Σε νεο ιστορικο υψηλο οι τιμες πετρελαιου και φυσικου αεριου

Πάνω από 50% η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου

Εκτόξευση πάνω από τα 100 δολάρια για το πετρέλαιο

Νέο ιστορικό υψηλό καταγράφεται στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες εκτινάχθηκαν μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποιεί ότι η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια κινδυνεύει. Το πετρέλαιο μπρεντ ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο φτάνοντας πάνω από τα 170 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν το ασταμάτητο ράλι τους, σκαρφαλώνοντας πάνω από τα 110 δoλάρια το βαρέλι, με την τιμή του αμερικανικού αργού να είναι η υψηλότερη από το 2013. Η τιμή του μπρεντ, το οποίο αγοράζει η Ελλάδα, κατέγραφε άνοδο πάνω από 6% στα 111,6 δολάρια. Εκρηκτική είναι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου για την Ευρώπη (TTF), με τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου να εκτινάσσονται 47% πάνω από τα 179 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τα βλέμματα στραμμένα στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής τoυ ΙΕΑ, Fatih Birol, δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες συμφώνησαν σε μία έκτακτη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη σημερινή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+) για να δουν την αντίδρασή τους και την απόφαση που θα πάρει το καρτέλ σχετικά με το ύψος της προσφοράς τον Απρίλιο. Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει λίγο μόνο την παραγωγή του παρά την αναταραχή στην αγορά.

Η αγορά πετρελαίου είχε γίνει πολύ σφιχτή πριν ακόμη από τη ρωσική εισβολή καθώς η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε ισχυρά από την πανδημία, αλλά η διαταραχή στις ρωσικές εξαγωγές μπορεί να οδηγήσει τις τιμές του αργού ακόμη υψηλότερα.

Μικρή η ποσότητα πετρελαίου που αποδεσμεύτηκε από τα αποθέματα

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις καθώς ο αντίκτυπος από τις ρωσικές κυρώσεις οδηγεί στα ύψη τις τιμές της ενέργειας, των μετάλλων και των σιτηρών. Το γεγονός αυτό οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποδεσμεύσουν 60 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματά τους για να συγκρατήσουν τις τιμές, αλλά μία αντίστοιχη κίνηση που έγινε στα τέλη του 2021 δεν είχε σημαντικά αποτελέσματα.

Η RBC Capital Markets δήλωσε ότι «απλά δεν είναι (η ποσότητα που αποδεσμεύτηκε) αρκετά μεγάλη για να περιορίσει το ισχυρότερο ανοδικό ρεύμα των τιμών την τελευταία δεκαετία και πλέον».  Το καλύτερο ρωσικό αργό πετρέλαιο, από τα Ουράλια, προσφερόταν με έκπτωση – ρεκόρ αλλά δεν υπήρχαν αγοραστές, κάτι που δείχνει πόσο επιφυλακτικοί είναι οι τελευταίοι καθώς προσπαθούν να κινηθούν εν μέσω των κορυφούμενων οικονομικών κυρώσεων. Αν και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν έχουν επιβάλει έως τώρα άμεσες κυρώσεις σε ρωσικά εμπορεύματα, το εμπόριό τους διακόπτεται καθώς οι τράπεζες αποσύρουν τη χρηματοδότηση και τα ναύλα αυξάνονται πολύ.

Ανοικτό το θέμα και νέων κυρώσεων

«Μόνο υψηλότερα μπορώ να δω τις τιμές», δήλωσε αναλυτής στην Αυστραλία, προσθέτοντας: «Η αγορά συνειδητοποιεί την πραγματικότητα ότι υπάρχουν ήδη περιορισμοί στο ρωσικό πετρέλαιο χωρίς την επιβολή τυπικών κυρώσεων. Είναι δύσκολο να δει κανείς τι μπορεί να κάνει ο ΟΠΕΚ». Το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί, αν υπάρξουν νέες κυρώσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δέχεται πιέσεις από βουλευτές και γερουσιαστές τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και αερίου στις ΗΠΑ για να κλιμακώσει το κόστος για τη Ρωσία, κάτι που πιθανότατα θα έδινε νέα ώθηση στις διεθνείς τιμές. Ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής είναι μεγάλος στον ενεργειακό τομέα. Κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η BP και η Shell, φεύγουν από τη Ρωσία, ενώ οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο περιορίζουν τη χρηματοδότηση των πρώτων υλών. Το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 6,1 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.