Σε δημοσια διαβουλευση το νομοσχεδιο για Κοινωνικη και Αλληλεγγυα Οικονομια μεχρι τις 25 Ιουλιου

Μέχρι τις 25 Ιουλίου 2016 θα βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ανάπτυξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και την ανάπτυξη των φορέων της, που επεξεργάστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.
 
Με το σχέδιο νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία θεσμοθετείται, για πρώτη φορά, κανονιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού, αλλά ευρέως διαδεδομένου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μοντέλου οικονομικής δραστηριότητας.
 
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για ένα οικονομικό και κοινωνικό παράδειγμα, που θα διευκολύνει τη συμμετοχή, όσων πολιτών το επιθυμούν, σε παραγωγικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και οργανώνονται με τη διάχυση πρακτικών δημοκρατίας, ισότητας, αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων και των τοπικών κοινωνιών.
 
Ταυτόχρονα, η επέκταση του παραδείγματος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας σε όλους τους δυνατούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων, αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.
 
Με το σχέδιο νόμου επιχειρείται η αποσύνδεση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας από τις προνοιακές πολιτικές και η ανάπτυξή της ως αυτόνομης παραγωγικής δραστηριότητας, που μπορεί να αναλαμβάνεται από όλους τους πολίτες, σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.
 
Επιπλέον, επιχειρείται η ανάσχεση της μετανάστευσης των νέων, μέσω της δυνατότητας να δημιουργήσουν παραγωγικά εγχειρήματα και η προώθηση της «κοινωνικής καινοτομίας» ως μίας διαδικασίας που βασίζεται στην ενεργοποίηση κοινωνικών δυνάμεων, τόσο του κόσμου της εργασίας κατά τη διαδικασία παραγωγής, όσο και της υπόλοιπης κοινωνίας που αποδέχεται τα προϊόντα και τις υπηρεσίες κατά τη διαδικασία της κατανάλωσής τους, με σκοπό να βοηθά στη διαμόρφωση νέου τύπου κοινωνικών σχέσεων, που βασίζονται στη συλλογικότητα, στην ισοτιμία, και όχι στον ανταγωνισμό.
 
Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στον παρόντα νόμο ορίζονται, πλέον, με σαφήνεια οι έννοιες της «συλλογικής ωφέλειας» και της «κοινωνικής ωφέλειας», της «κοινωνικής καινοτομίας» και της «βιώσιμης ανάπτυξης».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι αόριστο και γενικόλογο ως προς τον προσδιορισμό αυτών των εννοιών, γεγονός που επιτρέπει την εφαρμογή κακών πρακτικών στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας.
 
Ταυτόχρονα, επιχειρείται η εύκολη σύσταση και η διαφανής λειτουργία των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών εργαζομένων, μέσω της χρήσης της πλατφόρμας ΓΕΜΗ και ο εξορθολογισμός των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη και τους εργαζόμενους των συνεταιριστικών εγχειρημάτων, ενώ προσδιορίζεται και οριοθετείται η εθελοντική εργασία.
 
Το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου προβλέπει, επίσης, τη σύσταση εθνικής επιτροπής και κυβερνητικής επιτροπής για τον συντονισμό και την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.