Πυλωνας αναπτυξης θελει να γινει η Αγροτοδιατροφικη Συμπραξη ΑΜΘ

Βασίλης Δελησταμάτης: «Για να πετύχει χρειάζεται η μαζικότητα της συμμετοχής, και η αντιπροσωπευτικότητα των μελών της»

Μέχρι τις 31 Μαρτίου θα διαρκέσει η διαβούλευση για το σχέδιο καταστατικού της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία φιλοδοξεί να δώσει ώθηση τόσο στον πρωτογενή, αλλά και στο Δευτερογενή και Τριτογενή τομέα στην περιοχή μας, βοηθώντας την να αναπτυχθεί συνολικά.

Μέσα από τη διαβούλευση θα συγκεντρωθούν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων (Συλλογικοί Φορείς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων του Πρωτογενούς τομέα, της Βιομηχανίας – Βιοτεχνίας μεταποίησης, ΑΕΙ, Ερευνητικά κέντρα, Επιμελητήρια, Δήμοι, Αναπτυξιακές Εταιρίες, Μαζική Εστίαση, Τουρισμός), και να προχωρήσει η δημιουργία της.

Σκοπός αυτής της διαβούλευσης είναι να εντοπιστούν όποια ζητήματα υπάρχουν στο προσχέδιο, αλλά και να κατατεθούν προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε να ενσωματωθούν σε αυτό, σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Δελησταμάτης.

Άμεση η ώθηση από την Σύμπραξη

«Η δημιουργία της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης, θα δώσει αμέσως ώθηση στον αγροτοδιατροφικό τομέα» σημείωσε ο κ. Δελησταμάτης, μιας και ξεκινά από τον αγρότη που παράγει και προχωρά στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα, αφενός δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να αναδείξουν τα προϊόντα τους, να βελτιώσουν την παραγωγή τους και να επεκτείνουν το εύρος και την απήχηση των δραστηριοτήτων τους, αφετέρου ενδυναμώνοντας την τοπική οικονομία κάθε περιοχής, μέσα από την αναβάθμιση της συνεργασία του επιχειρηματικού κόσμου με τους φορείς, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα.

Το εγχείρημα ακολουθεί επιτυχημένες ανάλογες συμπράξεις σε Κεντρική Μακεδονία και Κρήτη με τον κ. Δελησταμάτη να επισημαίνει πως «η Σύμπραξη αποτελεί τη γέφυρα από τη μια με τους παραγωγούς, και από την άλλη με το τουριστικό προϊόν προβάλλοντας τα προϊόντα σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Κάτι ανάλογο ελπίζει πως θα καταφέρει να υλοποιηθεί και στην Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη ΑΜΘ, και αυτή την προθυμία εισέπραξε, στην πρόσφατη Food Expo, και από τους εκθέτες της Περιφέρειας, που θέλουν και θα πρέπει να υλοποιήσει η Περιφέρεια το συντομότερο.

Κλειδί η μαζικότητα και η συνέχεια

«Για να πετύχει η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη, χρειάζεται η μαζικότητα της συμμετοχής, και η αντιπροσωπευτικότητα των μελών της, ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη και ολοκληρωμένη οικονομική ανάπτυξη παντού» τόνισε μιας και όλοι μπορούν να κερδίσουν.

Όλα βέβαια θα φανούν στην πράξη, για αυτό και θέλουν να βάλουν γερές και υγιείς βάσεις, ώστε η σύμπραξη αυτή να έχει τόσο επιτυχία, όσο και διάρκεια, ώστε να μην «ξεθυμάνει» κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Με την διαβούλευση που «τρέχει», για το σχέδιο καταστατικού, όλοι οι εμπλεκόμενοι αφενός θα ενημερωθούν για την λειτουργία της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης, αφετέρου θα μπορέσουν να καταθέσουν παρατηρήσεις και προτάσεις, ώστε να καταρτιστεί το καταστατικό και να ξεκινήσει την λειτουργία της.

Η περιφέρεια θα μετέχει με ένα ποσοστό λίγο λιγότερο από 50%, με το υπόλοιπο να κατανέμεται στους διάφορους φορείς, με τη συμμετοχή να ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Ως Μέλη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής  στο σχεδιασμό της στρατηγικής,  στη λήψη των αποφάσεων,  στην κατά προτεραιότητα συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά Προγράμματα, καθώς και σε πολλές άλλες δράσεις.

Ήδη υπάρχει κινητικότητα στον τομέα της διαβούλευσης, και θα γίνουν ενημερώσεις από πλευράς της Περιφέρειας στους εμπλεκόμενους φορείς.

Μέλος μπορεί να γίνει όποιος το επιθυμεί οποιαδήποτε στιγμή, όμως ελπίδα τους είναι πως θα υπάρχει σημαντική συμμέτοχή από την αρχή, μιας και θα είναι καλύτερο και για τη συνέχεια.

Το καλοκαίρι η ίδρυση της Σύμπραξης

Η ίδρυσή της Σύμπραξης, εντάσσεται στο πλαίσιο των υποστηρικτικών δράσεων και μέτρων που σχεδιάζει και εφαρμόζει η Περιφέρεια, με στόχο την αναβάθμιση της προώθησης του «Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας ΑΜΘ», με την Περιφέρεια να λειτουργεί ως «ομπρέλα» και να δίνει κατευθύνσεις στον σχεδιασμό της στρατηγικής, που όμως θα συναποφασίζεται από τους συμμετέχοντες.

«Μέσα από τη συνεννόηση και τη συνεργασία, θα προκύπτουν καινούριες προτάσεις, που θα καλείται η Αγροτοδιατροφική να τις εκπληρώσει» ανέφερε ο κ. Δελησταμάτης για να εκφράσει την ελπίδα κλείνοντας οι διαδικασίες για την ίδρυση της Σύμπραξης να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν και τις δράσεις τους το επόμενο διάστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.