίου, από το 2001 μέχρι σήμερα.
 
«Η καταπολέμηση της ανεργίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και οι προσπάθειές της για αύξηση της απασχόλησης, με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη προς όφελος του ελληνικού λαού, συνεχίζονται» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.
 
Ειδικότερα, από τη σύγκριση των στοιχείων των μηνών Ιουνίου 2016 και 2015, προκύπτει για τον Ιούνιο 2016 θετικό ισοζύγιο 33.608 θέσεων εργασίας έναντι θετικού ισοζυγίου (8.590), τον Ιούνιο του 2015. Παράλληλα και σε επίπεδο εξαμήνου, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 234.664 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους, από το 2001 μέχρι σήμερα.
 
Πανελλαδικά τη «μερίδα του λέοντος» στο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων, για το μήνα Ιούνιο του έτους 2016 κατέχει η ειδικότητα των σερβιτόρων, τραπεζοκόμων και μπάρμαν με τις προσλήψεις να ανέρχονται σε 50.798 και τις αποχωρήσεις σε 29.733. Ακολουθούν με αισθητά μικρότερα νούμερα οι ειδικότητες των μαγείρων και ψηστών ξενοδοχείων και εστιατορίων με ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων τις 8.944 θέσεις και των πωλητών με ισοζύγιο 7.035 θέσεων. 

Θετικό το πρόσημο της περιφέρειας χάρις τις εποχικές προσλήψεις σε Θάσο και Καβάλα 

Για την ΑΜΘ, τα στοιχεία της Εργάνης δείχνουν ότι κατά τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους δεν σημειώθηκε κάποια μεταβολή μισθών των επιχειρησιακών συμβάσεων ενώ αναφορικά με τις ροές μισθωτής εργασίας το ισοζύγιο της περιφέρειας για τον Ιούνιου κατέγραψε αύξηση 956 θέσεων με τις αναγγελίες προσλήψεις να ανέρχονται σε 10.016 και τις αποχωρήσεις σε 9.060. Το «βραχύ» αυτό θετικό πρόσημο που καταγράφηκε στην περιφέρεια οφείλεται κυρίως στις εποχικές προσλήψεις που σημειώθηκαν σε Καβάλα και Θάσου που είναι οι μόνες ΠΕ στην ΑΜΘ που για τον πρώτο μήνα του φετινού καλοκαιριού κατέγραψαν θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων της τάξεων των 1.756 θέσεων και 320 αντίστοιχα. 

72 θέσεις «μείον» η Ροδόπη το πρώτο εξάμηνο του 2016 

Η Ροδόπη για τον ίδιο μήνα καταγράφει αρνητικό ισοζύγιο -582 θέσεων με τις αναγγελίες πρόσληψης να ανέρχονται σε 1.109 και τις αποχωρήσεις σε 1.691. Κατά τι καλύτερα, ωστόσο και πάλι με αρνητικό πρόσημο είναι τα στοιχεία της Εργάνης για τη Ροδόπη αυτή τη φορά για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Το ισοζύγιο ανέρχεται σε -72 θέσεις με τις προσλήψεις να φτάνουν τις 5.816 και τις αποχωρήσεις τις 5.888. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι στην Περιφέρεια ΑΜΘ για το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι ΠΕ που κατέγραψαν αρνητικό ισοζύγιο απασχόλησης είναι αυτές της Ροδόπης και της Ξάνθης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.