Σε ισχυ αναδρομικα τα τελη κυκλοφοριας 2017 με το μηνα

Εγκύκλιος ΑΑΔΕ

Στην ενεργοποίηση των διατάξεων για τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας που ψηφίστηκαν τον Απρίλιο και παρέχουν τη δυνατότητα σε κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών, οι οποίοι τα έχουν θέσει σε ακινησία παραδίδοντας τις πινακίδες στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., να άρουν την ακινησία για τα εν λόγω οχήματα και να πάρουν πίσω τις πινακίδες, καταβάλλοντας για το σκοπό αυτό τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με την διάρκεια κυκλοφορίας εντός του έτους 2017 προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, κοινοποιούνται σε όλες τις Δ.Ο.Υ. και τις λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 16 του ν. 4467/2017, με τις οποίες παρέχονται στους κατόχους “ακινητοποιημένων” οχημάτων οι ακόλουθες εναλλακτικές επιλογές:

α) άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, με την καταβολή ποσού ίσου με τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας 
β) άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, με την καταβολή ποσού ίσου με τα 4/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας
γ) άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού (31.12.2017), με την καταβολή των δωδεκάτων του ποσού  των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.  
 
Για την αποφυγή λαθών και την ορθή εφαρμογή των διατάξεων στην εγκύκλιο επισημαίνονται τα εξής:

Διαδικασία-υπολογισμός τελών

i. Η  άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος, το οποίο τηρείται στο αρχείο της Δ.Ο.Υ.  

ii. Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της  άρσης εάν δηλαδή αυτή γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα. 

Πρόστιμο εκπρόθεσμης επιστροφής

Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις, στην περίπτωση εκπρόθεσμης επιστροφής των στοιχείων ή μη επιστροφής αυτών στη Δ.Ο.Υ., επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Αυτονόητο είναι ότι δεν απαιτείται η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στη Δ.Ο.Υ. όταν η άρση γίνεται για το υπόλοιπο του έτους που περιλαμβάνει και τον τελευταίο μήνα του έτους 2017 (Δεκέμβριο), εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2018.
 
Η έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων  αρχίζει από τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 13/4/2017. 

Μεταβίβαση ή διαγραφή οχήματος λόγω εξαγωγής κατά το χρονικό διάστημα της μερικής άρσης της ακινησίας

Εάν εντός της χρονικής περιόδου άρσης της ακινησίας οχήματος κατά τα ανωτέρω, το όχημα μεταβιβαστεί, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση.  
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει κατά τον υπολογισμό των οφειλόμενων  τελών έτους 2017, να αφαιρείται το ποσό των τελών κυκλοφορίας που έχουν ήδη καταβληθεί για τις ανάγκες της μερικής (προσωρινής) άρσης.
Για τη μεταβίβαση απαιτείται να καταβληθούν και τα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται, για το χρόνο που το  όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, μετά των προβλεπομένων προστίμων.  
Τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση που έχει προηγηθεί μερική (προσωρινή) άρση της ακινησίας και ζητείται η διαγραφή του οχήματος λόγω εξαγωγής του, δηλαδή απαιτείται ο έλεγχος καταβολής των ετήσιων τελών κυκλοφορίας τρέχοντος και παρελθόντων ετών.

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί μεταβίβαση  οχήματος ή διαγραφή του λόγω εξαγωγής, ενόσω έγινε χρήση της ευνοϊκής διάταξης της παρ. 4 του αρ. 16 του εν λόγω νομοθετήματος, χωρίς να έχουν καταβληθεί τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, τότε επιβάλλεται το προβλεπόμενο αυτοτελές πρόστιμο (διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας), το οποίο καταχωρείται πάντοτε εις ολόκληρο στον ΚΑΕ 1717. 

Άπαξ χρήση του δικαιώματος μερικής άρσης εντός του 2017

Η ανωτέρω επιλογή χρονικού διαστήματος ενός ή τριών μηνών άρσης, εφόσον γίνει, είναι δεσμευτική και δεν παρέχεται η εκ νέου δυνατότητα άρσης της ακινησίας και κυκλοφορίας του οχήματος εντός του έτους 2017.   

Εντούτοις, σε περίπτωση που έχει ήδη γίνει άπαξ χρήση του δικαιώματος άρσης είτε για τον έναν είτε για τους τρεις μήνες, και ο κάτοχος επιθυμεί παρόλα αυτά να άρει την ακινησία και πάλι, θα πρέπει, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 2367/1953, να καταβάλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του ποσού των τελών κυκλοφορίας που έχει καταβληθεί για τον ένα ή τους τρεις μήνες. Εφόσον, επιλεγεί χρήση του δικαιώματος άρσης για το υπόλοιπο του έτους  και καταβληθούν τα αντίστοιχα τέλη κυκλοφορίας, προφανώς δεν τίθεται θέμα εφαρμογής των διατάξεων του αρ. 22 του ν. 2367/1953  

Εφόσον το υπόλοιπο του έτους συμπίπτει με το μήνα ή τους τρείς μήνες τότε καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας ίσα με τα 2/12 και 4/12 των αναλογούντων στο όχημα ετησίων  τελών, αντίστοιχα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.