Ραντεβου στη ΔΕΘ δινουν οι εργαζομενοι

Ραντεβού δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στη συμπρωτεύουσα και λόγω του ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Το χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν την Παρασκευή στις 18:00 οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, ενώ το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 18:00 μπροστά από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Μισή ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις: Στην Εγνατία θα γίνει η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ και στην πλατεία Αριστοτέλους η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Πριν τις 19:00 θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Συντριβανίου μέλη του αναρχικού χώρου. Μεταξύ τους θα βρίσκονται και ξένοι ακτιβιστές που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ του ΑΠΘ. Περίπου την ίδια ώρα θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Αργά το απόγευμα θα φτάσει στην Θεσσαλονίκη από την Αθήνα κομβόι αυτοκινήτων. Οι οδηγοί θα περάσουν από όλα τα διόδια της Εθνικής Οδού χωρίς να πληρώσουν. Οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστές πορείες και θα καταλήξουν έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου στις 21:30 ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα εγκαινιάσει την 75η ΔΕΘ.

Το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής έχει ενημερώσει όλα τα σωματεία για την κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης. Έτσι σήμερα ναυλώνει λεωφορείο για τη ΔΕΘ το οποίο θα ξεκινήσει στις 12 το πρωί μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα της ανεργίας και της υπανάπτυξης της χώρας»

«Θέλουμε ο κόσμος να συμμετάσχει σε αυτή την κινητοποίηση για να περάσουμε στην κυβέρνηση το μήνυμα της ανεργίας και της υπανάπτυξης που μαστίζει τη χώρα μας», τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελής Μαγιαλιός, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να διογκώνεται η ανεργία και να μην υπάρχει ανάπτυξη σε αυτό τον τόπο. Μόνο με την ανάπτυξη θα έρθουν οι θέσεις εργασίας. Τα αποτελέσματα τόσο του ΟΑΕΔ όσο και της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν κάποια ποσοστά τα οποία όμως διαφέρουν από την πραγματική εικόνα της ανεργίας».

«Αποκαρδιωτική η εικόνα στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής»

Σύμφωνα με τον κ. Μαγαλιό το ποσοστό της ανεργίας στο νομό Ροδόπης έχει εκτιναχθεί στο 25% μετά και τις απολύσεις που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής. Για παράδειγμα η Φάνκο έκλεισε και απολύθηκαν εξήντα πέντε άτομα αλλά και άλλα εργοστάσια προβαίνουν, όπως καταγγέλλει ο κ. Μαγαλιός, σε απολύσεις. «Έχει δημιουργηθεί μια αποκαρδιωτική εικόνα στην περιοχή», τονίζει.
Αναφερόμενος δε στην σύσκεψη που έγινε στην Θεσσαλονίκη με την παρουσία όλων των προέδρων των Εργατικών Κέντρων Βόρειας Ελλάδας για τον συντονισμό της κινητοποίησης ενόψει ΔΕΘ μεταφέρει την εικόνα εγκατάλειψης που επικρατεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με την Βόρεια Ελλάδα.

Στοπ στους κρατικοδίαιτους βιομήχανους

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής μεταφέρει την αισιοδοξία του όσον αφορά στο μέλλον, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι χειροκροτητής της πολιτικής που ακολουθείται. «Οι αλλαγές πιστεύω ότι έγιναν προς το καλό και το συμφέρον του τόπου για να ξεκινήσει επιτέλους αυτή η περιβόητη ανάπτυξη». Σχολιάζοντας δε τα δημοσιεύματα περί μη παροχών από το βήμα της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό ο κ. Μαγαλιός αναφέρει ότι «οι παροχές που δόθηκαν στην βιομηχανία και δημιουργήσαμε κρατικοδίαιτους βιομηχάνους δεν ήταν καθόλου καλή τακτική γιατί δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίες οι οποίες όμως στην πορεία χάθηκαν. Δημιουργήθηκαν βιομηχανίες στα χαρτιά για να πάρουν τα λεφτά. Έκαναν αιτήσεις στις γνωμοδοτικές, όπου συμμετείχαμε και εμείς, παρουσίαζαν οικονομοτεχνικές μελέτες με τις οποίες κατέθεταν πλαστά στοιχεία και ενώ έπαιρναν τα χρήματα για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας τελικά ζητούσαν μείωση προσωπικού. Φθάσαμε έτσι σήμερα επιχειρήσεις που έπρεπε να απασχολούν εκατόν εβδομήντα άτομα βάσει των επιδοτήσεων που πήραν να απασχολούν πενήντα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.