Πτωση πανω απο 40% ειδαν με τα νεα μετρα οι καταστηματαρχες εστιασης και διασκεδασης στη Ροδοπη

Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος ΟΕΒΕΣ Ροδόπης «Το κλείσιμο είναι δύσκολο ακόμα και για μία μέρα, ωστόσο είναι ο μόνος τρόπος να δείξουμε ενωμένοι ως κλάδος και να διεκδικήσουμε πραγματικά»

Σπύρος Θυμικιώτης, πρόεδρος Καφεποτοπωλών

«Από τη στιγμή που καθορίζουν τι πελατολόγιο θα έχουμε, θα πρέπει να έχουμε μια στήριξη»

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι καταστηματάρχες της εστίασης και της ψυχαγωγίας το επόμενο διάστημα, λόγω των νέων μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας, τα οποία επηρέασαν αρνητικά τους ίδιους και τους πελάτες τους.

Ήδη η εφαρμογή τους από το περασμένο Σάββατο, έχει δείξει πως ο Χειμώνας προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολος, με τον τζίρο στη Ροδόπη να μειώνεται πάνω από 40%, και αυτό πριν ακόμα την πτώση της θερμοκρασίας, που αναμένεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση με την έλευση στους εσωτερικούς χώρους.

Για αυτό και την Τρίτη 16 Νοεμβρίου τα καταστήματα σε όλη τη χώρα θα μείνουν κλειστά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τα μέτρα που λαμβάνονται, χωρίς να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι ίδιοι οι επαγγελματίες.

Το κλείσιμο των καταστημάτων θα συνοδευτεί, εκτός απροόπτου, και από μιας μορφής κινητοποίηση, αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η συγκεκριμένη μορφή της.

Άμεσος ο αντίκτυπος των μέτρων

Τα νέα περιοριστικά μέτρα είχαν άμεσο αντίκτυπο στο χώρο της εστίασης, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ και του Σωματείο Ζυθεστιατόρων Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, με την μείωση του τζίρου στον κλάδο τους να κυμαίνεται γύρω στο 40%, κάτι που συνεπάγεται πως έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας.

Ο κ. Βαφειάδης ξεκαθάρισε πως δεν κρίνουν υγειονομικά πρωτόκολλα της επιτροπής, μιας και θέλουν να υπάρχει υγειονομική προστασία για τους πολίτες, όμως θεωρούν πως μαζί με τα περιοριστικά μέτρα θα έπρεπε να υπάρξουν αντίμετρα στήριξης του κλάδου για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που δημιουργούνται.

Όμως η κυβέρνηση, επικαλούμενη δημοσιονομική στενότητα, δεν προχωρά σε οποιαδήποτε παροχή, για αυτό και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, κλείνοντας τα καταστήματά τους για 24 ώρες την Τρίτη 16 Νοεμβρίου.

«Μόνο έτσι θα δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι σαν κλάδος, και αν διεκδικήσουμε πραγματικά» ανέφερε. Ένα τέτοιο κλείσιμο είναι δύσκολο για οποιοδήποτε κατάστημα, σημείωσε, όμως πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους για να δείξουν πως δεν πάει παραπέρα η κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια από πλευράς του κόσμου, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων, που σε συνδυασμό με τα επιπλέον μέτρα, φέρνουν ένα άτυπο lockdown.

Για αυτό και ζητούν να μην ζητηθούν οι παροχές της επιστρεπτέας προκαταβολής ή να ξεκινήσει το 2023 η αποπληρωμή τους, επιδότηση ενοικίου, επαναφορά της αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων, απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη, ΦΠΑ στο 6% καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από την Περιφέρεια, όπως πρόγραμμα μη επιστρεπτέας μόνο για την εστίαση.

Την ίδια ώρα έχουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση της ενέργειας και του κόστους τον προϊόντων, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τις επιχειρήσεις.

Προβλέπεται δύσκολος χειμώνας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας κ. Σπύρος Θυμικιώτης τόνισε πως τα μέλη τους είδαν και αυτά υψηλή μείωση του τζίρου στα καταστήματά τους, του ύψους του 40 με 50%, που οφείλεται στα μέτρα και την έλλειψη διάθεσης του κόσμου.

Με την έλευση του χειμώνα, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα, γιατί τους προβληματίζει τόσο ο καιρός, όσο και τα επιπλέον μέτρα.

Σε γενικό πλαίσιο οι πελάτες γνώριζαν τα μέτρα, και δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εφαρμογή τους, πλην λίγων εξαιρέσεων, που όμως υπάρχουν πάντα. Από πλευράς καταστημάτων θεωρεί πως τήρησαν όλα όσα προβλέπονταν, όμως δεν υπάρχει διάθεση από τον κόσμο να βγει έξω και να περάσει καλά.

«Από τη στιγμή που καθορίζουν τι πελατολόγιο θα έχουμε, θα πρέπει να έχουμε μια στήριξη» ανέφερε ο κ. Θυμικιώτης, τονίζοντας πως οι πελάτες τους ανήκουν κυρίως στις ηλικίες που έχουν υψηλά ποσοστά μη εμβολιασμένων.

Για αυτό και ζητούν μεταξύ άλλων επιδότηση ενοικίων, δυνατότητα να τεθεί το προσωπικό σε αναστολή, επειδή μειώνεται η δουλειά, και γενικότερα τι μπορεί αν γίνει ώστε να διασφαλίσουν ότι θα μείνουν ανοιχτοί, σημείωσε.

Και αυτό γιατί οι υποχρεώσεις τρέχουν, ενώ είναι πάντα οι πρώτοι υποψήφιοι σε περιορισμούς, τόσο σε ωράριο όσο και σε χώρους, για αυτό και θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει μια ελάχιστη στήριξη, διαφορετικά, αντί να μένουν ανοιχτοί και να συσσωρεύουν χρέη, είναι καλύτερα να κλείσουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.