Σε αναζητηση τροπων μειωσης του κοστους παραγωγης κτηνοτροφοι στη Ροδοπη

Σε συνδυασμό με την διατήρηση και αύξηση της ποιότητας των προϊόντων

Συνεχίζονται οι επισκέψεις στην Κομοτηνή, με στόχο να βελτιωθούν όλες οι πτυχές της κτηνοτροφικής παραγωγής προς όφελος των κτηνοτρόφων και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού  προγράμματος για την Αιγοπροβατοτροφία που υλοποιείται από τον οργανισμό Generation Ag Greece με ιδρυτικό Δωρητή το Stavros Niarchos Foundation.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αιγοπρόβατα: Ολιστική προσέγγιση της εκτροφής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», που γίνεται μόνο σε Ροδόπη, με τη συμβολή του Συλλόγου Κτηνοτρόφων και του προέδρου του Σάκη Κοσουτζή, και Λήμνο, έχει σαν στόχο να προετοιμάσει μια ομάδα κτηνοτρόφων για να εξελιχθούν σε οργανωμένους εκτροφείς – επιχειρηματίες.

Έτσι την Κυριακή βρέθηκαν στην Ροδόπη η κ. Ζωή Μπασδαγιάννη, Λέκτορας στο εργαστήριο γενικής και ειδικής ζωοτεχνίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, μαζί με την κ. Μαρία Καρατζιά, εντεταλμένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιστήμης ζωικής παραγωγής του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Εφαρμογή των πρακτικών που διδάχτηκαν

Στόχος της επίσκεψης, ήταν, σύμφωνα με την κ. Μπασδαγιάννη, τι από αυτά που τους δίδαξαν το χειμώνα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων εφαρμόζεται ήδη, κάνοντας προτάσεις όσο αφορά στην καλύτερη διαχείριση των εκτροφών και στην παραγωγή καλύτερων προϊόντων.

Παράλληλα θέλουν να ξεκαθαρίσουν ποιο είναι το καλύτερο σύστημα εκτροφής, και οι καλύτερες φυλές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην περιοχή για να εκμεταλλευτούν καλύτερα τις καιρικές συνθήκες, τον διαθέσιμο βοσκότοπο, το παραγόμενο προϊόν όπως το γάλα, βελτιώνοντας την ποιότητά του ώστε να αυξηθεί το κέρδος του παραγωγού, αλλά όχι εις βάρος του περιβάλλοντος.

Έτσι πρέπει να αποφευχθούν φυλές που δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέρθουν στις ανάγκες διατροφής, αλλά και στις θερμοκρασίες της περιοχής.

Απαραίτητη η προσαρμοστικότητα

Για αυτό και θέλουν να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την προσαρμοστικότητα, τόσο του συστήματος εκτροφής όσο και των φυλών που εκτρέφονται στην περιοχή, σημείωσε η κ. Καρατζιά.

Αυτά πρέπει να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον, να είναι πλήρως προσαρμοσμένα με τις εισροές που είναι δυνατόν το περιβάλλον να προσθέτει σε αυτά, τη βοσκήσιμή ύλη, τις ζωοτροφές που μπορούν να δοθούν συμπληρωματικά.

Όσο αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σημαντικός παράγοντας είναι η προσαρμοστικότητα των ζώων, που συνδέεται με την έλλειψη της ανάγκης να εφαρμόσουν ιδιαίτερες πρακτικές το καλοκαίρι, με στόχο να μην ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα από τη θερμική καταπόνηση και το κρύο το χειμώνα, ακριβώς γιατί είναι προσαρμοσμένα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μελετούν τέλος τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τους κτηνοτρόφους, και πως σε συνδυασμό με την δυναμικότητα των φυλών, μπορούν να βελτιωθούν χωρίς να χάσουν τα χαρακτηριστικά της φυσιογνωστικότητάς τους.

Αναζήτηση της ισορροπίας

Προς το παρόν ακόμα δεν υπάρχει εικόνα για μια ολιστική διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου της Ροδόπης, για αυτό και, σύμφωνα με την κ. Μπασδαγιάννη κάνουν αυτές τις επισκέψεις στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, θέλοντας να γνωρίσουν τους στόχους των κτηνοτρόφων, και πώς μπορούν οι άνθρωποι του προγράμματος να τους βοηθήσουν να πετύχουν αυτούς τους στόχους με τις γνώσεις τους και τη βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Δεν είναι ένας ο στόχος, γιατί υπάρχουν και τα θέλω του κτηνοτρόφου, και ι τρόπος που μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του, ανάλογα και με το σημείο στο οποίο δραστηριοποιούνται» ανέφερε.

Άλλωστε και οι οικονομικές συνθήκες αλλάζουν τις προτεραιότητες, όπως για παράδειγμα το αυξανόμενο κόστος των ζωοτροφών, όπως επισήμανε η κ. Καρατζιά, και έτσι γίνονται απαραίτητες διαχειριστικές πρακτικές και παρεμβάσεις που θα συγκρατούν το κόστος παραγωγής, διατηρώντας ωστόσο την παραγωγικότητα σε υψηλά επίπεδα διατηρώντας το κόστος του παραγωγού, μια ισορροπία μεταξύ εισροών και εκροών που θα διατηρήσει το κόστος παραγωγής όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

Πρόβλημα οι εντάξεις στα βιολογικά

Ανάμεσα στις εκμεταλλεύσεις που επισκέφτηκαν ήταν και αυτή του κ. Κοσουτζή, ο οποίος τόνισε την ανάγκη της βελτίωσης του παραγόμενου προϊόντος, αλλά και την μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά, και οι εξελίξεις στις εντάξεις των βιολογικών δεν βοηθούν. «Δεν μπορεί να μπαίνουν τα ζώα στα βιολογικά, και τα χωράφια των ζωοτροφών τους να βγαίνουν εκτός» ανέφερε, γιατί με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά τους οδηγούν στην αγορά βιολογικών τροφών, με το ανάλογο κόστος, και την αδυναμία παραγωγής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.