ΣΕΚ: Σημα κινδυνου εκπεμπουν οι κτηνοτροφοι

Η μείωση τιμών στο γάλα σημαίνει και εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας, λένε οι κτηνοτρόφοι

Στις προσπάθειες των γαλακτοβιομηχανιών να μειώσουν την τιμή γάλακτος στον κτηνοτρόφο επανέρχεται ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) προειδοποιώντας πως η μείωση τιμών στο γάλα σημαίνει και εγκατάλειψη του επαγγέλματος της κτηνοτροφίας, της υπαίθρου καθώς και τεράστια ζημία στο ΑΕΠ της χώρας μας.

Παράλληλα, ο ΣΕΚ για ακόμη μία φορά προειδοποιεί την κυβέρνηση αλλά και το ΥπΑΑΤ για τον κίνδυνο μείωσης της κτηνοτροφίας στην χώρα μας με τις πολιτικές που ακολουθεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση, ενώ αναφέρεται και στο «χάος που επικρατεί στο ΥπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω πολιτικών επιλογών και για ακόμα μια φορά φέρνει τους κτηνοτρόφους σε δυσμενή θέση οδηγώντας πλέον όλο και περισσότερους συναδέλφους στην έξοδο από το επάγγελμα».

Τα οικονομικά προβλήματα που καλούνται να ανταπεξέλθουν οι κτηνοτρόφοι είναι πρωτοφανή και δεν έχουν προηγούμενο και «σε όλα αυτά έρχεται τώρα το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να δυσχεραίνουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο».

Εκτός πληρωμής 6.000 παραγωγοί ψυχανθών καλλιεργειών

Ειδικότερα, οι κτηνοτρόφοι σταχυολογώντας την κατάσταση, επισημαίνουν ότι στην τελευταία πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων περισσότεροι από 6.000 παραγωγοί μείνανε εκτός πληρωμής των ψυχανθών καλλιεργειών.

Επίσης, η συνδεδεμένη ενίσχυση για το κρέας (βοοτροφία και αιγοπροβατοτροφία) δεν έχει καταβληθεί «με πρωτοφανή καθυστέρηση όπου εγείρονται πλέον πολλά ερωτήματα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η τροποποίηση νόμου που ψηφίστηκε στις 11/4/2023 στο άρθρο 9 για την παράταση και μεταβίβαση πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ισχύει μόνο για τις πτηνοτροφικές μονάδες και όχι για το σύνολο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Αναφορικά με τις τιμές γάλακτος, οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι έχουν αρχίσει ήδη να μειώνονται από τις γαλακτοβιομηχανίες λόγω μειωμένων πωλήσεων στην εγχώρια αγορά. 

Άμεσες απαντήσεις

Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΕΚ καλεί το ΥπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να απαντήσει και να δράσει άμεσα στα παρακάτω:

  • Α) Ποιος είναι ο λόγος που περισσότεροι από 6000 αγρότες/κτηνοτρόφοι δεν πληρώθηκαν συνδεδεμένη ενίσχυση για τις καλλιέργειες ψυχανθών; Θα πρέπει να πληρωθούν άμεσα όλοι οι δικαιούχοι καθώς οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την επιλογή των συνεργατών και τεχνικών συμβούλων σας.
  • Β) Γιατί δεν έχει καταβληθεί ήδη η συνδεδεμένη ενίσχυση κρέατος, να καταβληθεί άμεσα καθώς η οικονομική ενίσχυση αυτήν την περίοδο ενόψει καλλιεργητικής περιόδου είναι αναγκαία, άραγε η κυβέρνηση δεν γνωρίζει την δυσμενή οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων ή έχει σκοπό να δημιουργήσει αγρότες/κτηνοτρόφους δύο ταχυτήτων ενόψει εκλογών;
  • Γ) Γιατί στην τροποποίηση νόμου για παράταση και μεταβίβαση πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων δεν έχουν συμπεριληφθεί όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις; Να ενταχθούν άμεσα στην τροποποίηση νόμου όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
  • Δ) Η τιμή στο γάλα κρίνεται από τη ζήτηση και την προσφορά, όταν η βιομηχανία επικαλείται τη μειωμένη πώληση στο εσωτερικό αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει διπλάσια αύξηση εξαγωγών, όπως δήλωνε πρόσφατα ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης από τη Λάρισα, τότε ή δεν υπάρχει δικαιολογία μείωσης των τιμών ή εφόσον η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο να ενταχθεί το αμνοερίφιο στο καλάθι του Πάσχα τώρα δεν είναι η ώρα να ενταχθεί και το ρεύμα, το πετρέλαιο, οι ζωοτροφές και ο ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα και εφόδια, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει ο παραγωγός στο αυξημένο κόστος παραγωγής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.