Σε αναμονη της αποφασης για την ΣΕΚΑΠ

Σήμερα αναμένεται να βγει η απόφαση για το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής για άμεση άρση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης

Αναγκαία για να μπορέσει να επιβιώσει η εταιρεία η χορήγηση της αναστολής» δήλωσε ο δικηγόρος της επιχείρησης Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Κοντά στις 12.30 το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής για το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής για άμεση άρση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξη που επεβλήθησαν σε βάρος της καπνοβιομηχανίας.
 
Έξω από τα Δικαστήρια της Κομοτηνής συγκεντρώθηκαν πολλοί εργαζόμενοι της Καπνοβιομηχανίας, εκφράζοντας αγωνία για τις δουλειές τους, ενώ το παρόν έδωσαν για συμπαράσταση δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Ξάνθη, ο κ. Στογιαννίδης και ο κ. Ζειμπέκ Χουσεϊν, Δημοτικοί Σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι από την Ξάνθη, καθώς και από τα Άβδηρα από όπου παρών ήταν και ο Δήμαρχος, ενώ στο χώρο βρισκόταν εκπρόσωποι του εργατικού κέντρου Ξάνθης καθώς και του Επιμελητηρίου.
 
Οι νομικοί εκπρόσωποι της ΣΕΚΑΠ κατέθεσαν αίτηση ανακοπής της ατομικής πρόσκλησης, που εστάλη από τις τελωνειακές αρχές για την πληρωμή προστίμου 38,2 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων) που επιβλήθηκε για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2008, πέντε χρόνια πριν την εξαγορά της εταιρείας από τον όμιλο Σαββίδη. Οι κυρώσεις γνωστοποιήθηκαν στην εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τρία χρόνια μετά την εξαγορά της.
 
Η λειτουργία της εταιρείας έχει τεθεί επ’ απειλή καθώς μετά τη δικαστική απόφαση επικύρωσης του προστίμου, το Τελωνείο Ξάνθης αρνήθηκε να δεχτεί την πίστωση φόρου των 28 ημερών που ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας παραχωρεί στις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να διανείμουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους. Ως αποτέλεσμα το τελωνείο «μπλόκαρε» τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά.
 
Υπό τις εξελίξεις αυτές, η ΣΕΚΑΠ συγκάλεσε την Πέμπτη διοικητικό συμβούλιο που αποφάσισε την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας – πληρωμών της εταιρείας.
 

Αναγκαία η αναστολή για να επιβιώσει η ΣΕΚΑΠ

 
Την εταιρεία εκπροσώπησαν ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο κ. Στέλιος Παπαδημητρίου, που ανέπτυξαν στην πρόεδρο τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι θα πρέπει να χορηγήσει προσωρινή διαταγή, ενόψει της αίτησης για αναστολή, που είναι αναγκαία για να μπορέσει να επιβιώσει η εταιρεία
 
Ο κ. Λυκουρέζος πάντως εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι το τελωνείο έχει άλλη άποψη από αυτή που διατύπωσαν, μιας και θεωρεί πως το δημόσιο συμφέρον απαιτεί την λειτουργία της εταιρείας, μιας και «το δημόσιο συμφέρον δεν είναι μόνο χρηματικό, είναι κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό» για αυτό και έθεσε πως θα πρέπει να συνεχίσει η λειτουργία της εταιρείας η οποία προσφέρει προς το Δημόσιο.
 
Για αυτό εξέφρασε την ελπίδα πως θα χορηγηθούν τα προσωρινά μέτρα, ώστε μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση αναστολής να μην επικρέμεται αυτή η δαμόκλειος σπάθη επάνω από την εταιρεία με την αναγκαστική εκτέλεση με την οποία απειλεί το Τελωνείο Ξάνθης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.