Ροδοπη: Λουκετα σε επιχειρησεις, ανασφαλεια στους καταναλωτες λογω της ακριβειας

Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης «Το επιχειρείν της Ροδόπης πλήττεται ανεπανόρθωτα»

Έξι στους δέκα μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα περιορίζουν τις δαπάνες τους για βασικά αγαθά διατροφής σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της ΓΣΕΕ και της εταιρείας Alco στο πλαίσιο καταγραφής βασικών δεικτών κλίματος, αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας και τον χρόνο απασχόλησης, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν χθες.

Η ακρίβεια και οι λοιπές επιπτώσεις και του πολέμου στην Ουκρανία αποδεικνύουν την συνεχή πίεση που ασκείται στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες αλλά και σε βασικά προϊόντα για την καθημερινότητά τους, με το 59% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής, ενώ το 80% δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για ψυχαγωγία.

Το κύμα των ανατιμήσεων και η ανασφάλεια που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία δεν άφησε ανεπηρέαστο τον κλάδο της ζυθεστίασης αλλά και ευρύτερα το επιχειρείν και στην περιοχή μας, γεγονός που επιβεβαίωσε το πρωί της Παρασκευής μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ.Ανέστης Βαφειάδης.

«Τα λεφτά δε περισσεύουν πλέον σε κανέναν, ειδικά στην περιοχή μας η επιχειρηματικότητα πλήττεται ανεπανόρθωτα λόγω όλων των καταστάσεων που ζούμε και φυσικά τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά εξηγώντας πως το κράτος οφείλει να στους επαγγελματίες να κάμψει τις όποιες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που αφορούν και σε οφειλές του προς αυτούς.

Λουκέτα σε καταστήματα εστίασης

Περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση στον νομό Ροδόπης ο κ. Βαφειάδης γνωστοποίησε πως στον κλάδο της εστίασης ήδη τρία καταστήματα επί της Ν. Ζωίδη βάζουν μόνιμο λουκέτο αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις υφιστάμενες απαιτήσεις, ενώ δυστυχώς προέβλεψε και το κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων εντός του Απρίλη. Ο ίδιος έκανε λόγο για ανησυχητικά φαινόμενα και για την περιοχή μας, που δεν βασίζονται μόνο στην ακρίβεια αλλά και στην κωλυσιεργία του κρατικού μηχανισμού δίνοντας το παράδειγμα καταστήματος που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να κλείσει οριστικά καθώς εδώ και 8 μήνες αναμένει την έκδοση της σχετικής άδειας λειτουργίας του.

«Δεν μας φτάνουν όλα τα άλλα τα βάσανα και οι καημοί, έχουμε και την ατελείωτη γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεγάλες οι ανατιμήσεις –  Από Σεπτέμβριο οι ελλείψεις ανάλογα με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία

Ερωτηθείς με το ζήτημα του κόστους αλλά και των πιθανών ελλείψεων σε βασικά αγαθά όπως το λάδι ο κ. Βαφειάδης εξήγησε πως μέχρι στιγμής ελλείψεις δεν υπάρχουν. «Οι προμήθειες είναι φυσιολογικές» ανέφερε εξηγώντας ωστόσο πως υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις. «Για παράδειγμα στις 15 Μαρτίου αγόρασα 10 λίτρα ηλιέλαιο με 17 ευρώ και πέντε μέρες μετά η ίδια ποσότητα πωλούνταν στα 31 ευρώ» ανέφερε διερωτώμενος ως προς το κατά πόσο οι αυξήσεις αυτές είναι δικαιολογημένες.

 «Προσωπικά δεν νομίζω να είναι δικαιολογημένες. Υποκρύπτονται όλα αυτά  τα στοιχεία τα οποία ακούμε καθημερινά» επεσήμανε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πρέπει επιτέλους «να κάνουν την δουλειά τους, δηλαδή ελέγχους σε αυτούς που πρέπει και όχι σε κάθε μικρό μαγαζί που προσπαθεί να επιβιώσει».

Κόβουν τα περιττά

Οι ενδεχόμενες ελλείψεις θα διαφανούν σύμφωνα με τον ίδιο από τον προσεχή Σεπτέμβρη ανάλογα και με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, ελπίζοντας για το καλύτερο.

Ερωτηθείς σχετικά με την μείωση στην πελατεία των καταστημάτων ο κ. Βαφειάδης έκανε σαφές ότι υπάρχει και είναι λογική, διότι όπως υπογράμμισε « ο καταναλωτής, το νοικοκυριό έχει αυτή τη στιγμή να ανταπεξέλθει σε πολύ μεγάλες ανατιμήσεις, είτε αφορούν το σούπερ μάρκετ, είτε την ενέργεια, είτε τη θέρμανση. Από την στιγμή που ο. μισθός είναι συγκεκριμένος, όλα όσα κρίνονται περιττά κόβονται». Αυτό όπως έκανε σαφές «έχει αντανάκλαση όχι μόνο στην εστίαση, αλλά και στο σύνολο του εμπορίου, πολύ δε περισσότερο στη Ροδόπη, που δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα παραπάνω».

«Η υπόλοιπη Ελλάδα έχει να περιμένει τον τουρισμό. Κάτι παραπάνω θα γίνει. Εμείς είμαστε μόνοι μας, ο ένας καταναλώνει τον άλλον και το εισόδημα θα εξανεμιστεί στο τέλος» κατέληξε.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.