Σε υψηλα επιπεδα η πυρασφαλεια στη Ροδοπη, αλλα μπορουν να γινουν πολλα ακομα

Νίκος Στεργίου, υπεύθυνος FireX: «Έχω εκπλαγεί ευχάριστα διότι η παιδεία μας ολοένα και βελτιώνεται στον τομέα της πυρασφάλειας»

Σε καλό επίπεδο βρίσκεται η πυρασφάλεια τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα στη Ροδόπη, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Στεργίου, ιδιοκτήτη της βιοτεχνίας αναγόμωσης και συναρμολόγησης πυροσβεστήρων FireX.

Όπως σημειώνει, έχοντας εμπειρία από όλη τη Βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο των εργασιών της εταιρείας αλλά και των εκπαιδεύσεων που πραγματοποιεί, παρόλο που πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, έχουν γίνει πολλά βήματα στον τομέα αυτό, και υπάρχει η προθυμία για να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Για αυτό και κάνουν συνεχή προσπάθεια, τόσο με την συμμετοχή τους σε εκθέσεις σε Ελλάδα και επισκέψεις στο εξωτερικό, όσο και με την συνεχή τους ενημέρωση, ώστε να μένουν μπροστά από τις εξελίξεις, μιας και πλέον στην χώρα μας υιοθετούνται ταχύτατα πλέον οι τελευταίες τεχνολογίες και πρακτικές.

Σε ικανοποιητικό επίπεδο η Ροδόπη

Η Ροδόπη, που είναι η βάση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, θεωρεί πως βρίσκεται σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Φυσικά η Πυρασφάλεια δεν μπορεί να φτάσει ποτέ στο άριστο, μιας και πάντα υπάρχουν σημεία που μπορούν να βελτιωθούν, όμως βλέπει πως τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα, το επίπεδο είναι πολύ καλό.

Αυτό το επίπεδο είναι απότοκο μιας προσπάθειας αρκετών χρόνων, με πολλούς παράγοντες να συντελούν σε αυτό όπως η έμπειρη πυροσβεστική υπηρεσία Ροδόπης

και οι βιομηχανίες της Θράκης που είναι σήμερα σε επίπεδο πυρασφάλειας πολύ υψηλό, με συνεχείς εκπαιδεύσεις για το θέμα της πρόληψης.

Κοντά στις επιχειρήσεις είναι όμως και οι επιχειρηματίες της πυροπροστασίας, τόσο στη ΒΙΠΕ όσο και στην πόλη της Κομοτηνής σημείωσε ο κ. Στεργίου. «Έχω εκπλαγεί ευχάριστα διότι η παιδεία μας ολοένα και βελτιώνεται στο κομμάτι της πυρασφάλειας» εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος για να συμπληρώσει πως πρόκειται για κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλές αστικές φωτιές, κάτι που δείχνει πως οι Ροδοπίτες και προσέχουν, αλλά και  φροντίζουν να έχουν κάποια μέσα πρόληψης.

Αυτό φαίνεται δε και από τις πωλήσεις τους, που βελτιώνονται συνεχώς στο κομμάτι των ιδιωτών, κάτι που έχει να κάνει με την παιδεία. «Δεν θέλουμε να παίρνει ο κόσμος φωτιά ούτε να χρησιμοποιούν τους πυροσβεστήρες θέλουμε όμως να έχουν γνώση και πρόληψη» ανέφερε.

Άλλωστε πιστεύει πως ο πυροσβεστήρας είναι ένα εργαλείο, που πρέπει να τον έχει κάποιος όταν το χρειαστεί, και επειδή η αξία του είναι μικρή, θεωρεί πως πρέπει να τον έχουν παντού, και ας μην χρειαστεί ποτέ. «Η φωτιά είναι κάτι που μπορεί να μην συμβεί σε κάποιον ποτέ, όταν και αν όμως συμβεί μπορεί η ζημιά να είναι μεγάλη» τόνισε.

Στο δημόσιο τομέα  τα πράγματα βρίσκονται σε καλό δρόμο, παρόλο που υπάρχουν αντικειμενικά ζητήματα, γιατί το κομμάτι της πυρασφάλειας δεν είναι απλό, και έχει να κάνει με πολλά στάδια. Όμως συνεχώς γίνεται προσπάθεια να τηρούνται όλα τα μέτρα αντιμετώπισης  πυρκαγιών και φυσικά η νομοθεσία.

Η ενεργητική και παθητική πυροπροστασία

Ειδικά για το θέμα της ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας, σημείωσε πως ό,τι δανειοδοτείται, θα πρέπει να έχει και τα δύο.

Με τον όρο παθητική πυροπροστασία εννοούμε το σύνολο των μέτρων εκείνων που έχουν ληφθεί με την κατασκευή του κτιρίου και εξασφαλίζουν την έγκαιρη και ασφαλή διαφυγή του κοινού από το κτίριο σε περίπτωση συμβάντος και την αποφυγή μετάδοσης της πυρκαγιάς σε άλλους χώρους ή άλλα κτίρια, για την οποία υπάρχει εκτενής νομοθεσία, και υπάρχουν πολλές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, ενώ η ενεργητική πυροπροστασία αφορά τα μέσα πυροπροστασίας που πρέπει να εγκαθίσταται σ’ ένα κτίριο.

Η παθητική πυροπροστασία έχει να κάνει κυρίως με τα δημόσια κτίρια, και εκεί υπάρχει θέμα προσαρμογής τους, ιδιαίτερα των παλιότερων.

Σε αυτόν τον τομέα έχει αρχίσει κινητικότητα  από το κράτος και τους Δήμους, που καλούνται να τα λύσουν. Από την ενασχόλησή του με το ζήτημα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ο κ. Στεργίου βλέπει πως γίνονται βήματα, όπως για παράδειγμα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η FireX έχει αναλάβει εδώ και τρία χρόνια την πυροπροστασία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην οποία μάλιστα έχει ξεκινήσει η διαδικασία των αδειοδοτήσεων.

Βέβαια το ζήτημα περιπλέκεται στο Δημόσιο γιατί πολλά κτίρια είναι παλιότερης κατασκευής, και είναι πολύ πιο δύσκολο να προσαρμοστούν από ό,τι τα νεότερα, όμως αυτό το μεγάλο κομμάτι που αφορά την εκπαίδευση σιγά σιγά προχωρά, ενώ γίνεται σημαντική προσπάθεια και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Συνεχής εκπαίδευση

Ένα μεγάλο κομμάτι της πυρασφάλειας είναι και η εκπαίδευση, σε όλε τις ηλικίες, κάτι το οποίο κάνει ο κ. Στεργίου εδώ και 20 χρόνια. «Είναι συγκινητικό γιατί κάνουμε εκπαίδευση στα παιδάκια στο δημοτικό σχολείο και τους συναντούμε ξανά μετά από χρόνια είτε στο λύκειο είτε φαντάρους στο στρατό, και θυμούνται ακόμα τις εκπαιδεύσεις μας» σημείωσε.

Η εκπαίδευση τους έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά με τον κόσμο, και να τους δώσουν να καταλάβουν την αξία που έχει η πρόληψη και η πυρασφάλεια.

Το πλαίσιο της εκπαίδευσης δεν αλλάζει πολύ από τους μικρότερους στους μεγαλύτερους, ενώ ο ίδιος ο κ. Στεργίου έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα για αυτές.

Επίσης έχει πιστοποίηση αρμοδίου ατόμου για την συντήρηση-αναγόμωση πυροσβεστήρων, όπως και πιστοποίηση αναγνωρισμένης εταιρίας και φυσικά η επιχείρηση του ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015.

Όλες αυτές οι εκπαιδεύσεις γίνονται ανιδιοτελώς, σημείωσε, γιατί θεωρεί υποχρέωσή του να μεταλαμπαδεύεται με αγάπη η γνώση στον κόσμο. «Δεν ευελπιστώ να επιβιώσω από τις εκπαιδεύσεις, ούτε να πουλήσω, αλλά να υποστηρίξω τον αγώνα μου, τη δουλειά μου, τον τόπο μου» τόνισε, αλλά και να αναγνωριστεί η πραγματική χρησιμότητα του πυροσβεστήρα.

Αυτό που τον χαροποιεί ιδιαίτερα είναι όταν σε επαναλήψεις εκπαιδεύσεων, οι άνθρωποι που συμμετέχουν έχουν να διηγηθούν μια ιστορία με φωτιά που έζησαν, και πώς χρησιμοποίησαν αυτή την εκπαίδευση για να αντιδράσουν σωστά. «Αυτό μου δίνει το κουράγιο και το θάρρος να συνεχίζω να κάνω εκπαιδεύσεις» επισήμανε, καθώς και οι συγκλονιστικές εμπειρίες όπως έγινε σε νηπιαγωγείο της Ροδόπης, όταν είχαν κάνει οι δασκάλες προετοιμασία στα παιδιά για μία εβδομάδα, και τελικά τα παιδάκια προλάβαιναν τις απαντήσεις σε  όσα τους έλεγε!

Επισκέψεις σε διεθνείς εκθέσεις

Φυσικά ο τομέας τους εξελίσσεται συνεχώς, που σημαίνει πως και οι επιχειρήσεις του χώρου πρέπει να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται συνεχώς. Όπως σημείωσε ο κ. Στεργίου, η εκπαίδευση, είτε αφορά τους τεχνικούς που απασχολούνται στη βιοτεχνία, είτε τους ίδιους, ξεκινά από την πρώτη μέρα, και έχει να κάνει με τη γνώση των υλικών, των αντικειμένων και όσο περνά ο καιρός εξειδικεύονται περισσότερο.

Επειδή η εταιρεία τους είναι από τις πιο αναπτυσσόμενες στον τομέα τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα, εγκαθιστώντας μια σειρά από συστήματα σε κατοικίες καταστήματα και βιομηχανίες, αυτό απαιτεί συνεχή εκμάθηση, γιατί δεν ρισκάρουν να εμπορευτούν και να εγκαταστήσουν κάτι στο οποίο δεν έχουν εξειδικευτεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιούν επισκέψεις σε εργοστάσια που κατασκευάζουν υλικά και μηχανισμούς, που δυστυχώς είναι λίγες στη χώρα μας, για αυτό και κάνουν επισκέψεις και στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα είναι να γνωρίζουν πώς κατασκευάζεται περίπου το 80% των όσων εμπορεύονται, ενώ επισκέπτονται συνέχεια τις εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη.

Πρόσφατα ο κ. Στεργίου και η σύζυγος του που εργάζεται στην επιχείρηση στο κομμάτι των πωλήσεων & marketing βρέθηκαν στην έκθεση INTERSCHUTZ στο Ανόβερο Γερμανίας, την μεγαλύτερη έκθεση πυρασφάλειας στην Ευρώπη, με παρουσία εταιριών που αντιπροσωπεύουν οι ίδιοι στην Ελλάδα  σε τρία περίπτερα, εταιρία με αντλίες νερού πυρόσβεσης, εταιρία με το κατασβεστικό υλικό και τα συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης Fire Pro και την εταιρεία MOBIAK με την οποία συνεργάζονται πάνω από 20 χρόνια.

Συνεχής η προσαρμογή και η εξέλιξη της FireX

Από την εμπειρία της εταιρείας τους όλα αυτά τα χρόνια, μιας και απασχολούνται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, έχει διαπιστώσει πως το κομμάτι της πυρασφάλειας είναι μεγάλη ανάγκη, γιατί αφορά το πιο πολύτιμο όλων την ανθρώπινη ζωή. «Με τα μέσα και τη γνώση που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, είναι άδικο να χάνονται ανθρώπινες ζωές επειδή δεν προνοήσαμε» σημείωσε, για αυτό, και με την τεχνολογία να έχει προχωρήσει σημαντικά, επενδύουν στις νέες τεχνολογίες, σε συστήματα πυρανίχνευσης και υλικά κατάσβεσης τέταρτης γενιάς.

«Συνέχεια ενημερωνόμαστε για ό,τι πιο καινούριο υπάρχει στην αγορά» τόνισε παρατηρώντας με ικανοποίηση πως ενώ πριν από χρόνια έβλεπαν σε εκθέσεις νέα και εξελιγμένα προϊόντα που θα αργούσαν πολύ να έρθουν στην Ελλάδα, πλέον η χώρα μας υιοθετεί άμεσα τις νέες εξελίξεις στον τομέα. Σε αυτό πιστεύει πως έπαιξαν ρόλο και τα μελετητικά γραφεία όλων των μεγεθών, με τα οποία έχουν στενή συνεργασία υψηλού επιπέδου, ενώ και βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας ζητούν την γνώμη τους και τη γνώση τους.

Έτσι οι εργαζόμενοι και η διοίκηση της FIREX -Στεργίου Νικόλαος συνεχίζουν προσηλωμένοι στους στόχους τους που κυρίως είναι η πρόοδος και η εξωστρέφεια φέρνοντας τον νομό μας στα υψηλά επίπεδα της πυρασφάλειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.