Σε λειτουργια η πλατφορμα για τις αιτησεις συμψηφισμου του 12%

Έως τις 30 Νοεμβρίου του 2022 η διορία κατάθεσης των αιτήσεων

Σε λειτουργία στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” τίθεται από σήμερα η υποβολή αιτήσεων συμψηφισμού ανεξόφλητων απαιτήσεων επιχειρήσεων παραμεθόριων περιοχών προς τη Δ.ΥΠ.Α. για τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρούν στην επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος των ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, κυρίως στη Θράκη.

Οι αξιώσεις αυτές αφορούν οφειλόμενα ποσά για επιδοτήσεις του εργοδοτικού κόστους, τα οποία δεν είχαν καταβληθεί σε δικαιούχους βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α. – πρώην ΟΑΕΔ).

Ειδικότερα, σε συνέχεια της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (υπ. αρ. οικ. 51245 ΚΥΑ, ΦΕΚ 2795/Β΄/6.6.2022), με την οποία ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις τα δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης έκπτωσης από τις οφειλές στη φορολογική διοίκηση και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, των επιχειρήσεων με ανεξόφλητες απαιτήσεις προς τη Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) έως 31.12.2015, με την προϋπόθεση ότι για τις απαιτήσεις αυτές δεν έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα ή έχουν παραιτηθεί απ’ αυτά, ενεργοποιείται σήμερα, Παρασκευή 17.6.2022 στην ψηφιακή πλατφόρμα “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ η υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τις επιχειρήσεις-δικαιούχους. Συνοπτικά, μετά την έκδοση σχετικής εγκριτικής απόφασης από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία της Δ.ΥΠ.Α., οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν, έως 30.11.2022, αίτηση στην πλατφόρμα «myBusinessSupport – Ρύθμιση ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων παραμεθορίου», δηλώνοντας το ποσό της ανεξόφλητης απαίτησής τους που θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση έκπτωσης από φορολογικές οφειλές και το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση έκπτωσης από ασφαλιστικές οφειλές. 2

Εντός 48 ωρών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή από τη βεβαίωση των οφειλών, θα διενεργείται από την ΑΑΔΕ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) κεντρική διαδικασία απόσβεσης των οφειλών αυτών, με τη σειρά που προβλέπεται στην παραπάνω απόφαση, έως την κάλυψη των ανεξόφλητων απαιτήσεων που έχουν αναγνωριστεί με την εγκριτική απόφαση. Μετά την απόσβεση των οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Μέσω της νέας, πλήρως ψηφιοποιημένης διαδικασίας με τη συμβολή της ΑΑΔΕ, η Κυβέρνηση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παραμεθόριων περιοχών της χώρας και τους παρέχει ανάσα ρευστότητας σε μια δύσκολη, διεθνώς, συγκυρία.

Αντώνης Γραβάνης: «Δόθηκε επιτέλους λύση σε ένα πάγιο, δίκαιο και μακροχόνιο αίτημα»

«Έπειτα από συστηματικούς αγώνες και διεκδικήσεις των Επιμελητηρίων μας και μακροχρόνια ταλαιπωρία των επιχειρήσεων, σήμερα ολοκληρώθηκε και ενεργοποιείται η πλατφόρμα του συμψηφισμού του μισθολογικού κόστους 4% και 12%.

Από σήμερα, οι επιχειρήσεις – μέλη μας μπορούν να υποβάλουν, έως τις 30.11.2022, αίτηση στην πλατφόρμα «myBusinessSupport – Ρύθμιση ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων παραμεθορίου» και να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία για τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών και φορολογικών του υποχρεώσεων» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ. Αντώνης Γραβάνης.

Ο ίδιος απηύθυνε ευχαριστίες προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ.Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γεώργιο Πιτσιλή και τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, καθώς επίσης και το Βουλευτή Ροδόπης, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, για τη συνεχή μεσολάβησή του στην Κυβέρνηση.

«Ο συμψηφισμός του μισθολογικού κόστους, για τις επιχειρήσεις της Θράκης, ήταν ένα πάγιο, δίκαιο και μακροχρόνιο αίτημά μας, στο οποίο επιτέλους δόθηκε λύση» κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.