Πυρα του Εργατουπαλληλικου Κεντρου για επικινδυνη ρυθμιση του Υπουργειου Αναπτυξης

Bάζει επάνω στα κλαρκ ανειδίκευτο προσωπικό

Την ώρα που τα εργατικά δυστυχήματα έχουν λάβει στη χώρα μας μορφή χιονοστιβάδας, το Υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί ρύθμιση με την οποία βάζει τους εργαζόμενους σε κίνδυνο. Συγκεκριμένα σε νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται στη βουλή, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι όλα τα κλαρκ δυνατότητας ανύψωσης έως 2,5 τόνων, θα μπορεί να τα χειρίζεται εφεξής ο καθένας.  Δε θα χρειάζεται δηλαδή άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Το γεγονός κατακρίνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής (ΕΚΚ), σημειώνοντας πως σε μία ειδικότητα με πολλά εργατικά δυστυχήματα το αρμόδιο Υπουργείο διαμορφώνει ένα πλαίσιο χωρίς κανόνες με ξεκάθαρο στόχο να ικανοποιήσει τους εργοδότες με φθηνό εργατικό δυναμικό.

«Πώς είναι δυνατόν ένας ανειδίκευτος εργάτης να χειρίζεται μηχάνημα ανύψωσης και μεταφοράς 2,5 τόνων χωρίς άδεια και χωρίς προϋπηρεσία; Με τι σκεπτικό λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις αγνοώντας τη μεγάλη επικινδυνότητα του επαγγέλματος;» διερωτάται χαρακτηριστικά και τονίζει: «απαιτούμε από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σ’ αυτό το ανεύθυνο και επικίνδυνο νομοθέτημα,  γιατί σίγουρα μετά θα μιλάμε για προμελετημένο έγκλημα αλλά θα είναι πολύ αργά».

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι

Υπογραμμίζοντας πως  οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι λόγω έλλειψης προσωπικού το ΕΚΚ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση καθώς «ο ΣΕΠΕ είναι υπστελεχωμένος από  προσωπικό, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να έχουν αποθρασυνθεί  και να έχουμε συνεχή εργατικά ατυχήματα και τώρα προχωρά σε ένα ανεύθυνο και επικίνδυνο νομοθέτημα αγνοώντας την μεγάλη επικινδυνότητα του επαγγέλματος».

Κλείνοντας το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό όλων των εργαζομένων και θα ζητάει την προστασία τους, αλλά και την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.