Σε αποχη απο δημοπρασιες οι εργοληπτες Δημοσιων Εργων, λογω οφειλων απο το κρατος

Συνέντευξη τύπου παρέθεσαν εχθές οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων των πέντε νομών της Περιφέρειας ΑΜΘ, παρουσία και μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), με θέμα την καθυστέρηση απόδοσης των οφειλών τους από το δημόσιο και από τους ΟΤΑ. Προηγήθηκε συνάντηση με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ, κ. Άρη Γιαννακίδη, όπου του τόνισαν την ανάγκη να ενταχθούν νέα έργα στα προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε να αποκτήσει δυναμική στην επόμενη διετία η τοπική ανάπτυξη και η αγορά. Λόγω των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν με την πληρωμή τους για υλοποιημένα έργα, οι μηχανικοί και οι κατασκευαστές έχουν αποφασίσει να προβούν σε αποχή από δημοπρασίες, ως ένα μέσο πίεσης για επίλυση κάποιων θεμάτων. Πλέον δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν και σε έκδοση αποφάσεων διαταγών πληρωμής.

Κωνσταντίνος Σαββίδης «Έχουμε να κάνουμε με ένα «κράτος-απάτη»»

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, κ. Κωνσταντίνος Σαββίδης, αρχικά τόνισε πως «οι 6500 μικρομεσαίοι εργολήπτες, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Ελληνική περιφέρεια, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης της χώρας». Αναφερόμενος στο πρόβλημα της πληρωμής τους από το ελληνικό κράτος, μίλησε σε σκληρό ύφος για ένα «ένα κράτος-απάτη», ενώ τον ίδιο τίτλο απέδωσε και στους διαχειριστές του πολιτικού συστήματος. «Όταν κάποιος κατασκευάζει ένα σπίτι ενός ιδιώτη και δεν τον πληρώνει, τότε είναι απατεώνας», σημείωσε. «Επομένως και για το κράτος, που δεν πληρώνει αυτούς που έκαναν ένα σχολείο», συνέχισε, «τέτοιος χαρακτηρισμός του αξίζει». Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, δεν επέρριψε ευθύνες μόνο στα υπουργεία, αλλά στράφηκε κατά και των δήμων, που, όπως υποστήριξε, «χρωστάνε ενάμισι εκατομμύριο ευρώ σε όλο τον εργοληπτικό κόσμος της χώρας». Αναφέρθηκε επίσης και σε Οργανισμούς, όπως ο ΟΣΕ και ο ΟΣΚ, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα δηλαδή, «που χρωστά 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε όλο τον κατασκευαστικό κόσμος της χώρας». «Δεν μπορεί με αυτή την ύφεση να πάμε μπροστά», υπογράμμισε, «αλλά πρέπει να αλλάξουμε ρότα, πρέπει να γίνονται έργα, διότι το χρήμα, που θα πάει στις εργοληπτικές επιχειρήσεις, θα κατευθυνθεί και στους συνεργάτες τους, στους εργολάβους, τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους». «Πρέπει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας να είναι συνεπής», κατέληξε, «να μοιράσει λεφτά, ώστε η αγορά στην κοινωνία να κινείται».

«Ζητήσαμε να καταργηθούν οι απευθείας αναθέσεις, αλλά αντί να τις καταργήσουν, αύξησαν το ποσό, που μπορεί να γίνει η ανάθεση»

Σχολιάζοντας τις απευθείας αναθέσεις και τους πρόχειρους διαγωνισμούς, απήντησε πως «έχουν τοποθετηθεί εγγράφως και προφορικώς ότι πρέπει να καταργηθούν αυτά τα συστήματα, τα οποία προάγουν την αδιαφάνεια, το «μαύρο» χρήμα και δεν καταπολεμάται με διθυράμβους του Υπουργείου Οικονομικών». «Πρέπει να καταργηθούν οι απευθείας αναθέσεις», υποστήριξε, «και είναι κατάπτυστο το Υπουργείο Οικονομικών, που προεκλογικά παρόλο, που του εκθέσαμε την κατάσταση για το θέμα αυτό, αντί να τις καταργήσουν, αύξησαν το ποσό, που μπορεί να γίνει η ανάθεση». «Έχουμε καταγγείλει τον κ. Παπακωνσταντίνου», κατέληξε, «και τον καταγγέλλω και από εδώ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.