ΣΕΚΕ: Απαραιτητη η στροφη στην ποιοτητα των καπνων

Επιβράβευσε τους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης που είχαν την υψηλότερη ποιότητα στα καπνά που παρέδωσαν την προηγούμενη χρονιά

Εκδήλωση με θέμα «Οι προοπτικές της καλλιέργειας καπνού στη Ροδόπη» πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης 8 Ιουνίου στο ξενοδοχείο CHRIS & EVE η εταιρία ΣΕΚΕ ΑΕ, κατά την διάρκεια της οποίας βραβεύτηκαν οι καπνοπαραγωγοί που συνεργάζονται με την εταιρεία, και παρέδωσαν τα καλύτερης ποιότητας καπνά την προηγούμενη χρονιά.

Η ΣΕΚΕ θεωρεί πως το μέλλον της καπνοπαραγωγής βασίζεται στην ποιότητα, η οποία βέβαια απαιτεί και την ανάλογη δέσμευση, για αυτό και επιβράβευσαν τους καπνοπαραγωγούς, ελπίζοντας πως το παράδειγμα τους θα ακολουθήσουν και άλλοι, ώστε να μπορέσει να μείνει ζωντανή η καλλιέργεια του καπνού στην περιοχή.

Επιβράβευση των παραγωγών που προσπάθησαν περισσότερο

Η ΣΕΚΕ αυτή τη στιγμή είναι η εταιρεία που αγοράζει τα περισσότερα καπνά στην Ελλάδα και όλα τα Βαλκάνια, τόνισε ο κ. Βασίλης Αμπαρτζίδης, γεωπόνος της ΣΕΚΕ στη Ροδόπη.

Η καλλιέργεια του μπασμά, ιδιαίτερα στη Ροδόπη, μειώνεται σταθερά, και έχουμε μείωση από χρονιά σε χρονιά του 10 με 15%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι περισσότεροι παραγωγοί είναι μεγάλης ηλικίας, και φτάνουν στη συνταξιοδότηση, ενώ η νέα γενιά δεν συνεχίζει την καλλιέργεια, είτε γιατί έχουν φύγει στο εξωτερικό, είτε γιατί ψάχνουν εναλλακτικές γιατί δεν φτάνει το εισόδημα.

Όπως εξήγησε ο κ. Αμπαρτζίδης, το εισόδημα μπορεί να αυξηθεί με δύο τρόπους. Είτε με την αύξηση των κιλών που παράγονται, είτε με την αύξηση της τιμής του προϊόντος, μέσω της ποιότητας. Για αυτό και η ΣΕΚΕ πραγματοποίησε την εκδήλωση αυτή την Πέμπτη, θέλοντας να ωθήσει τους παραγωγούς να παράξουν ποιοτικά καπνά, γιατί αυτή τη στιγμή η ποιότητά τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, έχει μειωθεί δραματικά. «Είμαστε εδώ, βραβεύουμε τους καλύτερους παραγωγούς από άποψη ποιότητας με ένα ευρώ επιπλέον στο κιλό» ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο πως δυστυχώς ακόμα αυτοί είναι σχετικά λίγοι.

Φιλοδοξία τους είναι τις επόμενες χρονιές ο αριθμός τους να αυξηθεί, προτρέποντας όλους τους καπνοπαραγωγούς να προσέξουν τα καπνά τους, να βελτιώσουν την ποιότητα ώστε να μπορούν οι μεταποιητικές εταιρείες, όπως η ΣΕΚΕ, να πληρώσουν καλύτερες τιμές σε όλους.

Στη Ροδόπη την χρονιά που πέρασε η ΣΕΓΕ αγόρασε περίπου το 40% του καπνού, με τη μέση τιμή να ανέρχεται στα 5.30 ευρώ, με τις τιμές να μειώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Απαραίτητη η στροφή στην ποιότητα

«Παρατηρούμε με λύπη μας πως η καλλιέργεια του καπνού περιορίζεται. Αυτοί που συνταξιοδοτούνται εγκαταλείπουν την καλλιέργεια και οι νέοι δεν μπαίνουν σε αυτή, γιατί είναι μια δύσκολη δουλειά, και θεωρούν πως δεν τους δίνει μια καλύτερη ζωή» ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΕ ΑΕ και πρώην Υπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος τόνισε πως η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί αν αναβαθμιστεί σοβαρά η ποιότητα του καπνού, μιας και έτσι θα μπορέσουν να έχουν καλύτερες αποδόσεις, να πουλήσουν τα καπνά σε καλύτερες τιμές και να έχουν δυνατότητα να πληρώσουν καλύτερες τιμές στους παραγωγούς.

«Είμαστε εδώ για να επιβραβεύσουμε αυτούς που προσπάθησαν, αυτούς που κόπιασαν, αυτούς που ίδρωσαν την προηγούμενη χρονιά, επιλέγοντάς τους με καθαρά αντικειμενικό τρόπο δίνοντάς τους ένα μπόνους μαζί με τις ευχαριστίες στην προσπάθεια που κατέβαλαν» ανέφερε, ώστε να περάσει το μήνυμα στους υπόλοιπους παραγωγούς και του χρόνου να βρουν μιμητές και να ανταμειφθούν όσοι προσπαθούν περισσότερο.

Η μείωση της καλλιέργειας του καπνού, ιδιαίτερα στα ανατολικού τύπου καπνά, παρατηρείται σε όλη τη χώρα, όμως ο κ. Κοντός πιστεύει πως μπορεί να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, αν δώσουν έμφαση στην ποιότητα, και αν συμβεί αυτό, είναι βέβαιος πως οι παραγωγοί θα έχουν καλύτερες απολαβές και θα μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους.

Για αυτό και ο ΣΕΚΕ έχει μια ολοκληρωμένη ομάδα στην Κομοτηνή, που βρίσκονται δίπλα στον καπνοπαραγωγό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά και βρίσκονται σε επικοινωνία με την Gaia Επιχειρείν, ώστε να δουν τι μπορούν να αποκομίσουν οι καπνοπαραγωγοί από την νέα ΚΑΠ.

Και αυτό γιατί ενώ δεν βοηθιέται άμεσα ο Καπνός στην ΕΕ, υπάρχουν ομάδες καπνοπαραγωγών στην Ιταλία που κατόρθωσαν να μπουν σε ειδικά προγράμματα φιλοπεριβαλλοντικά, προστασίας του περιβάλλοντος και του παραγωγού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.