Σε 120 δοσεις μπαινουν τα χρεη του 2018

Νέο πακέτο εξόφλησης οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Στην ένταξη και των οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός του 2018 στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη επεξεργάζεται σχετική ρύθμιση την οποία και θα φέρει στη Βουλή εντός των επόμενων μηνών, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το ζήτημα φέρεται να τυγχάνει και της αποδοχής των θεσμών.
 
Κι αυτό καθώς από τα αποτελέσματα της λειτουργίας έως και σήμερα του εξωδικαστικού μηχανισμού, προκύπτει ότι αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε αυτό και βγήκαν από το «κόκκινο» ρυθμίζοντας τις οφειλές τους. Με τον τρόπο αυτό αυξήθηκαν ταυτόχρονα και τα έσοδα για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Η ένταξη και των οφειλών του 2018 στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων του εξωδικαστικού αποτελεί αίτημα και του επιχειρηματικού κόσμου, οι εκπρόσωποι του οποίου υπογραμμίζουν ότι ακόμα οι συνθήκες στην αγορά δεν έχουν αποκατασταθεί και πως η επέκτασή του «θα είναι σωτήρια για την επιβίωση των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων».
 
Αλλωστε, με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η κυβέρνηση έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, προχώρησε στις βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού καταθέτοντας σχετικές τροπολογίες στη Βουλή, μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. 

Σχέδια για αύξηση των δόσεων 

Επιπλέον με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν εκτιναχθεί σε πάνω από 130 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πακέτο ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης των χρεών. Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν την αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 που είναι σήμερα σε 24 ή 36 δόσεις χωρίς να αποκλείεται να είναι ακόμα περισσότερες, αλλά υπό προϋποθέσεις.
 
Ο αριθμός των δόσεων εξετάζεται να συνδέεται με την προέλευση της οφειλής. Για παράδειγμα, τις οφειλές από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος θα μπορεί να τις ρυθμίζει σε 24 μηνιαίες δόσεις ενώ στα χρέη που προκύπτουν από έκτακτη φορολογία, π.χ. κληρονομιές, οι δόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες και ενδεχομένως να ξεπερνούν τις 36.
 
Πηγές αναφέρουν ότι οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση θα ισχύουν για όλους και θα συνδέονται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και κυρίως με τη δυνατότητα του φορολογουμένου να αποπληρώσει τα χρέη και να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Η βιωσιμότητα, δηλαδή, θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ένταξη των οφειλών στην πάγια ρύθμιση με τις περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.
 
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση εξασφαλίσει το πράσινο φως από τους δανειστές η νέα πάγια ρύθμιση με τις περισσότερες δόσεις θα ενεργοποιηθεί την άνοιξη.
 
Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και μπορούν να φθάσουν υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις τις 24. Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης, γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.