Πτωτικο το 2019 για την αγορα της Κομοτηνης

Οι τελευταίες ημέρες του έτους δεν ισοσκέλισαν την υποτονική προ-εορταστική κίνηση

Κική Κωνσταντινίδου, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής

«Η Ροδόπη σκαλοπάτι για τους επισκέπτες ώστε να καταναλώσουν σε άλλους νομούς»

 
Οι τελευταίες ημέρες του 2019 και η καταβολή συντάξεων, επιδομάτων, μισθών, δώρων κ.α. δεν στάθηκαν ικανά να ανατρέψουν το δυσχερές κλίμα στην αγορά της Κομοτηνής, μιας και σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής η κίνηση παρέμεινε υποτονική.
 
Ειδικότερα η φετινή κίνηση της εορταστικής αγοράς της πόλης, τόσο τα Χριστούγεννα όσο και τις τελευταίες ημέρες του 2019 χαρακτηρίζεται ως χαμηλότερη ακόμα και σε σχέση με την κίνηση του αντίστοιχου διαστήματος του2018, με τη μόνη διαφορά που παρατηρήθηκε σε σχέση με τα παρελθόντα έτη να αφορά την ρευστότητα του  καταναλωτικού κοινού, που μίκρυνε σύμφωνα με την κ.Κωνσταντινίδου ακόμα περισσότερο.
 

Μικρότερη η ρευστότητα των καταναλωτών σε σχέση με το 2018

 
Όπως εξήγησε η ίδια, παρά τα επιδόματα που δόθηκαν, το κοινωνικό μέρισμα, το δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα «το πορτοφόλι των καταναλωτών είναι κατά πολύ μικρότερο από το 2018, με τις ρυθμίσεις και τους λοιπούς διακανονισμούς που γίνονται να “τραβούν” τη ρευστότητα και να μην αφήνουν την αγορά να ανασάνει».
 
Καθότι δόθηκαν κάποια  επιδόματα, δόθηκε το Κοινωνικό Μέρισμα, δόθηκαν τα δώρα από τον ιδιωτικό τομέα, το πορτοφόλι των καταναλωτών είναι κατά πολύ μικρότερο από το 2018. «Βλέπουμε ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις και όλοι αυτοί οι διακανονισμοί οι οποίοι γίνονται, τραβούν όλη τη ρευστότητα και δεν αφήνουν την αγορά να πάρει ανάσα» εκτίμησε η κ. Κωνσταντινίδου.
 
Γενικότερα το 2019 ήταν μία πτωτική για την αγορά της Κομοτηνής χρονιά, με την αλλαγή του νόμου των εκπτώσεων και των προσφορών που απελευθέρωσαν στην ουσία της εκπτώσεις, να έχουν αλλοιώσει τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις, καθώς και την έννοια αυτή καθ’ αυτή των εκπτώσεων. «Ήδη οι καταναλωτές κυνηγούν τις προωθητικές ενέργειες και κάποιες προσφορές οι οποίες γίνονται στα μαγαζιά, οπότε και την περίοδο των εκπτώσεων βλέπουμε ότι η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη ή αυτή που θα θέλαμε εμείς σαν επιχειρηματίες για να μπορέσουμε να ρευστοποιήσουμε ενδεχομένως κάποια προϊόντα για να καλύψουμε τις ανάγκες των επιχειρήσεών μας» δήλωσε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.
 

«Γέφυρα» για τις αγορές γειτονικών νομών η Ροδόπη

 
Η ίδια στάθηκε και στην είσοδο πολλών επισκεπτών από τις γειτονικές χώρες που παρατηρήθηκε στις γιορτές, για να εξηγήσει ωστόσο πως υπήρχε παντελής έλλειψη τουριστών και νέου καταναλωτικού κοινού, εν αντιθέσει με γειτονικές πόλεις. «Για ακόμα μία φορά γίναμε η γέφυρα, το σκαλοπάτι αν θέλετε, για να μας προσπεράσουν και να πάνε να καταναλώσουν σε άλλους νομούς» δήλωσε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει πως πρόκειται για ένα θέμα καθαρά οργάνωσης και θέλησης των τοπικών αρχών και της αυτοδιοίκησης που θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου το 2020.
 
«Οι κινήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για το 2020 πρέπει να έχουν καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα και για το πώς θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε κόσμο και από τον κάθετο άξονα, από τη Βουλγαρία, αλλά  και από τα σύνορά μας στην Τουρκία,  ώστε να γίνουμε ένας πιο ελκυστικός προορισμός» εξήγησε, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, έστω και λίγα εικοσιτετράωρα.
 

Έξτρα «φορολογία» στην αγορά η ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών  – Θετικό το μέτρο του ακατάσχετου λογαριασμού

 
Ερωτηθείσα σχετικά με τα νέα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση αλλά και την «ενίσχυση» των ηλεκτρονικών πληρωμών με την χρήση πιστωτικών καρτών και άλλων τρόπων, η κ. Κωνσταντινίδου έκανε λόγο για ακόμα μία προσπάθεια από πλευράς του κράτους «να ελέγξει τα εισοδήματα των επαγγελματιών». Μάλιστα η ίδια αναφέρθηκε και στην εξτρά «φορολογία» όπως την χαρακτήρισε με την οποία συνάδει η αγορά μέσω κρατών, αναφερόμενη στο ποσοστό των κρατήσεων από πλευράς των πιστωτικών ιδρυμάτων, για να αναφέρει ωστόσο πως μερίδα των φορολογικών μέτρων κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να καλυφθεί το κενό μεταξύ της εφαρμογής και της υλοποίησής τους ώστε να δουν οι επαγγελματίες και κάτι θετικό στις τσέπες τους.
 
Ως ιδιαίτερα θετικό για τους επαγγελματίες γεγονός προέκρινε τη χρήση ακατάσχετου λογαριασμού  για τους επαγγελματίες, μέτρο που, όπως εξήγησε, βοηθάει πάρα πολύ στην αποπληρωμή πάγιων και διαρκών αναγκών των επιχειρήσεων και έρχεται σε ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του επαγγελματικού κόσμου, ήδη από το 2016.
 
Η ίδια δήλωσε πως οι επαγγελματίες της Ροδόπης είναι έτοιμοι και για την έναρξη της πρώτης για το 2020 μεγάλης εκπτωτικής περιόδου, που κάνει πρεμιέρα στις 13 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τα τέλη του Φεβρουαρίου, ευχόμενη «το 2020 να είναι ένα έτος το οποίο θα φέρει ανάπτυξη και μεγαλύτερη αισιοδοξία σε όλο τον κόσμο, αλλά και στους επιχειρηματίες περισσότερο».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.