Σε μια καλη καλλιεργητικη χρονια ελπιζουν οι αγροτες της Κομοτηνης

Με την ελπίδα να παραμείνουν καλές οι τιμές στα σιτηρά, και να ανέβουν στο βαμβάκι

Καταβλήθηκε το υπόλοιπο των επιδοτήσεών τους πριν τα Χριστούγεννα

Το τέλος μιας άνισης χρονιάς έφτασε με πληρωμές για τους αγρότες της περιοχής μας, μιας και την προηγούμενη εβδομάδα πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης, το πρασίνισμα, η ενίσχυση των αγροτών νεαρής ηλικίας και το έκτακτο βοήθημα που έδωσε η κυβέρνηση για τις αγορές λιπασμάτων, όπως και εξισωτική.

Η πληρωμή τους στις ημερομηνίες που ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ ήταν μια ανακούφιση, σημείωσε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής «Σπάρτακος», κ. Νίκος Μποτρότσος μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα στην πληρωμή των αγροτοπεριβαλλοντικών και της νιτρορύπανσης, που καθυστέρησε περίπου είκοσι μέρες.

«Ευτυχώς την είχαμε μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, γιατί εκτός από τις πολύ ωραίες οικογενειακές στιγμές που περνάμε αυτές τις μέρες, τα έξοδα είναι αρκετά, οπότε καλό είναι να πληρώνονται πριν τις γιορτές αυτά τα βοηθήματα» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Οι πληρωμές αυτές έκλεισαν τον κύκλο για την φετινή χρονιά με το μόνο που να απομένει να είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση στο Βαμβάκι, που ανέρχεται περίπου στα 70 ευρώ το στρέμμα, αλλά αναμένεται αν πληρωθεί τον Μάρτιο.

Ικανοποίηση στα σιτηρά, προβληματισμός για το βαμβάκι

Όσο για το πως πήγε η καλλιεργητική χρονιά για τους αγρότες, ο κ. Μποτρότσος σημείωσε πως στις καλλιέργειες που είναι πιο διαδεδομένες εδώ στην περιοχή, όπως το βαμβάκι, το πρόσημο ήταν αρνητικό, γιατί παρότι είχαν καλές παραγωγές, σε ότι αφορά τα κιλά, δεν είναι ικανοποιημένοι από την τιμή.

Και αυτό γιατί ενώ έδειχνε ότι θα είναι καλή μέσα στο καλοκαίρι, όσοι παραγωγοί δεν προχώρησαν σε προπωλήσεις, και άφησαν ανοιχτές τις τιμές μετά τον Σεπτέμβρη, θα έχουν πρόβλημα αν οι τιμές μείνουν στα σημερινά επίπεδα στο χρηματιστήριο βάμβακος, και θα είναι μια κακή χρονιά για το συγκεκριμένο προϊόν.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα προϊόντα, όπως το καλαμπόκι και τα χειμερινά σιτηρά, ήταν μια καλή χρονιά και από άποψη παραγωγής, αλλά και από άποψη τιμών, με τον κ. Μποτρότσο να ελπίζει πως θα κρατήσουν αυτές οι τιμές και στη νέα καλλιεργητική περίοδο.

«Έχουμε μια συνεχή επικοινωνία με τα άτομα που παίρνουν αποφάσεις για το επάγγελμά μας, ελπίζουμε να συνεχίσουμε να έχουμε αυτή την καλή επικοινωνία, και ό,τι μπορούμε μέσα από το πόστο που διαθέτουμε, να λύνουμε τα προβλήματα του κλάδου μας» σημείωσε, μιας και αυτό που θέλουν, αλλά δυσκολεύονται να διεκδικήσουν, είναι να έχουν καλές τιμές στα προϊόντα τους.

«Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τη δουλειά μας, για τα αγροτεμάχιά μας, να καλλιεργήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, από κει και πέρα  πρέπει το οικονομικό πρόσημο να είναι θετικό» ανέφερε.

Τι ελπίζουν την νέα χρονιά

Όσο για την επόμενη χρονιά, ήδη μετά τις βροχές των προηγούμενων ημερών, πολλοί συνάδελφοι του αγρότες έχουν βγει και οργώνουν τα αγροτεμάχιά τους, και τα προετοιμάζουν για την καινούργια καλλιεργητική περίοδο.

Ελπίδα του αγροτικού κόσμου, επισήμανε, είναι να διατηρηθούν οι τιμές στα σιτηρά σε ικανοποιητικά επίπεδα, να αυξηθούν στο βαμβάκι, ώστε όταν καλλιεργήσουν και παράγουν το προϊόν τους, να μπορούν στο τέλος της ημέρας να χαμογελάσουν πουλώντας το, και να κλείσει η χρονιά ικανοποιητικά.

Και ενώ μπορεί στην πορεία να δημιουργηθούν προβλήματα, θα προσπαθήσουν σαν σύλλογος και με μια καλή επικοινωνία, να τα λύσουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.