Σε υπολιπανση των καλλιεργειων οδηγει η ραγδαια αυξηση των τιμων των λιπασματων

Μόνη λύση η φυγή προς τα εμπρός στο θέμα των λιπασμάτων και της φυτοπροστασίας σύμφωνα με τον Λάζαρο Κουροκεχαγιά

Στην χρήση μικρότερων ποσοτήτων λιπασμάτων, όσο αντέχει η τσέπη τους, ελπίζοντας πως η αύξηση των τιμών του τελικού προϊόντος θα καλύψει την μείωση της παραγωγής, προχωρά η πλειοψηφία των παραγωγών της Ροδόπης, σύμφωνα με τον γεωπόνο κ. Λάζαρο Κουρουκεχαγιά.

Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ήδη έχουν στραφεί στις εναλλακτικές, ή στις μεικτές, λύσεις λίπανσης, κάτι που τους βοηθά και στον έλεγχο του κόστους, αλλά και στην βελτίωση της παραγωγής.

Διπλασιασμός και τριπλασιασμός της τιμής

Στα φυτοφάρμακα, σημείωσε, οι αυξήσεις δεν είναι τόσο μεγάλες, πλην συγκεκριμένης ομάδας φαρμάκων που είναι άμεσα συνδεδεμένα με το φώσφορο, όπως για παράδειγμα αυτά με δραστική ουσία το glyphosate , που έχουν πάει στα ύψη και δεν το χρησιμοποιούν οι παραγωγοί.

Όμως γενικότερα όλες οι πρώτες ύλες έχουν διπλασιάσει και τριπλασιάσει την τιμή τους, κάτι στο οποίο συμβάλλει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση των μεταφορικών, αλλά και όπως εκτιμά ο κ. Κουρουκεχαγιάς, και οικονομικά συμφέροντα που βρίσκουν ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη από την κατάσταση.

Η αντίδραση των παραγωγών, σε αυτό το κύμα ακρίβειας, ήταν μεικτή. Κάποιοι, λίγοι κατά τον ίδιο που όμως έχουν ανοιχτά μυαλά, δεν έριξαν καθόλου κλασικά λιπάσματα, και στράφηκαν σε εναλλακτικές λύσεις λίπανσης, όπως η χρήση βιοενεργοποιητών, νανοτεχνολογίας κτλ, οι οποίοι δεν βγήκαν χαμένοι από αυτή την προσπάθεια.

Άλλοι, έκαναν συνδυασμό αυτών, με κλασικά λιπάσματα και βιοενεργοποιητές, που είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, με μείωση του κόστους παραγωγής, Αρκετοί δε ήταν αυτοί που, μετά από πολλά χρόνια, πριν ξεκινήσουν την διαδικασία λίπανσης, έκαναν αναλύσεις στα χωράφια τους για να δουν πόσο θρεπτικό υλικό υπάρχει σε αυτό, ώστε να μην λιπάνουν ή να μειώσουν και να ρυθμίσουν τις λιπάνσεις τους, κάτι που τους έφερε καλύτερη παραγωγή με μικρότερο κόστος.

Όμως ο μεγαλύτερος αριθμός παραγωγών, σχεδόν το 80%, μείωσε δραματικά τα λιπάσματα, ως εκεί που έφτανε η τσέπη του, χρησιμοποίησε κάποια διαφυλλικά σκευάσματα, και ακόμα χρησιμοποιεί όσο αφορά το βαμβάκι που τρέχει η περίοδός του, με την ελπίδα ότι η τιμή του τελικού προϊόντος θα καλύψει την αναπόφευκτη μείωση του όγκου της παραγωγής.

Η προσέγγιση αυτή, κατά την άποψη του κ. Κουρουκεχαγιά, είναι εντελώς λανθασμένη, διότι θεωρεί πως έχει αποδειχτεί επανειλημμένα στο παρελθόν πως τα χρήματα στην τσέπη του παραγωγού δεν έρχονται από την οικονομία, αλλά από τις σωστές αναλύσεις, από το να ρίξουν τα σωστά λιπάσματα, και να αυξήσουν την παραγωγή μειώνοντας το κόστος.

«Όσοι μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία βγήκαν κερδισμένοι» ανέφερε, και ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση πάει και η γεωργία γενικότερα, γρηγορότερα στο εξωτερικό, κάπως πιο αργά στην Ελλάδα.

Εγκαταλείπεται δε και η παλιά νοοτροπία που είχαν περάσει οι εταιρείες λιπασμάτων του «όσο πιο πολύ ρίχνεις τόσο πιο πολύ παίρνεις», το οποίο είχε μετατρέψει και τους γεωπόνους σε εμπόρους. «Αφήσαμε στην άκρη την επιστήμη και μπήκαμε στο εμπόριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπήρχαν όμως και αρκετοί που προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους παραγωγούς ότι χρειάζεται να υπάρχει μέτρο ώστε να έχουν όλοι οφέλη, κάτι που πλέον το έχουν καταλάβει, και περνάμε σε μια καινούρια νοοτροπία.

Απαραίτητη η αλλαγή νοοτροπίας

Συνήθως αυτοί που το καταλαβαίνουν και αποτελούν τους πρωτοπόρους είναι γεωπόνοι που ασχολούνται με την παραγωγική διαδικασία, και δουλεύουν σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο με χαμηλό κόστος. «Αν δεν μπούνε οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη διαδικασία να δουν το κτήμα τους ως μια επιχείρηση, δεν μπορεί να προχωρήσει η ελληνική γεωργία» σημείωσε ο κ. Κουρουκεχαγιάς, ανεξάρτητα αν πρόκειται για δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια, λαχανικά, εντατική καλλιέργεια σπεύδοντας να σημειώσει κλείνοντας πως το πρόβλημα είναι πως οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες αγρότες είναι ελάχιστοι, με πολλούς να είναι ετεροεπαγγελματίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.